29 d’octubre del 2023

Passejada per la vila closa de Rasquera i l'ermita de Sant Domingo.

"Rasquera: dels orígens al futur amb sensaseta mediambiental" va ser la didàctica i magnífica presentació realitzada ahir a ca Don Ventura per Gisela Farnós, mestra i llicenciada en antropologia social i cultural, i Joan Farnós, llicenciat en filologia, membres del Grup Cultural Rasquerà. Presentació prèvia a la visita que hem realitzat avui pel matí a Rasquera els amic de la Cana molt ben acompanyats per Gisela i Joan Farnós Pallarès. 

La passejada pel casc antic de Rasquera, la Vila Closa, la visita a un antic forn de calç, una pedrera de pedra de guix i la panoràmica des de l'ermita de sant Domingo, al la cubeta de Móra, de les serres de Pàndols i Cavals fins la serra del Montsant al fons, la serra de Tivissa i part de la plana del Burgà, han estat els punts més importants de la passejada.

 La planta de margalló , materia prima per llatar, artesania de pauma, punt d'interés a l'entrada a Rasquera

                                                              Església de sant Joan Baptista
 

Les escaletes de pedra seca de ca Blai des del carrer Major, nexe entre la Vila Closa i el Castell.

                                                                     Antic forn de guix.

                                                        Restes d'una antiga pedrera de guix.

 

 

22 d’octubre del 2023

Visitant el patrimoni cultural de Bovera.

 Conèixer el patrimoni cultural de Bovera ha estat la proposta enguany de l'associació la Cana en l'apartat 'Coneguem els nostres veïns' de les XV jornades de Patrimoni Històric.  Així un grup d'amics de la Cana hem anat a visitar Bovera amb unes guies especials: Laia Manresa Alba, Graduada en Història,  i Pepa Bea Escoda, Llicenciada ern Geografia i Història, secció Història antiga i arqueologia.

Ens hem trobat a la plaça i ens hem traslladat a l'església parroquial neoclàssica, amb vestigis d'un antiga església romànica, dedicada a sant Josep des del segle XIX. Interior amb un conjunt de retaules d'estil neoclàssic.  Molt interessant el campanar amb un conjunt de quatre campanes del mitjans del XIX, així com veure les diferents marques dels picapedres als carreus.

 


A continuació ens hem dirigit a veure un forn de ginebre o cadec, molt ben conservat, situat molt a prop del riu de la Cana, de planta circular d'un radi d'un dos metres i parets d'uns 50 cm. de gruix.

Per finalitzar ens hem dirigit al Mas del Senyor, un conjunt monumental d'estil modernista historicista construït el 1907, situat en un magnífic paratge envoltat d'oliveres. Propietat de l'arquitecte municipal de la ciutat de Barcelona, Jaume Gustà Bondia. Una construcció que recorda els antics palaus renaixentistes, amb finestrals neogòtiques a la primera planta, amb troneres a les torres laterals i obertures a la part baixa que recorden els arcs de ferradura àrabs.



17 d’octubre del 2023

Amb l'alumnat de 5è de Primària de Flix.

 

Aquesta tarda he recuperat l'ofici més bonic, el de mestre. M'ha fet molta il·lusió poder-me adreçar als alumnes de 5è de Primària de l'escola Enric Grau Fontseré amb motiu d'una visita guiada per l'exposició "Els primers mestres de Flix". 


13 d’octubre del 2023

Pau González Montagut. Mestre i director de les escoles de Flix durant la República, depurat i empresonat pel franquisme.



"Tornant al senyor González, però el “nostre”, perquè tots sabem que va deixar les seves arrels al poble: filla, fills, néts i potser besnéts. M’he preguntat moltes vegades si com a professor se li va oferir, durant la seva vida, algun acte de desgreuge al que injustament se li va imposar durant el règim franquista. Jo no ho recordo, i si no puc recordar-ho és perquè no n’hi va haver cap (em permeto cridar l’atenció als que ho podrien fer, perquè ofereixin als seus familiars un homenatge recordant el seu nom). Vàrem ser molts els alumnes que vàrem passar per les seves classes sempre profitoses". (memòries de Josep Sabaté Garciapons)

PRÒLEG

Enguany fa cent anys que va arribar a Flix el mestre de Llardecans Pau González Montagut. La revista El Llamp de Gandesa notificava l’agost d’aquell 1923 la seua arribada tot dient: “Hem tingut el gust d’apretar la mà al Sr. Pau González, mestre nacional destinat a les graduades.” Centenars d’alumnes de Flix van tindre la sort de comptar amb un dels millors mestres que han passat per les escoles públiques de Flix. Una afirmació que podreu constatar amb la lectura d’aquesta magnifica i documentada biografia que ha realitzat el seu besnet, Jordi González Garcia.

La publicació que teniu a les mans és, en primer lloc, un homenatge al mestre, com una de les persones a qui tenim més a agrair per la seua tasca docent i la nostra formació inicial com a persones. La figura del mestre, malauradament, encara no està prou reivindicada, encara que en tenim excepcions, com les paraules d’Albert Camus, el qual en rebre el premi Nobel de Literatura dedicà les primeres paraules al seu mestre, senyor Germain: “Quan vaig sentir la notícia, el meu primer pensament, després de la meva mare, va ser per a vostè. Sense vostè, sense la mà afectuosa que va allargar al petit pobre nen que era jo, sense el seu ensenyament i exemple, res de tot això hauria existit. No dono gaire importància a aquesta mena d’honors, però si més no aquest em dóna l’oportunitat de dir-li què ha significat i continua significant vostè per a mi, i per garantir-li que els esforços, el treball i el cor generós [...].”

Tots tenim el nostre senyor Germain entre els records de la nostra infantesa, com el va tindre, en el cas del senyor González, un dels seus alumnes, Josep Sabaté Garciapons, el qual, en escriure les seues memòries, anys després de la mort del mestre, va dedicar-li unes paraules emotives: “Tornant al senyor González, però el «nostre», perquè tots sabem que va deixar les seves arrels al poble: filla, fills, néts i potser besnéts. M’he preguntat moltes vegades si com a professor se li va oferir, durant la seva vida, algun acte de desgreuge d’allò que injustament se li va imposar durant el règim franquista. Jo no ho recordo, i si no puc recordar-ho és perquè no n’hi va haver cap (em permeto cridar l’atenció als que ho podrien fer, perquè ofereixin als seus familiars un homenatge recordant el seu nom). Vàrem ser molts els alumnes que vàrem passar per les seves classes sempre profitoses.”

Unes paraules que ens porten al drama de la Guerra Civil i la cruel repressió de la dictadura militar. Paraules que ens porten al vergonyós procés del qual fou víctima el mestre Pau González, depurat del magisteri i empresonat després d’un consell de guerra ignominiós.

Recuperar la memòria i trencar el llarg silenci imposat pel franquisme, tot denunciant els processos de depuració arbitraris dels quals foren víctimes milers de mestres durant la postguerra, és un altre dels objectius del treball. La figura del mestre en el cas català fou una de les primeres a rebre els càstigs del franquisme: 1 de cada 4 mestres patí, amb més o menys duresa, represàlies; el 16,90% del magisteri fou expulsat; el 22,40% foren traslladats forçosos. Així, el professorat de les escoles de Flix durant la República va viure un veritable procés inquisitorial: les mestres Dolors Alsina i Lluïsa Vidal van viure anys d’incertesa i de renúncies; Manuel Brull va ser castigat amb el trasllat fora de Catalunya; Josep Maria Brull, acusat de separatista, fou desposseït del títol de magisteri, i Emilio Lacort va patir un llarg procés de depuració. I, en el cas del nostre mestre Pau González, que havia estat el director de les escoles durant la República, les noves autoritats franquistes decidiren que el seu càstig havia de ser exemplaritzant davant els seus exalumnes, els seus companys de docència, els veïns i les veïnes de Flix.

Les acusacions que rebé per part dels dirigents locals de la Falange Española Tradicionalista foren basades en vaguetats i especulacions: “Dicho Maestro perteneció a la Esquerra Republicana, donde ejerció cargos sin que pueda precisar cuales, pero que era uno de los principales elementos directivos pues debido a su instrucción era el que de hecho mandaba.” Tot puntualitzant: “También se puso al servicio del Comité, al que ayudaba de bajo mano, es decir, sin dar la cara.” Per acabar reblant: “Es muy peligroso.” El càstig rebut després del judici sumaríssim d’urgència arbitrari no té pèrdua: 12 anys i 1 dia de reclusió temporal “por auxilio a la rebelión”.

El silenci i la repressió imposada per la dictadura no va ser obstacle per tal que el mestre Pau González lluités per recuperar el seu títol, una lluita que el portà a recórrer dos cops contra la seua depuració del magisteri. Amb uns recursos que posaran en evidència la mala fe i les contradiccions de les autoritats franquistes locals.

Jordi González ha investigat amb el màxim rigor la biografia del mestre Pau, tot realitzant un exercici extraordinari de recuperació de la memòria històrica, així com dels records del mestre perduts en arxius i hemeroteques de tota mena.

Contra l’oblit i el silenci. Dues han estat les consideracions que ens ha portat l’Associació Cultural la Cana a editar el treball de Jordi González. En primer lloc, el reconeixement a la figura del mestre que tots tenim com a referent de la nostra infantesa; i, en segon lloc, reivindicar la memòria democràtica, tot trencant el silenci imposat pel franquisme sobre el procés inquisitorial del qual va ser víctima, i retre un homenatge a un dels millors mestres i directors que ha tingut l’ensenyament públic de Flix.

                                    Pere Muñoz Hernández

Dos imatges de la presentació del llibre de Jordi González a Ca Don Ventura, el 12 d'octubre, davant una vuitantena de persones:

Fotografies de La Cana