3 de juliol del 2007

ANDREU CARRANZA, PREGONER DE FLIX

L'ajuntament ha ofert la distinció de ser el pregoner de la Festa Major a Andreu Carranza, el veí de Flix segurament amb més projecció. Enguany és des de molts punts de vista l'any d'Andreu. La seua trajectòria literària i l'èxit de vendes tant en català com en castellà que està tenint amb la seua obra escrita a quatre mans amb Esteban Martín: "la clau Gaudí". Les properes traduccions a una dotzena de llengües, i el resò mediàtic que té, ha fet que amb tots els ets i els uts sigui l'il.lustre mereixedor d'aquesta distinció. Ser el pregoner al teu poble, el poble de la teua família, dels teus amics... és un honor que segurament l'Andreu sabrà deixar el llistó ben alt. Pregoner d'una Festa Major que l'Andreu coneix molt bé, com a mostra una referència literària del seu conte "La Festa del riu" del recull de contes "Riu Avall"(1996):

"...La Festa Mjor de Flix és un esclat d'alegria popular enmig d'un cel calcinat pel sol canicular de l'agost. El poble s'omple de forasters i per tot arreu sura la flaire entranyable i radiant de les festes, els balls, els vermuts i els plats abundosos. Els dies semblen molt curts i són especialment lluminosos. Per la nit, els carrers centrals de la vila s'omplen de gom a gom de gent asseeguda a les taules dels bars o passejant amunt i avall des de la plaça de missa fins el passeig de l'Ebre.

Però tot aquell patiment de calors insuportables, de tronades xafogoses que provoquen una estuba irrespirable i de migdiades ardents, arriba a la seva fi el dia de la Festa del Riu. Aquest acte sembla una mena d'exorcisme col.lectiu de la calor. Els vilatans acudeixen a l'Ebre a l'hora més forta del sol..."

1 comentari:

Albert Guiu ha dit...

Enhorabona Andreu.
Aprofitant l'avinentesa de la notícia de que serà pregoner, ningú més escaient que Andreu, (des del curriculum, des de la lluita personal i des d'un tarannà ple de matisos singulars i genials), per donar foc de sortida a les Festes Majors.

Inquiet, nerviós i àgil com una pinzellada d'albada;
lluitador i empàtic com una posta de sol;
savi de carrer fosc i d'òpera magna;
Ple d'humanitat com una platja d'agost;
i agosarat com un personatge de la teva Iliada.
El teu tarannà fet sense aplaudiments gratuits és una definició per aprendre els trets bàsics de la lluita, la convivència i l'art.
Felicitats Andreu i sobretot felicitats a Flix.
"Falta canela en rama sobran desfiles".