Maria de las Nieves de Braganza y de Borbon, dona del germà del pretendent carlí a la tercera guerra carlina Alfonso Carlos de Borbon y Austria-Este, escrigué unes memòries a la seva vellesa que són tota una joia de records i sentiments. Memòries que en el seu volum III escriu sobre els succesos que va viure de primera mà a Catalunya i al Maestrat l'any 1874, un retrat d'un territori i un paisatge molt nostre.
"A las 5 y media de la mañana del lunes 25 de Mayo (1874) partimos de la Granadella y nos dirigimos hacia el Ebro, nuestro Rubicón ... Poco mas o menos de las 10 y media llegamos al Ebro ¿Allà del otro lado nos esperaba el triumfo seguro! ... En la orilla opuesta el Clero, la Municipalidad y los habitantes de Flix ... Montamos a caballo i en el trayecto recibimos nuevas muestras de entusiasta efecto, de todas partes nos echaban flores, todas las casas estaban adornadas ... Nuestro alojamiento pertenecía de Don Damián de Oriol y Gordo ... Por la tarde Oriol nos llevó al jardín y allí hicimos un paseo en lancha por el Ebro ... bajaba la lancha con bastante rapidez llevándonos como un sueño en sus brazos, acompañandonos el canto de los ruiseñores ... En Flix comimos la primeras cerezas ... Cuando cuento el paso del rio digo: no puede describirse la impresión que tuvimos al atravesar el Ebro, para desembarcar en un país que es el Cielo "... Sense paraules!!!
5 comentaris:
M'agrada molt l'Historia i desitjaria poder estudiar-la universitariament. Pel que respecta al tema del carlins, sempre lamentaré no haver assistit al congres sobre el carlisme que es va fer a Tortosa. Quasi mig segle de guerres civils no es cosa de broma.
El Congrés fet a Tortosa amb motiu de l'any Cabrera va estar molt be. Per la meva part vaig participar amb una ponència sobre el Capellà de Flix Agramunt. El fenomen del carlisme dins la nostra història recent és molt interessant pel que ens pot ajudar a entendre la realitat del nostre país.
M'atreveixo a recomanar una obra de ficció, una novel·la, "La victòria de la creu", de Miquel M. Gibert, emmarcada al temps de les carlinades a la Granadella. L'autor ficcionalitza mig XIX a través del que representa unes memòries del capellà dels barons de la Granadella. L'estil, impecable. Hi ha capítols estel·lars... per exemple un, com una pel·li en blanc i negre, quan es narra l'entrada (fictícia) de la dona del pretendent carlí (i "legítima" reina!) a la vila del cas en un moment d'ara no recordo quina de les guerres carlines. No és la senyora de què parles, Pere, tot i que miraré d'informar-me de què se sap d'aquesta visita. L'entramat que crea la novel·la és espectacular. (Per cert, "La victòria de la creu" és finalista del Sant Jordi 2005 i li han concedit el Crexells).
Jordi. "La Victòria de la Creu" de Miquel M. Gibert, és una gran novel.la per comprendre el fenòmen carlí. La reina de que en parles és Maria Teresa de Braganza durant la primera guerra carlina.
Molt agraït per tot i sort!
Casa DON DAMIAN,es trovaba,al principi del carrer San Roc,fen cantonada amb el carrer Mercat,segons sentia dir a la meua ieia,es axir?
Publica un comentari a l'entrada