24 d’abril del 2022

5è Premi de Poesia Recitada Ribera d'Ebre.

 

La Diada de Sant Jordi a la Ribera d'Ebre té un actiu molt especial amb el 5è Premi de Poesia Recitada Ribera d'Ebre, certamen literari organitzat per l'Ajuntament de Vinebre i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. Enguany  per segon cop hi hem assistit, aquesta vegada a la Sala Noble de palauet de Ca Don Joan de Vinebre. A destacar el  record per part del president del CERE, Josep S. Cid,  a dos dels grans de les lletres catalanes pel seu Centenari, Joan Fuster i Gabriel Ferrater. Un certamen on hem pogut escoltar els poemes presentats amb la veu de nou poetes seleccionats pel jurat, així com participar en la votació popular.


Domingo Monlleó amb el poema "On Bat l'Onada i la Tempesta" (Premi del Jurat) i Montserrat Bastons amb poema "Fer Net" (Premi Popular) han guanyat el 5è Premi de Poesia Recitada Ribera d'Ebre. A la fotografia adjunta acompanyats per Andreu Carranza, secretari del Jurat, Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre i Josep S. Cid, president del CERE.

La web #vinebreactiu ens informa dels resultats  i ofereix un recull de fotografies de la festa de la poesia riberenca. Vetllada  ambientada per l'Escola de Música d'Ascó.

21 d’abril del 2022

Bona Diada de Sant Jordi 2022.

 

El CERE, La Cana, Miscel·lània dedicada a la Palma d'Ebre, Col·lecció Lo Pedrís, Jaume Aresté Bagés, José Cervelló Castellví, Felip Fucho Pascual, Jaume Masip Llop, Pere Muñoz Hernández, Sandra Ordoño Cugat, Elena Parra Palliso, Toni Orensanz, Tomás Riva Muñoz... recull particular de novetats ebrenques  dels darrers mesos afegides a la biblioteca. 

14 d’abril del 2022

1981, vendes de premsa diària i setmanal a Flix.

 


" A Flix, des d'ahir, ja no es pot comprar premsa escrita. De tenir fins a 5 punts de venda, a no cap ." Notícia del passat dilluns 11 d'abril apareguda a una xarxa social, curiosament al grup d'amics Flix pel record.  De moment, i mentre es cerca un nou punt de venda, es reparteix la premsa escrita als subscriptors a un bar de l'avinguda Catalunya. La baixada de vendes de premsa diària escrita és un fet que s'està donant arreu, en contrast amb la irrupció de la premsa digital, fenomen que s'està imposant especialment entre els lectors més joves.

Temps era temps, els anys daurats de la premsa en paper m'ha portat a recuperar un treball sobre la venda diària  a partir de consultar les vendes de tres llibreries històriques del poble de Flix: Mariano Bagés, Vila i Mestres. Treball realitzat a principis de l'any 1981, tot i coincidint amb l'intent de cop d'estat del 23F, de Tejero, Armada, Milans de Bosch i companyia, escrit que sortí amb el títol Premsa i literatura a Flix a la Veu de Flix n. 20 del mes d'abril.


La primera dada més significativa era la xifra de 433 exemplars diaris venuts de promig, dada que suposava 8 diaris per cada 100 habitants. Tenint en compte la capçalera: La Vanguardia era de llarg la més venuda, amb 175 exemplars diaris de promig, seguida per El Periódico, amb 70 ex., Diario Español de Tarragona amb 33, seguit de prop per Avui amb 31, El Alcázar, diari dels nostàlgics de la dictadura, amb 7 subscriptors, i el Correo Catalán, amb 4, total 320 de venda diària. 

Quantitat a la que s'ha d'afegir la premsa esportiva, que a part dels dilluns que es multiplicava en vendes, els altres dies de la setmana eren: Mundo Deportivo, 45 exemplars, Dicen, 38 i Sport, 30

També era interessant a recordar avui dia, amb la perspectiva de 40 anys, la venda setmanal de revistes: 270 exemplars de Tele Programa, 190 de Lecturas, 160 de Pronto, 120 de Lib, 110 d'Interviu, 50 d'Hola, 36 de Garbo, 20 de Semana, 35 de Diez Minutos.  Tot cridant l'atenció la venda setmanal de revistes amb contingut eròtic com la històrica revista de la transició Interviu, altres mes desconegudes com Pen, Clímax, Macho, Party... i sobretot Lib.

Quantitat de vendes que superaven de llarg les revistes de caire socio-polític, encapçalades per Cambio 16 amb 26 exemplars, 5 de La Calle, i 5 de la revista ultra,  Fuerza Nueva. Revistes polítiques superades per la premsa satírica: El Jueves amb 26 exemplars de mitjana setmanal, El Papus amb 24 i Sal y Pimienta amb 36 .

8 d’abril del 2022

"L'Arxiu de la Impremta Fauquer (1940-2020)" de Jaume Aresté Bagés

 


          L'Arxiu de la Impremta Fauquer (1940-2020) de Jaume Aresté Bagés.  

"És un excel·lent treball de recuperació de la nostra memòria col·lectiva dels darrers 80 anys. Recuperació de la memòria flixanca de la que Jaume Aresté s'hi ha dedicat el darrers anys amb una paciència infinita, especialment en l'estudi de les fotografies històriques del nostre poble, treballant preferentment  amb l'ajut de la memòria i els records de la gent gran per tal d'identificar les persones protagonistes de les fotografies històriques.

El recordat Artur Bladé i Desumvila ens oferí una reflexió a la seua vellesa: Els records són l'única riquesa veritablement nostra, l'únic tresor que ningú no ens pot prendre. Estireu tots d'acord amb l'escriptor de Benissanet, Artur Bladé, que els records i la memòria, ja siguin a nivell personal  o col·lectiva, com a poble, són un tresor nostre que ningú ens pot prendre.

El llibre de l'amic Jaume que presentem avui a l'igual que el llibre Flix en Blanc i Negre, una mirada al passat  a partir de l'Arxiu Mestres- Carranza, son un exemple de recuperació de la memòria, gràcies en primer lloc a la cessió a l'Arxiu Municipal de Flix dels fons documentals de  dos  establiments històrics del nostre poble: Fotogràfic en el cas de l'arxiu Mestres-Carranza i det treball d'Impremta en el cas de l'arxiu Fauquer, arxius claus per conèixer, entendre i  recuperar la memòria col·lectiva flixanca de la segona meitat del segle XX, especialment els llargs 40 anys de postguerra i dictadura, així com també els anys de la transició democràtica.

En primer lloc el procés de realització del llibre que presentem avui els hem de cercar en el Treball de Recerca de la besnéta i neta  dels principals protagonistes, Jeroni i Agustí Jose Antonio:  Mariona. 

Procés que es consolidarà l'any passat, després de la cessió del fons a l'Ajuntament,  i amb l'exposició sobre la impremta Fauquer programada dins les XIII Jornades de Patrimoni Històrics que organitzà la Cana, una excel·lent exposició realitzada  després d' hores i hores de treball  de classificació del voluminós fons per Jaume Aresté, qui després l'acabarà de processar amb la redacció del llibre que avui presentem.


L'estudi sobre la Impremta Fauquer reprodueix una selecció dels principals documents i imatges del seu arxiu amb els comentaris corresponents. Així, trobem estructurats en 27 blocs temàtics explicats de manera resumida, referències a les principals entitats locals que  tingueren la Impremta Fauquer de suport a l'hora de fer publicitat, dissenyar i imprimir  documents, cartells o revistes de tota mena.

Començant per l'Ajuntament de Flix fins les festes dels quintos, passant per la Fàbrica, la Parròquia, la Unió Social, L'Orfeó, l'Agrupació Sardanista, Els cinemes, els centres escolars, la Joventut Esportiva, els Armats, les Festes Patronals, les festes de Sant Jaume o la Festa Major. Amb dos capítols dedicats als nostàlgics dels anys 60 del segle passat: La Penya Parroquial de los Audaces i el Festival Galas del Ebro.

Un llibre per recordar  l'imaginari popular flixanco dels anys 50 o 60. L'apartat de document encarregats pels comerços al llarg dels anys mereix un capítol especial, així com l'apartat de revistes i publicacions, des de Pandols-Montsant l'any 1949 fins l'actual  La Veu de Flix, tot passant per l'Antorcha i la Voz de Flix.

Treballs de programes de Festa Major per a poblacions veïnes, Ascó, Batea,la Fatarella, Riba-roja, la Torre  o Vinebre també mereixen un apartat especial

El període que abraça és molt interessant des d'una perspectiva històrica, inclou la llarga nit de la dictadura  de Franco, el període de la transició amb les primeres eleccions municipals del 1979 i la democràcia. 

Per finalitzar, voldria agrair les facilitats en la cessió del Fons al recordat Agustí Fauquer, i a les seues filles, Eli i Núria. Felicitar un cop més a l'amic i company Jaume Aresté per tot el procés d'elaboració del llibre que presentem avui, des de la classificació i inventari del fons cedit a l'Arxiu, la preparació del l'exposició que vam gaudir la tardor de l'any passat durant les Jornades del Patrimoni, i sobretot pel llibre que avui presentem, número 7 de la col·lecció lo Pedrís de la Cana, agraïment extensiu a la correctora i editora responsable de la maquetació, Núria Grau."

     L'Arxiu de la Impremta Fauquer (1940-2020) de Jaume Aresté Bagés. Col·lecció Lo Pedrís - 7. La Cana - Flix. 2022.


* Extracte de la presentació de l'Arxiu de la impremta Fauquer (1940-2020) realitzada a Ca Don Ventura el dia 7 d'abril de 2022.

4 d’abril del 2022

Dijous 7 d'abril: presentació del llibre "L'arxiu de la Impremta Fauquer (1940 - 2020)" de Jaume Aresté.

 

L'Associació Cultural La Cana presentarà el proper dijous 7 d'abril,  a les 19.30h i a Ca Don Ventura, el llibre de Jaume Aresté Bagés: L'arxiu de la Impremta Fauquer (1940-2020), núm. 7 de la col·lecció Lo Pedrís.


Intervindran em la presentació:

 

Jaume Masip Llop, president de la Cana, Pere Muñoz Hernández, cap de publicacions de La Cana, i l'autor del llibre, Jaume Aresté Bagés.

@ajuntamentflix #patrimoni #patrimonicultural #patrimonicatalunya #catalunya #architecture #instatravel #igerscatalunya #descobreixcatalunya #llocsdecatalunya #catalunyafotos