La creu de terme és una creu monumental, habitualment de pedra, que s'ubicava prop de l'entrada de poblacions o monestirs o vora els camins. L'origen de les creus de terme és incert però es creu delimitaven els termes de les poblacions. Sempre se situaven al costat d'un camí per tal de donar la benvinguda o acomiadar els transeünts que havien passat per la població en qüestió. Curiosament La Viquipedia en definir el concepte "creu de terme", entre d'altres exemples ens dóna el "Coll de la Creu" dalt d'un turó d'uns 388 m. elevat respecte al nucli de la Palma d'Ebre, coll que separa els termes municipals de Flix i la Palma d'Ebre (Ribera d'Ebre), a l'antic camí entre aquesta darrera població i la veïna Bovera (Garrigues). Els dos gravats alegòrics situats a la part superior i inferior respectivament de la columna són molt interessant pel seu excel.lent estat de conservació.
Fotografies realitzades ahir 2 de maig.
2 comentaris:
Pere, molt interessant! a mi em sembla que n'hi havia per diversos motius, la que hi ha al camí dels D'Arenys no pot ser límit de terme (ja surt al plànol de Beaulieu), hauria de ser del tipus "entrada a la població" igual com la que hi havia al camí de Riba-roja, vora el molí i la nàfora. Vaig llegir una vegada que la finalitat de "les creus de terme" era mostrar que s'entrava a una vila, poble, ciutat i potser terme... cristians.
Pere no se si et vas fixar que al terra hi havia moltes pedretes petites, això es degut a que conta la tradició que el que es capaç de encertar 3 pedretes a l'interior de la capelleta que fa, si demana un desit es compleix.
Així o conten! almenys a la Palma i es el que fan la canalla i no tan canalla cada cop que hi pasen.
Publica un comentari a l'entrada