24 de febrer del 2023

Flix 1963, imatges i records.

Flix tenia 5.663 habitants (màxim històric), 716 residents a la colònia. El cens escolar era de 1.329 alumnes, 656 nens i 673 nenes.  

Hi havia censats 11 tractors, 100 mules, 80 ases, 10 cavalls i 150 carros.

L’ajuntament edita un llibre titulat “Veinticinco años de labor” 1938-1963. (Un cuarto de siglo de paz i prosperidad). És una memòria de la gestió municipal dels ajuntaments franquistes. Al final facilita un resum de l'acció política de la Falange i de las JONS local, un "cuadro de bienhechores de Flix" i una  relació de "Caídos durante la Cruzada de Liberación": “Caidos por Dios y por España en el frente: 14, i Caidos por Dios y por España en la retaguardia: 23”.

  S’asfalta la carretera entre Flix i la Palma d’Ebre.       

  4 de gener. Es funda la Sociedad de Pescadores “el Lucio”.

  7 de febrer. Espectacular nevada. Es registren temperatures de 10 graus sota zero.

    Festes Majors d'Agost: Ma Dolors Rey, reina de les Festes Majors.

   15 d'agost. Primera “cuestación” de la Lluita contra el Càncer a Flix. Rita Ferrús Arnavat, Vda de Oriol, "Delegada Local de la Junta de Damas de la Asociación Española contra el Cáncer".               

  9 d'octubre. Inauguració del primer curs de Batxillerat  del "Colegio Libre Adoptado" (CLA). Francisco Dorda fou el primer director. El centre de batxillerat està situat a una de les ales del  Casino.

9 d'octubre. II Galas del Ebro: " Más de 25 participantes de toda la comarca de los que podemos destacar como primeras figuras en sus especialidades: Juanita Garcia, Ginés Bagés, Pepita Pitarch, Juan L. Mestres, Juan J. Agramunt, Duo Jovens por Flix, José Ma Pujol y Juan Roca por Mora de Ebro, Juan Vendrel, un joven violinista por Torre de l'Español, Josefa Rodríguez por Ribarroja de Ebro"

      17 d'octubre. Ordre obligatòria d'aprendre a llegir i escriure

      10  de desembre: Mor als 90 anys de Francesc A. Ripoll Fortuño, president històric de la SEQF.

      15 de desembre: Nevada.   

 

  • Fotografia de grup escolar amb el mestre J. Martínez. (curs 1963-64)

17 de febrer del 2023

10 de febrer del 2023

Final d'obres descontaminació embassament

 


Ahir a la tarda vaig asistir a un acte simbòlic i important alhora,  la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, certificava el final de les obres de descontaminació  de l'embassament, començant el procés d'estracció de les palplanxes de confinament de la zona descontaminada. 

Hauran passat 19 anys de la publicació de l' estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques  (CSIC) sobre la greu contaminació de l'embassament producte de l'activitat centenària de la Fàbrica (Ercros), aleshores era l'alcalde de Flix, Recordar que aleshores va ser determinant la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, en acordar l'estracció dels residus contaminants. Una llarga història de descontaminació que ha tingut molts capítols i ha merescut moltes entrades al meu blog.

 Per al meu record una fotografia realitzada amb el mòbil amb la ministra escoltant un resum dels treballs de descontaminació realitzats amb la Fàbrica al fons.

"Amb l'aixecament del mur de palplanxes acabarà amb èxit l'obra de restauració ambiental més gran feta mai a Catalunya. 15 anys de perseverança i més de 180 milions d'euros per descontaminar completament l'embassament de Flix. Un dia d'enhorabona per tot l'Ebre." (Tuit de Francesc Barbero, alcalde de Flix)

"El cas de Flix va arrencar el 2004, quan un estudi científic va detallar la contaminació acumulada al fons de l’embassament, davant la centenària planta química del municipi. El projecte per a la retirada de fins a 700.000 metres cúbics de llots contaminats del fons del pantà s’inicià l’any 2010, quan va instal·lar-se precisament aquesta tanca de palplanxat per aïllar la zona contaminada i les seues aigües. Dos anys després van començar efectivament els treballs de retirada dels llots, que FCC va donar per acabats al 2015. Però l’esclat del cas Frontino de presumpta corrupció en el si d’Acuamed posà de relleu que no s’havia retirat tot el material previst del fons del pantà, on quedava encara un 10 per cent per extreure." (Diari de Tarragona)

 

 

Escoltant la ministra els quatre alcaldes que hem estat al govern durant el procés de restauració ambiental: Francesc Barbero, actual batlle de Flix, Pere Muñoz (2003-2009), Marc Mur (2011-2019) i Oscar Bosch (2009-2011)