29 de juliol del 2015

GENÍS CINCA I EL MEANDRE DE FLIX.


Genís Cinca, premi Josep Pla el 2013 amb la novel·la "Una família exemplar", periodista, un bon coneixedor d'aquestes terres i de l'obra d'Artur Bladé i Desumvila, ha publicat un excel·lent article al diari ARA tot parlant de Flix i el seu meandre, un magnífic regal literari a la gent de Flix i un complement perfecte de la "Visió de l'Ebre català" del recordat Bladé.

22.11.2014. Genís Cinca i Artur Bladé Font, fill de Bladé i Desumvila
A Flix el vam poder escoltar el passat 22 de novembre a Ca Don Ventura precisament en una taula rodona per parlar de l'obra literària del nostre Artur Bladé i Desumvila, amb una intervenció on per cert s'autodenominà "bladerià".

Vagi per endavant un estracte, que podeu llegir sencer clicant damunt el títol:



Ens hi vam plantar. Era la mar d’agradable. Cada habitació tenia el nom d’un ocell, la nostra es deia Rossinyol, i hi havia una piscina al davant, d’aquelles amb forma d’embrió, envoltada de gespa. Era perfecte. Però el descobriment és el meandre. L’hotel, d’una sola planta, el més tranquil que hagi vist mai, es troba al centre mateix de l’estrangulament geogràfic que dibuixa el riu. Amb un cop de cotxe, passant per Flix, et plantes al punt de sortida de l’excursió: en un instant et trobes enmig del paradís, caminant pel marge de l’Ebre.

Vam entrar en un altre món, l’espetec de la natura en tota la seva esplendor. El somni de poder veure un blauet encara no s’havia produït, pel que sembla és francament difícil, però, per contra, havíem pogut escoltar i fins i tot veure una gran quantitat d’ocells, en alguns casos ocellots de pes.

No en va, la Reserva Natural del Meandre de Flix, ubicada entre Riba-roja i Flix, destaca pel seu bon estat de conservació i per una elevada diversitat de fauna. El revolt en forma de C que dibuixa el riu en aquest punt concret de l’Ebre té una llargada de cinc quilòmetres i, sense cap mena de dubte, és un racó obligat del país. No hi ha excusa. Ho té tot. De regal, s’hi poden observar amb facilitat el bernat pescaire, de presència impressionant i majestuosa, i l’ànec collverd.

Salvant les distàncies, l’Ebre mississipieja, sobretot en punts en què l’amplada s’arriba a fer inquietant, fet que li permet acollir un gran nombre de tantes altres bèsties imponents, com el milà negre o el xoriguer, que crien a la zona, així com àguiles pescadores.

Resseguint el riu

Mentre vas recorrent el marge, entre arbredes i canyissars, a part de la imatge omnipresent i subjugant del riu, el caminant pot anar escoltant una gamma d’ocells notable i variada, amb una simfonia de sons increïblement rics: oriols, teixidors, picots verds, xots. En conjunt, la piulada s’engega i s’apaga en la frondositat dels arbres a mesura que el visitant avança.

De tornada al Vilar Riu de Baix, ens vam estirar a les hamaques de la piscina. Estàvem totalment sols, aclaparats. Feia olor de gespa mullada. Més enllà de la tanca, un petit paradís, el Meandre de Flix. ¿És possible l’existència d’un lloc així?"


16 de juliol del 2015

DEL REFUGI ANTIAERI A L'ESGLÉSIA VELLA DE CORBERA D'EBRE.


El festival Sirga 2015 continua oferint-nos experiències sonores a indrets que formen part del nostre patrimoni històric. Dimarts 14 va ser el torn del Refugi Antiaeri museitzat de Flix, amb els argentins Ezequiel Esquenazi i Lucrecia Ugena, qui ens van oferir la composició "Conflictos con la metáfora", integrat per peces electroaústiques, mixtes i d'improvització, i "How" (udol) basada en textos del poeta argenti Peperoni Habermas. Ahir dimecres 15 a l'església vella de Corbera d'Ebre va ser el protagonista amb el concert d'improvització electroacústica i vídeo d'Antony Maubert i un documental experimental sobre les Brigades Internacionals.

13 de juliol del 2015

SIRGA 2015: Creació de CODEX XVII de RICHARD BARRETT

Schreck Ensemble, fundat a Holanda el 1989

Dissabte 11 al vespre i a l'església vàrem poder gaudir una experiència musical diferent: El Concert Schreck Ensemble Richard Barret. Des del bloc voldria felicitar els organitzadors del Sirga Festival 2015, músiques de recerca i patrimoni, per oferir concerts com el d'aquesta nit, un viatge a través de paisatges sonors desconeguts. "Enriquir i expandir l'experiència aural de l'oient és la nostra raison d'etre".

5 de juliol del 2015

CRISTIAN AIGUADER EN EL RECORD

El 14 d'abril de 2012, diada de la República, vaig tindre l'honor de conèixer a l'històric militant d'ERC Cristian Aiguader, així com rebre de les seues mans el premi Jaume Aiguader, distinció  de la Fundació Josep Irla a la trajectòria municipalista que s'oferia per primer cop.

La notícia de la seua mort ahir dissabte a Xile a l'edat de 94 anys m'ha dut a recordar la seua presència i les seues paraules al dinar popular, independentista i republicà realitzat al bell mig de la Plaça de la Concòrdia de Barcelona.

Després del seu decés s'ha destacat el seu compromís amb la lluita per la llibertat i simbolitzar l'exili republicà a Xile. A més, cal recordar que era el fill de Jaume Aiguader, fundador d'ERC i primer alcalde republicà de Barcelona.

1 de juliol del 2015

SIRGA FESTIVAL 2015



FLIX, ASCÓ, RIBA-ROJA D'EBRE, VINEBRE, MIRAVET, CORBERA D'EBRE, TORTOSA I BARCELONA
 
La segona edició del festival Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni es presentarà oficialment a Barcelona demà dijous 2 de juliol, a la sala Mompou de l'SGAE, amb un concert de música electroacústica a càrrec del grup Morphosis Ensemble. Sota el nom Diàlegs electroacústics: entre el so electrònic i el so instrumenta.

 Prèviament, els directors del Sirga Festival, Joan Bagés i Aina Vega explicaran els objectius i continguts d'aquest festival i de l'edició d'enguany. Aquest acte serà el tret de sortida del Sirga que començarà a Flix el proper 6 de juliol i que es perllongarà fins al dissabte 18. Durant aquests dies Flix i diversos municipis de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta es convertiran en les seus de la música contemporània instrumental, el free-jazz, l'electroacústica i l'experimentació sonora.