28 de juny del 2009

ELIMINACIÓ DELS RESIDUS, PREGUNTA SENSE RESPOSTA

L'1 d'octubre del 2008 vaig fer una pregunta al Govern per escrit en referència al nivell d'execució i d'inversió de la partida consignada als Pressupostos Genrals de l'Estat per a l'any 2008 corresponent a la eliminació de la contaminació química de l'embassament de Flix, la resposta em va arribar en sobre oficial ahir dissabte 27 de juny del 2009. Vet aquí el calendari de la seua tramitació.

01 Oct 2008: Entrada al registre

07 Oct 2008: Qualificació de la Mesa

10 Oct 2008: Publicació de l'anunci

23 Jun 2009: Resposta del "Gobierno"

Aquesta pregunta la vaig fer després de comprovar que l'obra estava contractada i adjudicada des de feia mesos, que feia quatre anys que s'havia declarat l'actuació prioritària i urgent, i que malgrat tot encara no s'havia tret "una paletada", com es diu vulgarment. Som a finals de juny del 2009 i la situació es troba exactament igual que quan vaig fer la pregunta, però l'Estat porta gastat en l'obra, entre concursos, estudis i tramitacions, més de mil milions de les antigues pessetes.
Preguntes sense resposta. Incompliments o retards. Tot recordant els titulars mediàtics del setembre del 2004 quan es denuncià la greu contaminació química de l'embassament, amb les declaracions i compromisos adquirits per les autoritats corresponents, cal constatar que, amb tot i malgrat tot, el principal problema i la principal amenaça del riu Ebre català encara hi és !!

27 de juny del 2009

ORFEÓ DE FLIX


Ahir a l'Església l'Orfeó de Flix sota la direcció d'Alfons Guiu va realitzar el darrer concert de la 20a Primavera Musical de Flix. Aquest cop ens regalà amb un magnífic concert dedicat a compositors catalans del segle XX: Lluís Millet, Josep Viader, Lamote de Grignon, Enric Morera, Guzman i Antich, Cristòfor Taltabull i Manuel Oltrà. Amb un denominador comú basat en la música popular com a objecte de treball i font d'inspiració.

24 de juny del 2009

"FLIX NO ES RENDEIX"




"FLIX NO ES RENDEIX", article de Jordi Duran al diari "el Punt" d'avui 24 de juny, una interessant reflexió sobre la situació de Flix amb motiu del canvi d'alcaldia:

"Dijous passat Òscar Bosch (PSC) va prendre possessió del càrrec d'alcalde de Flix. Va rebre el testimoni de Pere Muñoz, d'ERC, qui havia ocupat el càrrec durant els sis anys anteriors. No es pot pas dir que Bosch assoleix l'alcaldia de Flix en un moment feliç, no ens enganyem, però el cert és que ser alcalde de Flix, almenys en els últims quinze anys, no ha estat mai empresa fàcil. Els recents expedients de regulació d'ocupació (ERO) que afecten Ercros i Inquide deixaran a l'atur un centenar llarg de treballadors del poble. Són uns llocs de treball de qualitat que es perden en un complex químic que a cada bugada perd un llençol. La fàbrica química per excel·lència (la Cros, Ercros o Erkimia, segons l'època) al llarg dels seus més de cent anys d'història ha anat davallant progressivament fins a arribar al punt actual, on poc més de 200 treballadors, del miler llarg d'antany, es mantindran en el lloc de treball. Lluny queden els anys de les grandeses de la química, dels alemanys, de l'empresa paternal que proveïa les famílies dels seus treballadors, de la colònia, del casino... Enrere queda l'esplendor d'una població capdavantera, que ara veu com davalla el nombre d'habitants i les possibilitats de futur per als jóvens. Però més de cent anys de progrés i d'industrialització no han passat debades: s'han generat professionals, coneixement i cultura. Uns elements imprescindibles per intentar capgirar una situació precària com l'actual. Amb persones ben formades, amb polítics locals com Bosch i Muñoz, i altres; amb emprenedors, treballadors, tècnics i professionals de vàlua com els que té el poble actualment de ben segur que es podrà superar el present moment de desànim. Com a mínim, el discurs del nou alcalde el dia de la presa de possessió em va fer la sensació que Flix no es rendeix. I això és el que compta."

22 de juny del 2009

"L'ANGOL" D'ALCANAR




Ahir diumenge vaig participar a la manifestació organitzada per l'ajuntament d'Alcanar per reclamar la solució definitiva de les obres de l'Angol, unes obres que com a senador m'han dut a fer preguntes per escrit, preguntes en comissió, trucades i més trucades al ministeri de Foment, i he pogut constatar els despropòsits i la manca de compliment en un punt dels qualificats negres de la xarxa viaria de l'Ebre.
"... Aquest encreuament que tants disgustos ha portat al nostre poble des del dia mateix de la seua construcció; any rera any ha estat un punt negre de la N-340 i de la xarxa de carreteres catalana. Un punt fatídic on moltes vides s’han vist afectades o truncades de manera definitiva pels accidents que s’hi han produït. La modificació de l’Àngol per dotar-lo de la màxima seguretat pels conductors i evitar el perill que representa, ha estat l’obra més llargament demandada per la gent d’Alcanar durant els darrers decennis.

Tot semblava que l’impuls definitiu per modificar l’Àngol començava l’any 2006, amb l’aprovació dins dels pressupostos generals de l’Estat d’una partida pressupostària per executar el projecte de modificació d’accés a la N-340. Però, des de llavors, el Govern Espanyol i el Ministerio de Fomento han incomplert tots els anuncis i terminis marcats, de manera que l’obra s’ha retardat de manera desesperant. Estarà bé que fem una mica de memòria.

Aprovats els pressupostos de l’Estat i després que l’1 de juny de 2006 es licitessin les obres, el subdelegat del Govern a Tarragona anunciava que aquestes començarien abans d’acabar l’any. Era el primer dels incompliments del Govern Espanyol perquè en realitat les obres no van començar fins l’abril de 2007. Poc després d’iniciades les obres, el subdelegat de Govern a Tarragona anunciava que en nou mesos les obres estarien enllestides. Aquest seria el segon incompliment.

Malauradament, al febrer de 2008 vivíem un moment dramàtic, i una vegada més, es produïa un accident mortal, aquesta vegada amb cinc víctimes. Llavors el Ministerio de Fomento qualificava l’obra de “màxima” prioritat, mentre l’ajuntament seguia demanant celeritat en les obres. Un mes després, el Ministerio de Fomento demanava elaborar un projecte complementari per adaptar el projecte inicial a la legislació actual. El maig de 2008 l’empresa constructora es veia obligada a deixar de treballar perquè el Ministerio de Fomento encara no havia aprovat el projecte complementari que se li havia fet arribar. Després de mesos amb les obres aturades i d’insistents demandes, l’octubre de 2008, la Secretària d’Estat d’Infraestructures, Josefina Cruz, responia que “aquest mes d’octubre està prevista l’aprovació tècnica d’aquesta modificació de l’Àngol i després d’això necessitarem sis mesos per finalitzar l’obra”. Però una vegada més estàvem davant d’un altre incompliment cap el poble d’Alcanar.

El 4 de febrer de 2009 es comunicava que el Ministerio de Fomento havia aprovat la modificació del projecte de les obres de l’Àngol i que aquestes es reiniciarien a la primavera. Això es confirma amb una carta enviada per la Secretaria d’Estat per a Infraestructures, de data 4 de març de 2009, on informava que les obres ja s’havien reiniciat i que estarien acabades al mes de juliol d’enguany, és a dir, el mes que ve. Doncs bé, aquest ha estat el darrer incompliment del Ministerio de Fomento del Gobierno de España..." (estracte del manifest llegit per l'alcalde Alfons Monserrat)



19 de juny del 2009

OSCAR BOSCH, NOU ALCALDE DE FLIX

Seguint el guió del pacte de govern signat fa dos anys, després de les darreres eleccions municipals, avui hem fet l'acte protocolari de la votació del nou alcalde de Flix. Així, Oscar Bosch (PSC) ha tingut tot el suport de tot el consistori, de CiU, PSC i ERC. No cal dir, i així als diferents discursos s'ha constatat, i com a alcalde electe Oscar hi ha incidit, estem davant d'uns moments clau per al nostre municipi, amb un seguit de reptes que caldrà afrontar els propers anys, alguns de manera imminent, d'aquí la necessitat més que mai del govern d'entesa que té l'Ajuntament de Flix.
Hem de governar el present i imaginar el futur, les solucions no seran gens fàcils, per això ens cal l'esforç, la serenitat de tots i totes. Oscar Bosch que ha viscut fins ara com a regidor moments delicats de la vida del poble des de la dècada del noranta, bon coneixedor de la vida municipal i de les possibilitats i marges de maniobra que es pot tenir des del càrrec d'alcalde i de l'ajuntament, tindrà una nova responsabilitat que sens dubte anirà acompanyada de la complicitat de tots els regidors i regidores, i no cal dir la meva en particular. Felicitats i molta sort !!!!

17 de juny del 2009

LA COMISSIÓ D'INDÚSTRIA AMB EL COMITÉ D'ERCROS A FLIX

La Comissió d'Indústria del Senat, que s'havia desplaçat a les nostres contrades per visitar les Centrals Nuclears d'Ascó i reunir-se amb la direcció d'ANAV, ha volgut conèixer de primera mà la difícil situació per la que passa Flix amb motiu de l'Expedient de Regulació d'Ocupació presentat per Ercros. Així aquesta tarda la comissió que presideix en José Antonio Alonso, acompanyat pels membres i lletrat de la mesa de la comissió i els portaveus dels diferents grups parlamentaris, s'ha reunit al Centre d'Empreses "la Ribera" amb representants dels comité d'empresa d'Ercros a Flix, per part de l'ajuntament els hi hem facilitat un dossier socioeconòmic de Flix.

MOCIÓ MEGAFONIA A LES ESTACIONS

Ahir a la comissió de foment del senat vaig defensar una moció que havia decaigut al final de la darrera legislatura, moció que havia presentat el company i aleshores senador Lluís Aragonés. Després d'un any al senat vaig poder defensar-la després aconseguir el vot favorable del grup del PSOE. Penso que és molt important aquesta mesura en tant estem comprobant que la política d'ADIF és anar tancant malgrat la protesta general, i de bona part dels grups polítics, el servei d'atenció als usuaris per part personal de les estacions. Per a més informació:

El Senat aprova la moció perquè totes les estacions avisin per megafonia del pas dels trens sense aturada.

"La Comissió de Foment del Senat ha aprovat avui per unanimitat la moció del senador per Tarragona d’ERC dins de l’Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, que insta el Govern espanyol a fixar un sistema d’avís per megafonia en aquelles estacions per on passin trens sense aturar-s’hi, de manera que amb prou antelació es pugui avisar els usuaris cada cop que vagi a passar un tren sense aturada. L’avís en qüestió consistiria simplement a demanar als usuaris extremar les mesures de seguretat i no creuar en cap cas les vies per la superfície malgrat que existeixin passos habilitats a tal efecte.

A més, el Senat ha aprovat ordenar en aquelles estacions que mantinguin personal, que el cap de l’estació o algú a tal efecte efectuï un avís visual des de l’andana de l’estació, complementari al de megafonia, amb prou antelació cada cop que un tren vagi a passar sense aturada. Finalment, el Senat sol·licita a l’Estat garantir la pluralitat lingüística a l’hora d’enregistrar l’avís, en aquells territoris que tenen dues llengües oficials. La iniciativa, segons el senador Pere Muñoz, és un pas més en la política d’evitar atropellaments de tren. “L’avís de megafonia seria un element dissuassori més dels que ja existeixen a les estacions, com són cartells i la línia groga de seguretat pintada a les andanes de tren, però que no són prou convincents com lamentablement es pot comprovar amb cada nou cas d’atropellament”, ha explicat el senador.“L’avís per megafonia pot incidir més en evitar l’efecte badoc per part dels usuaris i en alertar d’un efecte de succió del tren que no s’atura”, ha afegit Pere Muñoz.

El senador ha remarcat que “no volem que l’Administrador d’Infraestructures s’adormi a la palla, perquè aplicar aquesta mesura en totes les estacions on no s’aturen alguns trens, que són la immensa majoria, es pot fer amb les partides genèriques dins d’Adif que estan aprovades en els Pressupostos Generals d’aquest 2009”, ha avisat Pere Muñoz. Alerta que “no serà admissible per ningú que, com altres vegades succeeix, les Corts espanyoles posi deures a l’Estat i aquest es faci el suec”. “Tenint en compte l’actual nivell d’automatització del control del trànsit de trens, per a l’Adif no seria massa complicat automatitzar un senyal d’avís per megafonia, amb un missatge enllaunat, cada cop que un tren ha de passar per una estació sense aturada prevista”, indica el senador per Tarragona. En l’anterior legislatura (2004-08), el senador d’ERC per Tarragona Lluís Aragonès ja havia presentat la mateixa moció, però la dissolució del Senat va evitar que es portés a votació. "


Moció avis per megafoniaDescarrega't l'arxiu

16 de juny del 2009

DISCURS DE COMIAT DE L'ALCALDIA

15 de juny del 2009

Avui he presidit el darrer Ple municipal de l'Ajuntament de Flix. Endarrere queden dos etapes de la meua vida política com alcalde. La segona etapa des del 2003 ha estat una etapa apassionant, intensa on s’han engegat projectes i realitats dels que difícilment podia imaginar.

La política és la expressió més noble que pot desenvolupar la persona, i de totes les classes de política, la municipal, la del contacte directe amb els teus veïns i veïnes és la més apassionant. I ho dic amb el convenciment de la pràctica d’aquests darrers anys, en que a més d’alcalde, he estat president del Consell Comarcal, una administració de segon nivell, i des de l’any passat senador i president del Consell Nacional del meu partit, ERC. Res com fer política a l’ajuntament, res com treballar pel teu poble, ens dona la veritable dimensió de la política.

Després de la darreres eleccions municipals del 2007, varem pactar el canvi de l’alcaldia entre ERC i el PSC, amb un pacte de govern que formava part d’un decàleg signat per les tres forces polítiques aquí presents, pacte que configurava un govern d’Entesa, com una continuïtat de l’anterior govern municipal del 2003 al 2007. Un govern d’entesa i de consens configurat des de la consciència de la delicada situació envers el futur econòmic del nostre poble.

El pacte de govern subscrit fa dos anys s’ha complert escrupolosament, tots els mecanismes que pot disposar les competències d’un ajuntament han funcionat a un bon ritme, no entraré en detalls, les podeu llegir a la Veu de Flix del juny del 2007. Aquest plenari ha estat un espai de debat democràtic, tranquil, seré i civilitzat.

Avui, renuncio com a darrer punt de l’ordre del dia al càrrec d’alcalde, i permeteu-me que no faci balanç de la feina feta, tots la coneixeu perfectament. Passejant pel poble, repassant la nostra revista “la Veu de Flix”, parlant amb la gent, en tenim prou. Permeteu-me que parla del present, del futur, de la resta de legislatura municipal.

Un present que està immers en la greu crisi que ha impactat de sobte contra el nostre poble, amb el tancament “exprés” d’Inquide, amb 33 joves al l’atur, i les dures negociacions del Pla d’ajust d’Ercros, amb l’amenaça damunt de 75 treballadors, del 30 per cent de la plantilla de la Fàbrica, negociacions que han monopolitzat gairebé tota la meua acció com alcalde des del passat 5 de maig, ministres, president de la Generalitat, consellers, directors generals, sindicats, partits polítics, directius, comitès, treballadors, veïns i veïnes... I que espero i desitjo, com tots i totes, que al final es minimitzin les xifres i a ser possible no hi hagi cap comiat definitiu.

Un present que des de la vida del consistori, està marcat per la intensa obra pública que s’ha iniciat els darrers dies i que es mantindrà a uns nivells mai vistos pel que resta de legislatura, des de les 8 obres de la Pla d’Inversió Local, les obres del Pla d’Obres i Serveis de Catalunya, les obres del Pla d’Actuació municipal, gairebé 2 milions d’euros que gestionats directament per l’ajuntament, promouran treball i alhora suposarà una millora important de molts dels nostres carrers, equipaments i serveis. Obra pública que s’afegirà al conjunt d’obra corresponent a d’altres administracions que s’està duent al nostre poble, segurament simbolitzada per les obres de restauració del meandre i els recs dels Vingalis i dels Monredons, al que s’hi afegirà properament les de la restauració del Castell nou.

Conjunt d’obra pública com mai viscuda la nostre poble, i ho dic ben fort. Obra pública que no ha vingut per que sí, si no gràcies a l’esforç polític, a la insistència de les persones que avui formem part del consistori. Reconec que moltes vegades, els nostres veïns no són prou conscients de la quantitats de reunions, trucades, visites, viatges, escrits, que hem de fer per aconseguir una actuació com les que descrit abans. De vegades, anys i anys... per exemple una mostra que sempre duc a la meua agenda, aquesta felicitació per Nadal de l’any 2005 d’un conseller del Govern, on amb bolígraf em diu: “Estic apretant pel gas natural”. Amigues i amics, porto des del 2003, sol i acompanyat, fent reunions, trucades, demanant complicitats, i em consta que ja ho feia l’alcalde anterior, per aconseguir l’arribada del gas al nostre poble. La resposta de Gas Natural sempre és la mateixa, “l’any que ve!!!”.

En política si tenim alguna cosa clara és la paciència del corredor de fons, córrer, córrer, córrer fins arribar a l’objectiu. Així la satisfacció més gran he tingut d’aquest 6 anys com alcalde va ser precisament el passat dissabte amb la Jornada de Portes Obertes de la Residència i Centre de Dia “les Escoles”. Un equipament importantíssim per al nostre poble, com a motor econòmic i com a servei a la nostra gent gran. Un equipament que fins fa un any i mig, bona part del poble dubtava que fos una realitat, que fa sis anys ens portà a prendre una aposta política incerta, que ens dugué inclús als tribunals, però la paciència i constància del corredor de fons el passat dissabte es veia recompensada amb escreix per l’èxit.

Per acabar vull expressar el meu sentiment d’agraïment a tots els flixancos i flixanques que m’han atorgat la seua confiança i el privilegi de representar-los en dos moments important de les nostres vides, entre el 1979 i el 1987, i entre el 2003 i el dia d’avui. La meua gratitud a totes les entitats, associacions, empreses. L’ajut de tots els treballadors i treballadores de l’Ajuntament que creieu en el servei al ciutadà, moltes gràcies, en un ajuntament treballar al costat de l’alcalde es difícil, i no sempre Agraït.

Vull agrair, companys del consistori, la vostra col·laboració, el vostre respecte, la vostra amistat i la vostra estima a Flix. No és l’hora dels adéus, deixo l’alcaldia però continuo amb la mateixa força i la mateixa estima pel projecte que varem començar junts fa dos anys, tot just el 16 de juny del 2006, en l’acte de constitució del present consistori. Els meus mèrits són mèrits compartits que vull fer extensiu a tots vosaltres.

Al meu discurs del 16 de juny del 2007, vaig fer un símil futbolístic amb les onze persones elegides pel poble de Flix per dirigir l’ajuntament, amb personalitats diferents, amb sensibilitats polítiques diferents, amb la voluntat de ser mereixedors de la confiança dels nostre poble. Amb l’acord de compartir la responsabilitat del capità de l’equip dos anys i dos anys, així avui cedeixo la capitania de l’equip al company del PSC Oscar Bosch, en el meu cas passaré fruit de l’acord a ser el segon capità, al servei de l’equip, del nou capità i del poble que represento. I ho dic per a que no hi hagi cap mena de dubte, amb la fidelitat del càrrec envers el nou capità de l’equip i de la resta de jugadors i jugadores. Amb el convenciment de que solament jugant en equip podrem tenir els resultats que tots esperem, que els individualismes, els Ronaldinhos, els Zidanes i els Kakas, poden donar minuts de glòria però al final el que compte, qui guanya és el joc de l’equip.

Com diu el poeta “tot està per fer i tot és possible”, continuo i continuaré treballant pel futur de Flix i per una societat socialment equilibrada, per la llibertat nacional de Catalunya, i amb el valors republicans, amb l’esperança i la fe en el combat per una societat més justa, més lliure, solidària i feliç.

13 de juny del 2009

JORNADA DE PORTES OBERTES DE LA RESIDÈNCIA "LES ESCOLES"

, Aquest matí s'ha celebrat la jornada de portes obertes de la Residència i Centre de Dia "LES ESCOLES" de Flix. Nom donat a conèixer avui després d'un procés de participació popular. Avui hem comptat amb la presència de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, acompanyada per membres del seu departament, el delegat del Govern al Tarragona, Xavier Sabaté, els directors del serveis territorials, Xavier Vega, Carles Vega, Montse Perelló, Jordi Gaseni i Adam Tomàs, el president del Consell Comarcal, Josep Solé, membres del consistori, la diputada al Parlament Marta Cid, els arquitectes del projecte, representants de l'empresa. En acabar els actes la Consellera s'ha reunit amb membres del comité d'empresa i de la plataforma creada de suport als treballadors.

Discurs com alcalde amb motíu de la Jornada de Portes Obertes:
"Honorable consellera d’Acció Social i Ciutadania Carme Capdevila... digníssimes autoritats, amigues i amics...

Avui és un dia molt important per al nostre poble, i encara ho és més si tenim en compte la greu crisi que estem passant pel tancament d’INQUIDE Flix (del grup Fluidra) i davant l’ERO presentat per Ercros. Amb la incertesa de les negociacions de l’expedient de regulació d’ocupació damunt de tots els treballadors i treballadores de la Fàbrica, amb les respectives famílies, situació que aquí i avui aprofito, un cop més, com alcalde per mostrar la solidaritat de tot el poble.
Per l’ajuntament que he tingut l’honor de presidir durant els darrers 6 anys i molt particularment, us he de confessar que aconseguir veure realitzada la Residència que avui tenim l’oportunitat de visitar amb la jornada de porters obertes, i des de la perspectiva que donen els anys, és una gran satisfacció.

Hem de recordar que la conveniència de la construcció d’una Residència per a la Gent Gran per al nostre poble per part de la Generalitat, va ser un veritable repte personal i polític, amb més interrogants que respostes després de la constitució de l’ajuntament el juny del 2003.
Aquest important equipament havia estat llargament reivindicat des de principis dels anys 90, estava més que justificat, s’havien realitzar múltiples propostes i promeses, s’havien fet veritables brindis al sol, fins a 3 avantprojectes en tres llocs diferents, amb dimensions diferents, sempre davant la manca de suports de les administracions competents de la Generalitat.

No va ser, però fins el 2004, i amb la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Anna Simó, i amb el suport del doctor Ismael Piñas, director del departament a les Terres de l’Ebre d’aleshores , que no varem obtenir i aconseguir la sensibilitat necessària per part de la Generalitat, i molt especialment de d’aleshores Conseller en cap, Josep Bargalló, qui el 19 de novembre del 2004 va anunciar al nostre poble la construcció de la Residència per a la Gent Gran.

Cal dir, i ben fort, que anuncià la inversió més important que mai ha fet el govern de la Generalitat al nostre poble.

Avui podem conèixer i clarificar aspectes que li donen un valor afegit a l’obra. Com s’ha construït un equipament que ha integrat la història, el present i el futur ?

Amb l’encert dels autors del projecte, l’estudi d’arquitectura de Lluís Bravo i Gustavo Conteponi, integrant al projecte el caràcter històric de l’antiga escola de l’arquitecte alemany Paul Müller, rehabilitat, de manera que compleix les funcions de recepció, direcció a activitats comunes del Centre de Dia, i en paral·lel, l’edifici de planta nova on es desenvoluparà el programa residencial.

Així, després de gairebé 5 anys des d’aquell anunci per part del conseller Primer, i amb la voluntat decidida de la consellera Carme Capdevila, qui ens visità el maig del 2007 per presentar oficialment el projecte i el començament de les obres, avui, podem viure una jornada de festa, de celebració i d’esperança per al nostre poble.

Hem de destacar per damunt de tot, que amb la jornada de portes obertes, estem davant de la inversió més important que ha fet el govern de la Generalitat a Flix, no solament a nivell d’inversió, més de 7 milions d’euros, no solament pels llocs de treball directes i indirectes que crearà, si no molt especialment com a servei bàsic per a la nostra Gent Gran.

Amb l’equipament que avui donem a conèixer l’estat del benestar fa un gran pas al nostre poble. Amb un nou concepte del que representa les Residències assistides del segle XXI, un nou concepte de plataforma de serveis per a la Gent Gran, des del servei residencial i el centre de Dia fins els serveis complementaris oberts a la societat.

Amigues i amics, tot el que poguéssim fer per als nostres pares, mares, avis, àvies, sempre serà poc. Tot el que han fet pel nostre poble, per aquest país, per nosaltres, per les llibertats i la democràcia, mai serà suficientment reconegut.

Per això, ara és el moment de donar les gràcies. En primer lloc a totes les administracions que han participat d’una manera o altra en aquest projecte fet realitat, a les respectives conselleres Anna Simó i Carme Capdevila, secretaris generals, directors de serveis del departament d’Acció Social i Ciutadania, el doctor Ismael Piñas i l’actual director Adam Tomàs, sense oblidar al director del departament a Lleida, Carles Vega, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó. A l'equip d’arquitectura, a l’empresa constructora, l’aparellador, l’encarregat, a tots treballadors i treballadores que han participat en la construcció de l’obra, als meus companys de l’ajuntament des del 2003 que han confiat en el projecte finalment realitzat, i molt especial i particularment a la gent gran del nostre poble."

12 de juny del 2009

DEMÀ, JORNADA DE PORTES OBERTES DE LA RESIDENCIA DE LA GENT GRAN




Demà dissabte, 13 de juny, de les 11 h. a les 14 h. es farà una jornada de portes obertes a la nova Residència de la Gent Gran i Centre de Dia de Flix, ubicada com se sap a la zona de les antigues escoles. Els visitants podran conèixer les diverses dependències d'aquest nou i important equipament i qui ho desitgi, es disposarà de servei d'autobús des de la Plaça de la Pau i des de la Bassa de les Clotxes per poder-s'hi desplaçar. Presidirà la jornada de portres obertes la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. Aquest departament de la Generalitat de Catalunya ha estat l'òrgan impulsor d'aquesta iniciativa a la nostra població. La Residència i Centre de Dia és previst que obri les seues portes i ofereixi els seus serveis en els últims mesos d'aquest any. Disposarà de 90 places per a residents i 20 de centre de dia, i es preveu que comporti la creació de prop de 70 llocs de treball. L'obra ha tingut un cost total de 7,1 milions d'euros.

ADJUDICADES LES OBRES DE RESTAURACIÓ DEL CASTELL

L'Incasol ha adjudicat les obres de restauració del Castell Carlí de Flix a la constructora "Construccions Jaén Vallés SL" per un import de 442.683,50 euros. L'acta de replanteig es signarà el proper 7 de juliol. Una obra finançada íntegrament pel ministeri de Foment i l'Incasol en el seu apartat de l'1 per cent cultural. Han estat més tres anys de tramits, negociacions i acords. Més que mai hem de convindre que és una molt bona notícia per a Flix pel que representa activar l'obra pública en aquests moments de crisi. Una molt bona notícia pel que suposarà restaurar un dels símbols més importants del poble i alhora un actiu més per a la dinamització turística i cultural. Una molt bona notícia en quant es complementa a les obres de restauració del meandre de Flix.

10 de juny del 2009

ESCRIT DEL MINISTERI D'INDÚSTRIA

En Carlos Ocaña, Director General del Gabinet del Ministre d'Industria m'ha tramés l'escrit com a senador que adjunto escanejat. Escrit que podeu llegir i ampliar clicant damunt. Entre d'altres diu que la situació de Flix (el Pla d'Ajust d'Ercros i l'anunci de tancament d'Inquide), no resulta alié al Ministeri d'Indústria i està en contacte permanent amb les parts implicades. També em recorda que a la seua Direcció General es realitzen programes de desenvolupament industrial, implementan diferents linies d'acció, oferint-se en quan a la creació de teixit industrial en zones com la nostra, línies que lògicament des de l'ajuntament haurem de reivindicar. Finalment ens recorda que està resolent la Direcció General de Programes Estratègics una subvenció destinada al Centre Tecnològic d'Investigació...

"LA VEU DE FLIX" 348



8 de juny del 2009

DE FLIX ALS MATINS DE TV3


Aquest matí he participat al costat de l'Anna Peral, la Dolors Martín, la Montse Estela i en Benjamí Muñoz als Matins de TV3 per parlar de la greu crisi que es cerneix sobre Flix com a conseqüència del Pla d'Ajust presentat per Ercros.


A FLIX EL VOT NUL GUANYA A LES ELECCIONS EUROPEES

Després dels resultats d'avui hem de dir amb clarament que Flix és la població on la crisi financera i econòmica que vivem ha impactat amb més força

A Flix d'un cens de 3162 persones amb dret a vot han votat 1577 (49,87 %), essent el vot NUL, amb 572 (36,21 %) el clar guanyador, el que vol dir que si comparem els resultats de les anteriors europees del 2004, el PSC ha passat de 829 vots a 393, CiU de 269 a 219, ERC de 370 a 172, el PP de 201 a 119, IC de 69 a 26 vots, essent a més 39 els vots en blanc.

El Pla d'ajust presentat per ERCROS el passat 5 de maig, el tancament d'INQUIDE (grup Fluidra), i el resultat de les primeres negociacions de l'ERO del passat dijous, s'ha reproduit amb un crit de bona part dels treballadors i treballadores, dels veïns i veïnes, davant un futur incert i malauradament amb massa interrogants.

7 de juny del 2009

INAUGURACIÓ DE LA VI FIRA DEL LLIBRE EBRENC




Aquest matí he tingut l'honor d'inaugurar la VI Fira del llibre Ebrenc que es celebra a la Plaça de la Cultura de Mora d'Ebre, una magnífica trobada d'escriptors, llibreters, editors, centres d'Estudi i entitats culturals de l'Ebre català, des del Priorat, Baix Cinca, Matarranya, els Ports, el Maestrat al costat de la Ribera D'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià. 50 escriptors, 40 novetats editorials, 18 estans, un supermercat de les Revistes culturals ebrenques, són la millor mostra de l'excel.lent moment en que es troba la cultura ebrenca.

4 de juny del 2009

REUNIÓ A FLIX DEL GOVERN DE LES TERRES DE L'EBRE I DE LLEIDA





Avui Flix, concretament el Centre d'Empreses "la Ribera", ha estat la seu del Consell de Direcció Extraordinari entre l'Administració Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre i a Lleida. L'objectiu d'aquesta primera trobada conjunta de les dues Delegacions Territorials de Govern ha estat el d'analitzar i coordinar projectes i problemàtiques comunes als dos territoris. La reunió ha estat presidida pels dos Delegats del Govern, Lluis Salvadó i Miquel Pueyo, amb la presidència especial de la portaveu del Govern Aurora Masip.
La situació dels treballadors i treballadores de les empreses Ercros i Inquide ha estat analitzades previament i durant el Consell de Direcció Extraordinari, just el dia que s'inicia la negociació de l'ERO d'Ercros. El Govern Territorial de les dues Delegacions ha volgut donar el seu suport al poble de Flix, expressada en la pancarta exposada per un grup de veïnes i veins de Flix a la porta d'accés, un suport clar davant la difícil situació i ha plantejat en el decurs de la reunió propostes a curt i mig termini. Entre d'altres propostes s'ha plantejat accelerar la posada en funcionament de la Residència de la Gent Gran, equipament que suposa la creeació de 60 llocs de treball directes; alhora que s'ha proposat demanar també l'inici de les obres de neteja de l'embassament de Flix, que suposaria la creació de 200 llocs de treball. D'altra banda ha plantejat tres línies de treball que seran ens presentats properament per les diferents direccions generals del govern.

3 de juny del 2009

NO PERDEM EL NORD

L'amic Jaume s'estrena a la blogosfera amb una interessant i contundent reflexió com a bon coneixedor del nostre poble, sota el títol "No perdem el nord":

"Malauradament la crisi, que no podem oblidar que és global, ens ha arribat, ho ha fet de manera dura i traumàtica i provocant en molta gent sentiments de ràbia i impotència. Els acomiadaments d’Ercros i el tancament de Inquide són la part més visible per ara, les conseqüències que això provocarà, esperem que els problemes s’acabin aquí, les anirem veien els propers mesos. Esperem, pel bé del poble, que no perdem el nord, ens esperen dies difícils i els representants dels treballadors i els representants municipals no són l’enemic, també estan afectats com a convilatants que son i, sense cap dubte, han fet, estan fent i faran tot el que poden i més per a cercar solucions, parlar amb tothom al més alt nivell i treballar pel futur del poble.
En certa manera és comprensible que quan hi ha problemes, i ara son greus, alguns dirigeixin la ràbia i la impotència cap els seus representants més directes i es critiquin actuacions que no es coneixen prou bé o han estat poc explicades, a Flix hem estat massa anys sentint-nos el melic del mon, s’ha de dir clar, encara avui dia hi ha qui es pensa que la fàbrica no pot tancar mai i també que som una zona industrial i que les empreses no venen perquè la feina d’atraure-les no es fa bé. La indústria, potser hauríem de dir una indústria, és una part molt gran del pastís, però això no és motiu per llençar a la brossa l’altra part.
Des de l’ajuntament i altres àmbits, ja fa anys que es treballa pensant en un temps on la fàbrica tindrà una importància relativa, la realitat és així sobre tot perquè fa anys que els seus propietaris no demostren gaire interès en el seu futur, però amb això no n’hi ha prou i hem de creure i treballar tots per aquest futur.
En els darrers anys s’ha aconseguit que hi hagi dos polígons industrials, un d’ells químic i públic (és de la Generalitat) als Aubals i de 9 ha. i l’altre a la Devesa que és privat, que hi hagi una parcel·la de 2.5 ha. de propietat municipal al mateix polígon i un Centre d’empreses, amb serveis, despatxos, naus industrials, etc. i un laboratori de primer ordre, amb els corresponents llocs de treball, això és una base important pel futur, sense aquests actius ens podríem trobar que vingués alguna empresa o algú en volgués crear alguna i no ho pogués fer per falta de lloc o infraestructures, i això sí que seria per estirar-se els cabells.
S’ha criticat la construcció de la residència per a la tercera edat, que esperem que ben aviat entri en funcionament, sense tenir present que allí es crearan 70 llocs de treball directes, més alguns d’indirectes difícils de quantificar, es podria comparar, a escala més petita, com quan a Móra es va instal·lar l’hospital... " (Per continuar llegint l'article aneu al BLOC DE JAUME)

FLIX A "EL MUNDO"


1 de juny del 2009

AMB EL PRESIDENT MONTILLA

Continuant la roda de contactes avui he tingut l'oportunitat de plantejar la greu situació en que es troba el poble de Flix , i per extensió la Ribera d'Ebre, al President de la Generalitat José Montilla, situació que el President n'éstà ben al corrent.

L’objectiu que des de l’Ajuntament ens hem proposat, i així li he exposat, n’és el denominador comú de totes les trobades i reunions, i avui molt especialment. Un objectiu que en primer lloc passa per mantenir la unitat del poble de Flix davant la greu situació creada, amb unes perspectives d’atur que superen de llarg molt dels esforços realitzats envers la diversificació econòmica els darrers anys, exemplificats en la construcció del Centre d’Empreses – Viver d’Empreses i Centre Tecnològic, la consolidació del polígon de la Devesa, les 9 ha pel futur polígon industrial de l’Incasol, la restauració del Meandre o la construcció de la Residència de la Gent Gran, equipament que crearà properament entre 60 a 70 llocs de treball.

Hem coincidit en que la situació en que ens trobem es difícil i complexa. La crisi econòmica mundial està impactant a tots els nivells dels sector productius i per extensió és ha arribat al nostre poble. No hi ha solucions màgiques, d'ací que li hagi demanat l’acceleració de tota l’obra pública prevista, com la neteja dels residus químics de l'embassament, i alhora l’adopció de mesures reals i efectives per a la diversificació econòmica del nostre municipi. I al mateix temps que insti a Ercros que aclareixi el pla de futur de les seues instal·lacions a Flix, i paral·lelament que minimitzi els plantejaments presentats al seu Pla d’Ajust, amb solucions no traumàtiques.