31 de gener del 2022

Arriba la recollida de residus "porta a porta" a Flix.

Avui comença a Flix el nou model de recollida de residus "porta a porta", una proposta de millora del reciclatge en tots les aspectes,  sobretot en l'ambiental, l'econòmic i social. 

Recordar que més d'una quarta part del municipis catalans ja funcionen amb aquest model, i que a nivell del Consorci  de la Gestió dels Residus Municipals del Priorat, la Ribera d'Ebre i Terra Alta funciona amb bons resultats a la majoria del municipis.  Els nostres veïns de Riba-roja d'Ebre fa temps que tenen implantat amb bons resultats el "porta a porta", Móra la Nova, que l'implantà  l'estiu passat, als tres mesos havia reduït la generació de la fracció resta del 66% al 13%.

Pel que respecta a Flix, el passat novembre l'Ajuntament de Flix va donar a conèixer el nou sistema de recollida "porta a porta" a un acte informatiu públic al saló de cinema de  la  Unió Social, acte on es va recordar que la xifra real de reciclatge local en les fraccions més habituals – orgànica, paper i cartró, envasos, vidre –  és del 35%. Tot recordant també, que

"del contingut total d’una bossa de brossa generada a un domicili, un 84% és aprofitable repartit entre un 44% de matèria orgànica que es pot reutilitzar com a compost per a l’agricultura, un 14% de d’envasos lleugers que es poden reciclar i tornar a utilitzar per fer mobiliari i més de 10.000 productes diferents, un 13% de vidre útil per a crear nous envasos i un 13% de paper i cartró utilitzat per elaborar nous productes de paper i de cel·lulosa".

Destacar que el model "porta a porta" a les poblacions on s'ha implantat no només ha demostrat que millora la recollida, sinó que compleix amb un dels grans manaments mediambientals de bona part dels països europeus orientats cada vegada més al reciclatge real.   

A nivell local hem de felicitar-nos per l'aposta decidida de l'ajuntament, el nou model de recollida ha de permetre eliminar les illes de contenidors de la via, reconvertits sovint en punts de males olors i d’abocament incontrolats de mobles i trastos, guanyar més espais públics i sobretot tenir els carrers més nets.

 


 

26 de gener del 2022

La campanya #NoiesEnJoc de Flix rep més de 1.800 firmes de suport.


El passat 19 de gener va començar la campanya reivindicativa #NoiesEnJoc amb l' objectiu d'aconseguir canviar la normativa de la Federació Catalana de Futbol, que impedeix que les noies a partir dels 14 anys continuïn jugant en equips amb nois.

  "La Júlia, una noia de 13 anys de Flix, no podrà continuar jugant a futbol a l’equip mixt de l’Escola de Futbol de la J.E. de Flix perquè a Catalunya la norma federativa impedeix que les noies a partir dels 14 anys continuïn jugant en equips mixtes. Arran d’aquesta problemàtica, els pares de la jove, amb el suport de l’Escola de Futbol de Flix i de l’Ajuntament de Flix, han decidit emprendre una campanya sota el hashtag #NoiesEnJoc i una recollida de firmes amb l’objectiu d’aconseguir que des de la Federació Catalana de Futbol permetin l’esport mixt fins als 18 anys.

La Federació Catalana de Futbol va respondre el divendres 21 de gener tot ampliant l'edat de competició en equips mixtos fins als 16 anys. Solució salomònica que ha portat als impulsors de la campanya a continuar amb la recollida de firmes amb un nou comunicat:

24 de gener:  “Assabentats que la Federació Catalana de futbol va augmentar el límit d’edat per jugar en equips mixtos de 14 a 16 anys, celebrem aquesta modificació i continuem sol·licitant que la Federació augmenti el límit d’edat per als equips mixtos fins als 18 anys.

Des de totes les entitats esportives, clubs i escoles de futbol amb qui s’ha contactat, no es tenia coneixement ni s’havia rebut notificació per part de la Federació d’aquest augment en el límit d’edat per als equips mixtos. Les consultes efectuades al reglament disponible en el moment d’iniciar la preparació de la campanya van confirmar l’existència del límit de 14 anys.

Considerem que la mínima ampliació hauria de ser fins als 18 anys, perquè en el cas de les noies de zones rurals és el moment en què bona part es traslladen a la ciutat per seguir amb els seus estudis.

Seguirem amb la campanya, amb l’esperança que la sensibilitat mostrada per la Federació pugui seguir millorant aquest aspecte.”

Recordar que països com  Bèlgica i Anglaterra permeten els equips mixtos fins als 18 anys i Dinamarca i Noruega no tenen limitacions d'edat. 

 

Per tot plegat la campanya #NoiesEnJoc continua activa  reclamant equips mixtos fins a la categoria juvenil i en uns dies ja ha acumulat més de 1.800 firmes de suport.

19 de gener del 2022

Sarai Sarroca és la nova directora del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

Sarai Sarroca Cervelló ha estat la notícia flixanca del dia, bona part de la gent de Flix ens hem assabentat del seu nomenament com a directora del Servei Meteorològic de Catalunya gràcies a les xarxes socials. La notícia de la web de beteve.cat va ser la primera en donar la informació a primera hora d'ahir dimarts 18. Avui la premsa ha destacat el seu nomenament, per exemple, el diari Ara ens ofereix un primer currículum de la pregonera de la Festa Major de Flix de l'any 2017:

 

"Sarai Sarroca és la nova directora  del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La meteoròloga, fins ara a Betevé, es converteix d’aquesta manera en la primera dona que dirigeix aquest organisme, que té més de 100 anys d’història, des que l’any 1921 el va crear la Mancomunitat de Catalunya. Nascuda a Flix el 1982, és membre del Comitè d’Experts de Canvi Climàtic i ha treballat com a tècnica de predicció i vigilància al Servei Meteorològic de Catalunya". 

 

                           Felicitats i força encerts !!!