30 d’agost del 2015

A FLIX "JUNTS PEL SÍ": BEL, SALVADÓ, MOHEDANO, SUÀREZ...

M Mur, F Mohedano, LL Salvadó, G Bel, A Suàrez i M Casamitjana

Aquesta tarda la sala d'actes de Ca Don Ventura ha estat plena de gom a gom. Ha estat l'inici de la campanya flixanca de JUNTS PEL SÍ amb la participació del cap de llista de la demarcació Germà Bel, acompanyat pels candidats Antoni Suàrez, Fabiàn Mohedano i Lluís Salvadó, acte presentat per l'alcalde Marc Mur.

Recordar que al moment escriure aquesta entrada 86 son els voluntaris-candidats de Flix afegits als 61063 candidats pel sí, la llista més gran, diversa i compromesa que ens ha de dur al nou Estat a partir del proper 27 de setembre.

17 d’agost del 2015

JÚLIA MUÑOZ GUANYA EL XXIII PREMI "LO FLIX D'ABANS".

D'esquerra a dreta, Norma Pujol, regidora de cultura,  Júlia Muñoz amb el seu fill Nil

Aquest migdia s'han lliurat a l'església els premis del XXIII PREMI DE NARRATIVA CURTA "LO FLIX D'ABANS", en un acte on també s'han lliurat  els premis dels concursos de Portada  de Festa Major i fotografia, amb un magnífic concert de cloenda a càrrec dels grups Instrumentals i Corals de l'Escola Municipal de Música de Flix.

El XXIII Premi ha estat lliurat a Júlia Muñoz amb una història de ficció basada en fets reals titulada "De Tivissa a Flix", una història d'amor i amistat, situada entre la Tercera Carlinada i la Guerra Civil, protagonitzada per Teresa Pallisé Bartolomé i el seu fill Lluís Margalef Pallisé, progenitors tivissans de la nissaga dels Margalef de Flix.

FOTOGRAFIA DE J A COLLAZOS


12 d’agost del 2015

1915, CENT ANYS DE L'ENVELAT DE FESTA MAJOR.




El Diario de Tarragona del 18 d'agost de 1915 ens ofereix un breu  sobre  les Festes Majors de Flix, que es realitzaven amb motiu de la “festividad de la Asunción”, entre d’altres, tot esmentat dues societats: “Fomento Obrero” i “Ateneo Obrero”, com entitats organitzadores dels principals actes festius, ens facilita la datació d'una de les fotografies flixanques més interessants de principis del segle XX, amb un espectacular envelat situat a l'Era Nova en primer terme, espai on a més dels balls s'havia representat la popular balada dramàtica de Serafí Pitarra, "lo lliri d'aigua". 

 Així, en d'altres deia:

"Las sociedades Fomento obrero y Ateneo Obrero, en su deseo de complacer al vecindario, dieron animadísimos bailes, en los que la gente joven se mostró como siempre, incansable, derrochando buen humor. 
Por su parte, los socios del Fomento obrero han improvisado un espacioso entoldado, en el que se ha representado el drama "lo lliri d'aigua" dirigido por don Angel Cervelló y en donde se celebrarán los bailes com más esplendidez, si cabe, que otros años.
Las orquestas de las expresadas sociedades, bajo la batuta de sus directores D. Manuel Alabart y D.  Joaquín Arraez, respectivamente, toman parte en los diferentes festejos de que se compone el programa, que resulta muy atractivo".

10 d’agost del 2015

SEBASTIÀ GIRONÈS, PREGONER DE LA FESTA MAJOR 2015


Ja tenim el programa de la Festa Major a casa, amb una portada de German March, la primera festa major de la nova regidora de Festes i Tradicions, Lara Bertran, amb les quatre pubilles i quatre hereus ex-alumnes de l'institut, i amb un vell conegut com a pregoner, l'amic  Sebastià Gironès, qui ens ofereix un tastet del seu pregó a la presentació del programa. Un programa cada vegada més popular que ens ofereix la primera nit un concert amb els tres grups més representatius de l'Ebre català, lo Gitano Blanc, Xeic i Pepet i Marieta, on no hi falta la tradicional festa del riu, la representació teatral de Flexus Teatre, el matinal d'atletisme, enguany reconvertit en Memorial del recentment desaparagut Marc Navarrro, la Rua del Carnaval d'Estiu, els gegants i els caps-grossos o el castell de focs de la darrera nit.

A pocs dies del seu començament, des del bloc un desig:  molt bona Festa Major flixanca.