17 de desembre del 2018

VISITA GUIADA ALS FORNS D'OLI DE GINEBRE DE LA PALMA D'EBRE



Diumenge 16, a la Palma d'Ebre, hem tingut l'oportunitat de conèixer el món perdut dels forns d'oli de ginebre. Amb una introducció inicial a la Sala de Baix de l'Ajuntament per part de Judit Vidal, doctora en Història per la URV i autora de la publicació "Els Forns d'oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d'Ebre"(2018), edició promoguda per l'Associació Amics de Riba-roja.
Acte seguit  hem començat una visita guiada comentada i molt ben documentada a dos dels forns més ben conservats. En primer lloc ens hem desplaçat a la partida de la Valinjova on hem visitat el forn d'oli del Prunero, avui reconvertit en cabana.





A continuació ens hem traslladat a la partida de la Sisquella, pràcticament al límit del terme de Cabacés, on hem visitat l'original forn d'oli de ginebre del Madrilla.


fotografia d'instagram turismelapalmadebre


La importància d'aquests forns d'oli de ginebre al seu temps, citant les paraules que Judit Vidal ens diu a la introducció del seu treball, és que "servien per obtenir l'oli de les soques i troncs de càdec i del ginebre. L'obtenció es feia a partir de la combustió en sec. El producte final tenia moltes propietats curatives, sobretot en veterinària, però també en medicina, en cosmètica, en aromateràpia i en perfumeria".