31 de maig del 2011

DIJOUS AL CENTRE D'EMPRESES "LA RIBERA" ES PRESENTARÀ EL ....


Aquest matí he rebut la invitación a la presentación de l’acord entre les empreses Seeger Engineering i Ercros, per a desenvolupar el projecte d’una planta de cogeneració orgànica i una planta de producció de pelets a Flix. Presentació que es farà al Centre d’Empreses “La Ribera” el proper dijous 2 de juny a les 18 hores.

Sens dubte, serà un dia important per a Flix, un pas més després de la reunió mantinguda dimecres passat al ministerio d’Indústria amb el director general d’Energia i Mines, Antonio Hernández, qui estava acompanyat per Cristina Tapia, cap d’area de producción de la subdirección general d’energia elèctrica i per Alfonso González Finat, asesor del secretari d’estat d’Energia. Responsables ministerials a qui Thomas Krause, Gerent General de SEEGER ENGINEERING INTERNATIONAL  GmbH i Marc Fargas, director de la fàbrica d’ERCROS Flix, presentaren el projecte amb tota mena de detalls.  Projecte que es preveu sigui també presentat la setmana propera el marc de la commemoració de l’Any Mundial de la Química a la carpa instal·lada per l’AEQT a la rambla de Tarragona als professionals del món de la química.

(La fotografia de grup amb els participants a la reunió esta realitzada al despatx del director d'Energia y Minas davant d'una pintura de Santa Bàrbara, patrona dels miners). 

27 de maig del 2011

L'ALCALDE REPUBLICÀ JOAN TREIG LOZANO ( 1896-1945)



Dirigent D’ERC i de la Unió de Rabassaires. Va nèixer  a Flix el 8 de febrer de 1896. Fill de Roc  i Francisca.  Consta que es dedicava al comerç d’olives a compte propi. Segons consta al padro d'habitants d'abril del 1936 va viure al carrer Església 23. Casat amb Ramona Joliva  i amb 2 fills i 3 filles.  
Fou un dels republicants més destacats el 14 d’abril del 1931celebrant l’adveniment de la República.  El 10 d’octubre del 1936, mesos després de l'inici de la Guerra Civil,  Joan Treig, com a representant de la Unió de Rabassaires, seria nomenat alcalde interí del Consell municipal de Flix, un Consell amb l’absència de representants de la CNT. Càrrec que ocuparia fins el febrer del 37 amb l’entrada dels anarquistes a l’ajuntament, essent l’alcalde Manuel Cugat Masot. A partir d’aleshores continuaria sent membre dels consistori flixanco fins l’abril del 38 amb la primera ocupació franquista del poble de Flix. 
Al final del conflicte s’exilià a França passant pel camp de concentració de refugiats de Bram, lloc proper de Castelnaudary, població on viuria al c. Planoulet 20. Morí  el 6 de gener de 1945. Anecdòticament  esmentar que a la "Causa General de Flix" de l'AHN és esmentat un sol cop com a dirigent d’ERC amb el cognom canviat per Trech. 


Les fotografies són de la seua filla Flora.

24 de maig del 2011

EL CADS, ARTUR MAS, EL SENAT I EL CEMENTIRI NUCLEAR


Aquesta tarda s’hi ha referit el senador republicà J M Esquerda a la interpel.lació que han fet al ministre  d’Indústria, Miquel Sebastián, sobre els criteris al voltant de la seguretat nuclear amb el nou context després del greu accident nuclear del Japó i a qui li ha demanat, entre d’altres, un pla de foment de l’economia productiva a totes les zones amb centrals nuclears..

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), presidit per Gabriel Ferrater,  ha emès un informe que trasllada al Govern de Catalunya els principals aspectes a tenir en compte en l'àmbit de l'energia nuclear:

 “ L'objectiu és iniciar una reflexió sobre la qüestió energètica en general, i sobre la nuclear en particular, davant l'impacte que el greu accident ocorregut a Fukushima (Japó) pugui tenir pels reptes energètics futurs del nostre país, atesa la importància de l'energia nuclear a Catalunya.”

Algunes de les propostes que s'han fet arribar al Govern català són: l'elaboració d'un estudi sobre les centrals nuclears catalanes, que inclogui els riscos sísmics, d'inundacions, i el risc d'actuacions voluntàries contra la seguretat de les centrals; l'anàlisi de la viabilitat i la suficiència dels plans d'emergència i d'evacuació de la població dels voltants de les centrals, en radis de fins 80 Km...

Per tal de no augmentar la concentració, ja excessiva, d’activitats nuclears a les comarques de l’Ebre i a Cofrents, i el risc que suposa concentrar en un mateix lloc una central nuclear operativa i un magatzem de residus, descartar que la ubicació definitiva del Magatzem Temporal de residus nuclears es faci prop d’aquestes centrals, contràriament als plans del Ministeri d’Indústria.”

Preveure i desenvolupar plans de substitució de les activitats nuclears a les Terres de l’Ebre per altres activitats econòmiques en previsió de la finalització de la vida de les centrals nuclears actuals.

Previsió de vida que el ministre Miguel Sebastián ha confirmat que és de  40 anys.

23 de maig del 2011

RESULTAT MUNICIPALS A FLIX



2011

Total votants
2.115
68,83%
Abstenció
958
31,17%
Votos nuls
75
3,55%
Votos en blanc
65
3,19%
DISTRIBUCIÓ DE regidors


CANDIDATURES
VOTS
regidors
Color PSC-PM
PSC-PM
924
45,29%
5
Color CiU
CiU
567
27,79%
3
Color Esquerra-AM
Esquerra-AM
484
23,73%
3

17 de maig del 2011

ESQUERRA DE LA RIBERA D'EBRE


Les candidatures d’Esquerra i d’Acord Municipal són la millor garantia per seguir lluitant contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó

 
La comarcal d’Esquerra de la Ribera Ebre confia a recuperar el cinquè conseller comarcal, i així evitar la majoria absoluta de CiU al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. El secretari de política municipal i alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha manifestat que ‘des dels ajuntaments amb candidatures d’Esquerra i d’Acord Municipal (Esquerra, Entesa, Fem Poble o Ara Tivissa) s’ha fet una gran feina pels municipis i des del mateix Consell Comarcal també en temes dedicats a l'atenció a les persones, la millora de la seva qualitat de vida i benestar. Tenim confiança que la gent ho sabrà valorar’.

Els caps de llista de les diferents formacions que es presenten sota la sigles d’Esquerra i d’Acord Municipal han adquirit els compromisos de ‘continuar treballant per un model de comarca competitiu, obert, que compagini els diversos sectors (agricultura, indústria, comerç, serveis, infraestructures, etc.) sense que uns perjudiquin els altres, i de treballar al costat de la gent, escoltant els seus problemes, des de la proximitat, per millorar el benestar de tots els riberencs i riberenques’.

Pellisa ha explicat que els consellers comarcals del grup Esquerra-Acord Municipal que sortiran escollits a les eleccions del 22 de maig ‘posaran la defensa del territori, i, especialment, mantenir l'oposició del Consell Comarcal contra l'MTC com a condicions per a possibles pactes de govern’. Ha reblat nosaltres tenim un model propi i ambiciós per afrontar els reptes dels propers anys, centrats amb les persones i el desenvolupament de la nostra comarca”.


Candidatures de la Ribera d’Ebre i candidats a l’alcaldia:

Toni Borrell, Entesa per Miravet - Acord Municipal
Bernat Pellisa, Esquerra - Acord Municipal per Rasquera
Josep Anton Moreno, Esquerra - Acord Municipal per Móra d'Ebre
Fina Carranza, Esquerra - Acord Municipal per Flix
Xavier Arbó, Entesa per Benissanet - Acord Municipal
Jesús Álvarez, Esquerra - Acord Municipal per Móra la Nova
Joaquim Jornet, Fem poble - Acord Municipal per la Torre de l'Espanyol
Montserrat Perelló, Ara Tivissa - Acord Municipal

16 de maig del 2011

FINA CARRANZA AL "DIARI DE LA RIBERA"


El darrer número del "Diari de la Ribera" dedica la pàgina 6 a una entrevista a Fina Carranza, candidata per ERC a l'Alcaldia de Flix. Mentres veiem una imatge de Fina elaborant el pa de Sant Jordi al seu forn de pa, podem llegir com la nostra llicenciada en Història Medieval va desgranant un seguit de respostes, algunes realitzades  amb un sentit comú més llunyà de l'electoralisme més propí de la campanya electoral: "No estem en una època de disposar de diners, sinó una època de ganes de treballar. Crec que és la nostra proposta més gran".  


Amb tot i en molt poques paraules concreta el programa electoral : " El punt principal és la diversificació econòmica. Apostem pel centre d'empreses que ja tenim, però, a més a més, amb un suport per a l'emprenedor i promoure noves empreses que s'instal.lin an Flix. Volem potenciar el comerç local a través de la formació i fent promoció de Flix fora del municipi amb la creació d'una regidoria de patrimoni, natura i turisme. També volem aprofitar les noves tecnologies per estendre una xarxa de cable. Quan a l'agricultura, tenim la idea d'impulsar cursos de formació i volem crear una agrupació de defensa forestal i valorar d' utilitzar la biomassa als edificis de l'ajuntament. També volem treballar per la cohesió del tgerritori, continuar amb la bona gestió municipal. Apostem per no instal.lar el cementiri nuclear i ... "

A FLIX, SÍ AL FUTUR !!


S'està repartint entre les llars de Flix una original revista amb el programa d'ERC de Flix per les eleccions municipals. Revista que compta amb una salutació de la nostre candidata Fina Carranza, i cinc apartats: Sí a la participació i al dret a decidir, Sí a la qualitat de vida, Sí a un territori cohesionat, Sí a l'estalvi a a la bona gestió i Sí a l'economia diversificada. Tanca la revista un retrat de totes les persones que formem la candidatura.

14 de maig del 2011

CONCERT DE JOAN BAGÉS I ORIOL AYMAT


Ahir al vespre i al Casal Musical Joan Baptista Sabaté, dins del cicle de concerts de la 22a Primavera Musical,  vàrem tenir l'oportunitat de poder escoltar la darrera composició i interpretació electroacústica de Joan Bagés Rubí, amb Oriol Aymat al violoncel. Dos joves riberencs consolidats en el món de la música. 

"Més de mil ulls ens vigilen" és un projecte sota el qual giren un conjunt de sis obres, que, a partir del violoncel, visen un doble objectiu comunicatiu. Com diu Joan Bagés, sota aquest títol, podem parlar de la desmaterialització de l'instrument, que gràcies a diversos procediments, evidencien la desaparició de l'objecte tècnic per centrar-se en la mediació informàtica i informacional entre l'objecte i el subjecte: Metàfora del nostre temps.

Un aspecte a destacar és el sistema de captació del gest del violoncel utilitzant el programa informàtic mViaCam, ideat i programat per una altre jove flixanco, el professor d'informàtica de la URV Cesar Mauri. Un sistema de captació del gest físic i del so del violoncel.lista que s'escapa, segons Joan Bagés, de la pura demostració tecnològica per transmetre un missatge ambigu i dual.

11 de maig del 2011

LÍNIA FERROVIÀRIA REUS - MÓRA -CASP


Nota realitzada amb motiu de la roda de premsa feta ahir a migdia a Móra la Nova:

Muñoz presentarà preguntes i mocions a la Comissió  de Foment demanant millores efectives de la línia ferroviària Reus - Mora - Casp  

Esquerra de Móra la Nova presentarà una moció per debatre el proper Ple Municipal.

Aquest matí el portaveu del grup municipal d’Esquerra de Móra la Nova, Jesús Àlvarez 
i el senador republicà, Pere Muñoz, han anunciat en roda de premsa les diferents
iniciatives legislatives que portaran a terme per millorar la línia ferroviària Reus – Móra
la Nova – Casp. Davant el continuat tancament, sigui de forma total o parcial, de les
infraestructures ferroviàries de la comarca, entre elles les estacions de ferrocarril, així
com la progressiva disminució de la freqüència de trens, de rutes i de parades a les
estacions, els representants d’Esquerra han volgut tirar endavant diferents propostes.
El regidor republicà ha destacat que l’estació de Móra la Nova no només dona servei
al municipi, sinó que se’n beneficien bona part dels pobles de la Ribera d’Ebre i
d’altres comarques veïnes. Àlvarez ha recordat que  tant el Consell Comarcal de la
Ribera d’Ebre com el mateix senador, Pere Muñoz, van instar a ADIF perquè dugués a
terme les actuacions necessàries pel manteniment de les instal·lacions i
infraestructures ferroviàries existents i restituir en la seva totalitat el personal de
circulació i atenció als usuaris. La notícia de que ADIF vol externalitzar la venda de
bitllets, informació i atenció a l’usuari a l’estació de Móra la Nova a través del bar de
l’estació amb la desaparició de personal ferroviari de l’estació ha portat Esquerra a
presentar una moció al Ple municipal. La moció demana  ‘el manteniment dels
serveis de transport ferroviari que actualment es duen a terme a les estacions de
tren juntament amb les complementàries; sol·licitar l’increment de la freqüència i
qualitat d’aquests serveis per poder disposar d’un servei ferroviari digne,
sostenible i adequat a les exigències de la societat actual; i per últim instar ADIF
perquè dugui a terme les actuacions necessàries tant materials, de seguretat
com de manteniment de les instal·lacions i infraestructures ferroviàries existents
a Móra la Nova i la comarca de la Ribera d’Ebre, continuant prestant els mateixos
serveis i restituint en la seva totalitat el personal de circulació i atenció als
usuaris que desenvolupava els seus serveis fins a la data.
Per la seva part el senador Pere Muñoz ha fet un repàs de totes les preguntes que
havia traslladat al govern espanyol des del Senat pel que fa a la millora de la línia
ferroviària, i a la reducció de personal. Muñoz, davant  ‘el desemparament i la
progressiva pèrdua de qualitat del servei de trens a la Ribera d’Ebre’ ha anunciat
que tornarà a plantejar un seguit de preguntes per escrit així com mocions i preguntes
orals des de la Comissió de Foment.  ‘No ens volem rendir”  ha afirmat el senador
republicà, ‘i per això seguirem exigint millores efectives en aquesta línia
ferroviària, i més si tenim en compte l’important que és pels plans de seguretat,
nuclear com el PENTA i el químic com el PLASEQTEBRE’

9 de maig del 2011

FINA CARRANZA LARROSA



Sens dubte és la gran sorpresa de les eleccions municipals de Flix, la presència de Fina Carranza a les llistes d'ERC, encapçalant la candidatura, el seu coneixement del poble de Flix i de la seua història, recordar que és llicenciada en Història Medieval, el seu treball exemplar com a emprenedora i l'optimisme que transmet, són entre d'altres, suficients motius. Amb tot, vagi per endavant les seues pròpies paraules amb motiu de la seua presentació davant de l'electorat que el passat divendres va omplir la sala d'actes de ca don Ventura:

“ Il·lusió, joventut, idees i preparació. És un honor per mi encapçalar una llista amb els noms que heu vist. Gent amb diverses sensibilitats i capacitats disposada a treballar com mai per Flix. Una excel·lent mostra del potencial humà que tenim a Flix, sota unes sigles –les d’ERC- que representen la llarga tradició del municipalisme i el catalanisme. Tenim una enorme ambició per construir el Flix del futur precisament perquè tenim les arrels enfonsades en la història. Sabem d’on venim i sabem on volem anar. Es per això que us demano que ens ajudeu a construir el Flix del futur.”


7 de maig del 2011

8 DE MAIG DE 1983: ELECCIONS MUNICIPALS

El 8 de maig del 1983 va ser el dia de les segones eleccions municipals. Aleshores vaig encapçalar la candidatura d’Unió de Progrés Municipal, aconseguint 1.165 vots (el 40.7 per cent) i 6 regidors, el PSC-PSOE, amb 908 vots,  4 regidors, CiU, amb 406 vots,  2 i AP, 349 vots,  1 regidor.. Els caps de llista de les formacions polítiques forem: per AP, Miquel Guiu Sales; per CiU, Ramon Sabaté Garciapons; per al PSC-PSOE, Antoni Sabaté Ibarz; i per UPM, Pere Muñoz Hernández. 

La campanya electoral comptà amb la participación d’importants polítics d'àmbit nacional que vingueren a donar suport al PSC, com Raimon Obiols i José Agustín Goytisolo, i a CiU, com el conseller Macià Alavedra. El 23 de maig es realitzaria la presa de possessió del nou ajuntament en la que tornaria a ser elegit alcalde..

D'aquest any 1983, com a curiositat podriem esmentar el parc automobilístic local que era de 1.115 automòbils i 236 motocicletes, així com el la relació d’entitats locals i nombre corresponent de socis:


La Unió Social (949)
La Veu de Flix (719)
Joventut Esportiva de Flix (612)
Cooperativa Agrícola (522)
Associació Pares d’Alumnes (400)
Associació de Jubilats (356)
Ràdio Flix (314)
Societat de caçadors (240)
Agrupació sardanista (206)
Penya Blanc Blava (200)
Hoquei damunt patins (200)
Handbol (188)
Club Tennis (181)
Societat Ciclista (115)
Tir al Plat (113)
Moto Club (50).


        

5 de maig del 2011

A FLIX, SÍ AL FUTUR.


Presentació de la candidatura d'ERC per part de Neus Guiu el passat 14 d'abril:

 "(…) La llista que us presentem està formada per 16 persones, homes i dones lluitadores, treballadores, amb compromís, vitalitat, en definitiva, defensors i supervivents d’un model de poble que és lo nostre i en el que cal continuar treballant.
 Obrim la presentació, primer,  amb la nostra llista de suplents. Els que ara són suplents han estat els titulars d’esquerra durant aquestes vuit anys que esquerra porta a l’ajuntament de Flix. Són los que des de l’ajuntament i des d’altres institucions han treballat perquè Flix sigui cada dia un lloc millor i que avui i en el futur continuaran treballant per aquest objectiu que tots compartim.
 Són els nostres actuals regidors: jo mateixa, Neus Guiu Cervelló, que m’he encarregat de les àrees de joventut i dona i de festes també durant quatre anys. 
-Xavier Vega i Castellví, que els últims anys ha liderat el departament de cultura a l’Ebre, reforçant la nostra identitat com a poble i com a país,
-Joan Treig Sanchez, que ha continuat amb la política de sanejament de l’economia de l’ajuntament iniciada durant la primera legislatura,
-Carolina Rofes Cases, que ha estat capaç d’apropar l’ajuntament al poble, difonent i donant aire i suport als moviments i les associacions culturals de Flix, i
-Jaume Massip Llop, que li ha donat valor a Flix rentant-li  la cara al nostre patrimoni, i l’ha convertit en un gran lloc per viure.
 Treballar al vostre costat ha estat una gran experiència i un plaer enorme. Gràcies a tots per la vostra feina passada, de la que esperem fer-nos dignes continuadors i gràcies per endavant per la feina futura que segur continuareu des d’associacions, clubs i entitats.

I tancant la llista, el número 11, el nostre alcalde i senador, Pere Muñoz HernándezLa persona que ha encapçalat el nostre projecte durant 8 anys i que ha sabut donar a Flix la dignitat que es mereix. Que serveixi avui també com a reconeixement a la feina feta i la implicació demostrada per treballar pel nostre poble. Guardonat dissabte passat amb la medalla “Francesc Macià” a la trajectòria municipalista. Pere passarà a la història de Flix com a l’home de consens , implicat fins al màxim en la història del nostre poble, i gran defensor del que representa viure i treballar a Flix.

(...)

Seguint...  un jove amb gran empenta i implicació, és el portaveu de Solidaritat Catalana a Flix. Representa al jovent compromès que treballa perquè la independència de Catalunya es converteixi en realitat. Amb el número 10, David Larrosa i Munuera.

Treballadora infatigable, amant de la pintura i les arts, ha influït positivament en la formació artística dels seus fills, amb qui organitza el Festival Flix Jazz, que enguany prepara ja la tercera edició. Amb el número 9, Araceli Rubí Belinchón.

 President del comitè de fàbrica, implicat en temes laborals i socials del poble sempre a punt quan se'l necessita. Amb el número 8, Jaume Prunera Vidal.

 Amant de la natura, i defensora de les causes justes, lluita cada dia per fer de Flix un lloc bonic per viure-hi. Al número 7, Montse Valls Serón.

Hi ha gent qui no necessita presentació. Amant de la cultura, ha estat secretària del Club Patinatge Artístic, de l’Handbol i de l’Hoquei, i és sòcia fundadora de La Cana i Flexus Teatre, entitat de la que forma part des de fa més de 19 anys. el seu esperit inconformista i participatiu ens aporta valors claus en els temps que corren. Al número 6, Conxita Domènech Gómez.

 Gran coneixedor i amant de la muntanya, té una forta vinculació a l’empresa que ens ha fet ser com som: la fàbrica de Fix. També sap què vol dir viure lluny de Flix i lluitar per aconseguir tornar-hi. Un exemple que volem que més gent pugui seguir. Al número 5, Robert Zarranz Armora.

És la il·lusió, la vitalitat, la força i l’empenta de la joventut.  Té una llarga experiència en el treball en nens i nenes i el voluntariat i tots la coneixeu per la seva activitat en diverses associacions de Flix. No se m’acut ningú millor per a vetllar per la gent de Flix. Amb el número 4, Abigail Bertrán López de los Mozos.

Creure en Flix no són només bones paraules. Esportista d’elit, ha portat el nom de Flix arreu del món, i ja fa 5 anys va crear una empresa d'activitats a la natura amb seu social al nostre poble demostrant amb fets què vol dir creure en lo riu, en lo futur i en Flix. Amb el número 3, Raül Sabaté Cervelló.

President del club  d'escacs, representa la força adquirida durant la seva experiència municipal. Els seus coneixements sobre economia i el funcionament de l’Ajuntament el converteixen en un dels grans pilars de la nostra llista. Amb el número 2, Francesc Barbero Escrivà.

 I finalment, la persona que encapçala la nostra llista: Fina Carranza i Larrosa Mare de 4 fills, lluitadora, empresària, dona. És capaç de protagonitzar tots els papers de l’auca, i a més, fer-ho bé. No va dubtar en abandonar el seu estil de vida a Barcelona i tornar cap a Flix, on va creure que era el millor lloc per pujar una família. En només dos anys ha aconseguit ser a tothora a tot arreu. Historiadora de formació,  pastissera de professió, i exemple de voluntat i força per aconseguir els seus objectius.

Fina és, en definitiva,  l’esperit que volem per Flix. La nostra futura alcaldessa."

3 de maig del 2011

AMB BILDU


Finalment, potser hauriem de dir "como era de esperar", no ha estat possible realitzar la roda de premsa de suport a la candidatura de Bildu al Congrés. El president del Congrés, José Bono, no ha permés l’accés dels membres de Bildu, tot i que estaven convidats pels diputats i senadors d’ERC i ICV ."Si el Tribunal Supremo ha considerado que los independientes son meros testaferros de Batasuna, el Congreso no puede albergarles..." Davant d'una gran espectació mediàtica i les mirades atònites d'alguns vianants s’ha hagut de fer al carrer, davant per davant de la simbòlica porta dels lleons.

És curiós com s’utilitzen les paraules, Bono ha lamentat que els candidats de Bildu   “han contaminat altres partits democràtics”. Es referia potser a EA, PNV, Aralar, BNG, CDC, IC, NaBai, PSM, ERC…?. Partits democràtics que o bé participen de la coalició o bé han denunciat l’arbitrarietat i el disbarat democràtic. Com ha dit Joan Ridao, cada vegada que l’esquerra abertzale fa un pas en positiu desterrant la violència política i utilizant metodes democràtics, ha rebut per desposta una agressió del TS o del PP-PSOE, amb l’argument grotesc que tot és ETA”. 


Per a més informació podeu llegir la informació del diari digital "el Punt".