29 de juliol del 2018

"MARXA PER LA REPÚBLICA" FINS RIBA-ROJA D'EBRE.



"Marxa per la República" . De la Sénia i de Lleida a Riba-roja d'Ebre amb punt de trobada a Flix. Gent de comarques de l'Ebre i Ponent unides amb el desig de fer camí cap a la República. Al pavelló de  Riba-roja d'Ebre més de dues-centes persones hem plantat cara a la calor d'un dels dies més republicans de l'estiu amb  un dinar solidari, amb parlaments de la representant de l'ANC local, l'alcalde,  Antonio Suàrez,  i Manel Alves, coordinador de l'ANC a les Terres de l'Ebre, qui ha donat lectura d'una emotiva carta de Jordi Sànchez  escrita al centre penitenciari de Lledoners. Destacar l'actuació musical de  "La Rondalla dels Ports".

24 de juliol del 2018

BATALLA DE L'EBRE: RETALLS FLIXANCOS DEL 25 DE JULIOL DE 1938


80è ANIVERSARI DE LA BATALLA DE L'EBRE
Flix. Pont de ferro construït a la vora de l'antic pas de barca de riu de dalt.
La nit del 25 de juliol començà la Batalla de l'Ebre amb l'ofensiva republicana i l'ocupació entre d'altres llocs de Flix, Riba-roja d'Ebre, Ascó, Móra d'Ebre i Miravet. En poques hores passaren el riu per la zona de Flix els batallons d’infanteria republicans 131, 132, 133 i 134 de la Brigada Mixta sota le comandament del “mayor” Fidel Ruiz. Després hi passarien les companyies de transmissions, enginyers, les de sanitat i intendència. Tot recordant aquest dia històric vagi per endavant uns quants retalls dels seus protagonistes destinats a creuar l'Ebre per Flix:
              "El 25 de juliol era la data triada, i l'Antoni fou destinat a Flix amb un caporal i vuit ssoldats a les seves ordres, tots preparats per travessar l'Ebre amb una barca de pescadors requisada dies abans a la costa de Tarragona. En el moment de l'atac era de nit i jo no sabia exactament on ens dirigiem. En baixar a l'altra riba vam entrar a Flix i la vam prendre medntre els fatxes eren al cinema. Ells, immediatament, van cridar: 'Què passa, què passa? Els rojos' Imagina't el rebombori" (1)                         
                “La població de Flix era defensada pel 16 Batalló de Mèrida i fou ocupada per les forces republicanes de la 60 Brigada mixta de la 3ª Divisió. Era aproximadament la una de la matinada. Part de les forces nacionals es replegaren per l’Aubal direcció la serra de la Fatarella, altres es feien forts al Castell nou i Era Nova, resistiren fins les 12 del migdia, segons unes fonts, i fins les 5 de la tarda segons d’altres, que també indiquen que es va fer 600 presoners”. (2)          
                A unos tres kilómetros al sur de Flix, otra de las brigadas de la 3º División, la 33 Brigada, mandada por el mayor Fidel Ruiz, cruzó el rio sin apenas dificultades, dirigiendose de manera immediata hacia la fàbrica química y posteriormente hacia Flix, donde se estaban refugiando los soldados fascistas de la 50º División, que se hallaban desbordados ante el avance republicano. Las fuerzas franquistas esperaban que la mole del castillo de Flix les ayudara a detener, aunque fuera de manera solamente temporal, el avance republicano. Sin embargo, a media tarde del mismo dia 25 de julio, las tropas franquistas, rodeadas y sin apenas municiones ni víveres y totalmente desorganizada, se rindieron.
        A las cinco de la tarde, los soldados republicanos ocupaban el castillo de Flix capturando más de seiscientos prisioneros. Posteriormente, la propaganda franquista afirmó que los republicanos despeñaron desde el castillo, a los oficiales franquistas, pero nunca se pudo confirmar la acusación”. (3)         
                 "Nos enviaron al frente del Ebro. A mi me tocó en Flix. Teníamos que cruzar el rio por la noche. Nos subimos a una balsa muy pequeña que se hundió por el peso antes de partir. El teniente al mando nos atizó en el hombro a mí y a otro soldado con un bastón y nos ordenó bajar de la balsa. Tuvimos qu empujarla y cruzamos el rio con el agua al cuello. ¿con todo el peso que llevábamos!, el macuto, los proyectiles... Cuando estábamos a punto de llegar a la otra orilla nos empezaron a disparar. Fue como un pequeño desembarco de Normandia. ¿Miedo? Claro que pasas miedo, pero no piensas en eso, no piensas en nada, solo en lo que estás haciendo. 
           En lo alto de la otra orilla vi el primer muerto. Era un soldado de los nacionales, le habían cortado la cabeza por la mitad, de un tajo vertical. Como atacamos en un meandro que hay en el Ebro a las afueras de Flix, sin saberlo nos enfrentamos entre nosotros. Alguno murió de disparos amigos..." (4)        


(1)     Twiter. C. J. von Trotta. Petit retall flixanco de l'ofensiva republicana a "L'olor de la pólvora", Maurici Jaumandreu. Mina. 2010.

(2)     VISA RIBERA, F. R. La Batalla de l’Ebre. In programa acte 28 d’octubre 1990. Inauguració monument a la batalla de l’Ebre, donat a Flix per l’AICVAS. Ajuntament de Flix.

(3)      BESOLI, GESALI, HERNANDEZ, IÑIGUEZ I LUQUE. Ebro 1938. Indédita editores. Barcelona 2004. pg 90.


(4)     Twiter. C. J. von Trotta.  J A Martínez Tarragó. Testimoni de Gabriel León Honrubia..Recollit per José Bueso, historiador per la Universitat de Barcelona i professor d'Història del Ceip Castell de Calaf.

15 de juliol del 2018

"NI PRESÓ NI EXILI, US VOLEM A CASA"


Milers de persones, més de 200 mil segons els organitzadors, ens hem manifestat a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos i preses polítics/polítiques sota el lema "Ni presó ni exili, us volem a casa". Manifestació que ha acabat davant la presó Model - avinguda Tarradellas.
Com a record vuit fotografies amb especial atenció a la capçalera amb una presència destacada dels familiars acompanyats  pel president Quim Torra i bona part del govern de la Generalitat.


*Fotos de Carme Cubells

13 de juliol del 2018

14 DE JULIOL A BCN: "US VOLEM A CASA"


 
No us volem a prop, us volem a casa.

Ni presó, ni exili, us volem a casa

Dissabte 14 - 19 hores. Carrer Tarragona, cruïlla amb Diputació. #14JOmplimBarcelona

#UsVolemLliures #DefensemLaRepública #RepúblicaÉsLlibertat

8 de juliol del 2018

EL PETIT PRÍNCEP BÚLGAR.



             Малкият Принц "Malkiat Prints", Petit Príncep.

L'estiu amb les vacances és una bona època per ampliar la col·lecció d' "El Petit Príncep" d'Antonie de Saint-Exupéry. La darrera versió ens l'han portat aquest cap de setmana del país de Hristo Stoichkov, Bulgària, membre de la Unió Europea des de l'any 2007. 
República de l'est d'Europa, a la península balcànica, que limita al sud amb Grècia i Turquia i amb la mar Negra a l'est. A nivell turístic esta considerat com un dels països més desconeguts i exòtics d'Europa
Bulgària té uns 7,128 milions d'habitants. Tot i tenir una població majoritàriament eslava, té també una important minoria turca . Gran part de la població declara pertànyer a l'Església ortodoxa. La capital és Sofia, una ciutat amb gairebé 1,5 milions d'habitants. El búlgar  és l' idioma oficial.  
El búlgar  és una llengua amb 12 milions de parlants i ha tingut una influència molt forta del turc i del grec. Juntament amb el macedoni, serbi o el croat, formen part de la branca de llengües eslaves meridionals.
Tot i la proximitat amb Grècia, històricament el búlgar utilitza l'alfabet ciríl·lic adaptat després de successius canvis amb 30 lletres simplificades extretes de l'alfabet grec.

*Text realitzat gràcies a la informació de Wikipedia