23 de febrer del 2024

Joan Jesús Torres Masip en el record (1952-2023)

El passat 7 de desembre va morir a Barcelona un flixanco il·lustre,  Joan Jesús Torres Masip, essent enterrat per voluntat pròpia al cementiri de Flix. La darrera Veu de Flix ens ofereix un excel·lent record en la seua memòria, un breu recull biogràfic i un poesia seua, A la Ribera d'Ebre vull estar. Poema on expressa la joia de ser de Flix, els records del riu on començà a nedar, els records les escoles amb el sr Perucho i el sr Martínez, del mas de l'Erola i els d'escolanet  per acontentar la mare ... 

Es curiós que els records infantils foren el darrer tema de conversa que vaig tenir amb ell, l'octubre de fa dos anys, coincidint en els funerals del recordat amic, Jesús P. Torres Messeguer, cosí seu. Records infantils previs a pèrdua de la visió amb 9 anys.

Amb una trajectòria vital exemplar,  lluny dels seus, s'adaptà a un nou món,  estudià amb una especial força, essent la primera persona invident llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, amb una consulta privada d'èxit que coincidí amb la publicació i presentació a Flix de la seua primera publicació, Los peldaños rotos, i en ser el pregoner de la Festa Major de Flix l'any 1983.

Després vindrien els anys de consolidació del seu currículum a l'ONCE, ocupant càrrecs directius a Madrid i a Barcelona en els moments de modernització i expansió de l'organització de rellançament de l'entitat. De la participació en l'obertura dels Jocs Paralímpics de Barcelona el 1992... De la presidència de Lions Club Barcelona Gaudí, la fundació de Paradismar, Tiflosalud...


15 de febrer del 2024

"Descartes - Meditacions metafísiques" - Xavier Vega.

 

El curs ATREVEIX-TE A PENSAR  que ens ofereix el nostre professor de filosofia Xavier Vega i Castellví  enguany  està dedicat a les grans obres del pensament. Un cop al mes la Biblioteca Municipal Artur Bladé i Desumvila es converteix en una lloc obert al món de la filosofia.

Seguint el curs acadèmic, des de l'octubre hem tingut classes sobre El Fedre de Plató, La Poètica d'Aristòtil, Sobre la natura de Lucreci,  Utopia de Thomas More... I el passat dimarts vàrem assistir a una nova classe magistral sobre Descartes i  les Meditacions metafísiques. Sis meditacions en sis dies sobre el dubte metòdic, els sentits i la raó, el cogito, la substància pensant, la idea de l'infinit... el naixement del subjecte i de la filosofia moderna.

8 de febrer del 2024

David Bueno: "Com afecta la música al cervell".

 

La 25a Setmana Cultural de l'Escola Municipal de Música de Flix ens ha permès assistir a una magnífica conferència realitzada per David Bueno,  doctor en biologia i director de la Càtedra de Neuroeducació a la UB: "Com afecta la música al cervell". 

"Què hi fa la música al cervell ?". A partir de les emocions primàries, por, ira, aversió, tristesa, sorpresa i alegria, David Bueno, va plantejar d'una manera didàctica un discurs que va connectar amb els assistents d'una manera magistral.  

2 de febrer del 2024

'Resistents, la fragilitat de la llibertat'.




31 de gener:  Primer a la sala el Sindicat i després davant l'impressionant mural realitzat per l'artista grafiter Roc Blackbloch al carrer de les Escoles, uns 200 alumnes representants d'uns vint-i-tres centres de Secundària d'arreu del Principat, el Memorial Democràtic,  el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Flix, en record de les víctimes de la barbàrie i l'horror nazi dels camps de concentració i l'Holocaust: 

Resistents, la fragilitat de la llibertat.

Neus  Català, Anna Frank, els fotógrafs Francesc Boix i Robert Capa, Elisabeth Eidenbenz i la Maternitat d'Elna, El ciclista Gino Bartali, Rukeli, Simone Weil, Maria Cinta Rodríguez...


1 de febrer:  L'alumnat de 5è de Primària i el seu treball sobre l'Holocaust a Ca don Ventura. Una excel·lent proposta pedagògica, innovadora i exemplar. 
Molt bé l'entrevista amb Rosa M. Bertran, professora de secundària de l'Ins de Flix.