10 de maig del 2020

Alcaldes franquistes de Flix (1945-1965): Francisco Sanjuán Fortuny. (VI)


1945. 5 de juny. Francisco Sanjuan Fortuny (1904-1981) substitueix a Juan Manuel Muñoz Guitarte. Amb José Vall Codina i Ramon Masot Fontanet com a nous tinents d’alcalde. A més hi havia sis gestores.  José Barbero Ballester, Delfín Rius Martí, José Marinel.lo Vilardell, José Ma Margalef Llecha, Juan Sabaté Fernández i Feliciano Guiu Palos. El secretari és Joaquin Arraez Amillano. Cal esmentar que durant aquest mandat van coincidir els tres alcaldes del franquisme: Francisco Sanjuán (1945-1965), José Barbero (1965-1974) i Ramon Masot  (1974-1979).
12 de juny. Visita del ministre de Industria y Comercio Demetrio Carceller.
1946. 20 d'abril L'alcalde Francisco Sanjuan finalista en les eleccions provincials a "Procuradores en Cortes". Finalment seria escollit el candidat provincial a les eleccions a celebrar el 14 d'abril  l'alcalde de Valls, José Maria Fábregas,  per 118 vots davant els 54 del "camarada Sanjuan".
1947. 15 de desembre. Visita del ministre de Obras Públicas general Fernández-Ladreda.
1948. 3 de gener. Entra en servei la central de FECSA, aleshores de “Riegos y Fuerzas del Ebro”.
Hi havia 339 afiliats a la Falange Española Tradicionalista, 170 dones a la Sección Femenina i 42 joves al Frente de Juventudes.
1948. 4 d’abril. Medalla d’or de la Vila al camarada Labadie Otermin, Jefe del Movimiento amb motiu del 10è aniversari de la primera “liberación” de Flix.
1949. 31 de maig. Visita del "Caudillo" Francisco Franco amb motiu de la inauguració de la presa del Salt Elèctric de Flix.
1950. 17 de juliol. Inauguració obres de la plaça del Mercat i del grup de habitatges Francisco Labadie Otermín, en reconeixement al Governador Civil de la província nomenat el 4 d'abril “hijo adoptivo de la villa”, (final de l'Av. Catalunya, aleshores “avenida José Antonio”), aquest dia col·locaria un bust amb la inscripció “Flix a Francisco Labadie”,  bust  que desapareixeria misteriosament l’any 1977.
1951. 18 de juliol. Inauguració del pont i supressió del pas de la barca del riu de “Dalt”.
1952. 3 de febrer. Renovació parcial al consistori local. Ramón Masot Fontanet serà nomenat tinent d’alcalde juntament amb Antonio Llombart Masot. Resta “concejales”:  Ramon Sabaté Ferrús, Mariano Masot Sabaté, Juan Forcades Oriol, Joaquin Lobera Ara, Ricardo Ranís Guiu, José Mulet Pujol i Francisco Tarragó Bagés. Antonio Sabaté Estalella  era el secretari interí.
28 de març. Es suprimeix el racionament de l’oli. La cartilla de racionament ho serà el 16 de maig.
1954. S'aprova un himne “a la Vila de Flix”, amb lletra de l'alcalde Francisco Sanjuán Fortuny i música de Juan B. Sabaté Sánchez. “Flix trabaja, canta y rie / en un remanso de paz / sus hijos jamas se rinden / hermanados como en haz."
1955. 6 de febrer. Renovació parcial del consistori presidit per Francisco Sanjuan, format per onze membres. Antonio Rius Bové i Àngel Collazos Aguilá nous tinents d’alcalde. Resta “concejales”: Mariano Masot Sabaté, Santiago Guiu Palos, Ricardo Ranís Guiu, José Muñoz Llerda, José Palliso Masot, Francisco Tarragó Bagés i Ramon Pujol Ferrús.  El secretari de l’ajuntament era Tomás Rubio Esteban.
1958. 2 de febrer. Renovació parcial del consistori local. Antonio Rius Bové i Angel Collazos Aguilá tinents d’alcalde. Regidors: Santiago Guiu Palos, Manuel Bagés llecha, José Muñoz Llerda, José Palliso Masot, José Sabaté Sabartés, Ramon Pujol Ferrús i Carlos Sales Amorós.
1 d’octubre. Amb motiu del “día del Caudillo” li fou concedida la “Medalla de oro a la Constancia” al alcalde de Flix i “Jefe Local del MovimientoFrancisco Sanjuán.
1961. 5 de febrer. Renovació parcial del consistori. Manuel Bagés Llecha i José Sabaté Sabartés nous tinents d’alcalde. Regidors: José Sabaté Sabartés, Mateu Rodes Díez, José Sabaté Ferrús, José Sabaté Garciapons, José Ferrús Merino, Carlos Sales Amorós, Juan B. Sabaté Sánchez i José Domingo Abelló Pujol.  José Ma Argente Saez nou secretari municipal.
1963. L’ajuntament edita un llibre titulat “Veinticinco años de labor” 1938-1963. (Un cuarto de siglo de paz i prosperidad). Ës una memòria de la gestió municipal. Al final facilita una parcial relació de morts de la població durant la Cruzada de Liberación: “Caidos por Dios y por España en el frente: 14, i Caidos por Dios y por España en la retaguardia: 23”.
1964. 1 de febrer. Renovació parcial al consistori. Gregorio Sarranz Aguilar, Carlos Sánchez Masot i Mariano Bagés Grau nous regidors.
15 de març. La revista satírica La Codorniz es posa amb tota la ironia amb els Jocs Florals de Flix organitzats per l’ajuntament, on es donà un premi extraordinari a un poema que elogiava desmesuradament a l’alcalde Francisco Sanjuan: "Gallardo, noble y valiente / fiel esclavo del deber / con tu excelente temple / todo lo has de poder / has convertido este pueblo / que te dimos reuinoso / en un precioso vergel / (...) / que jamás desmaye tu afan / podamos gritar bien fuerte / viva el alcalde de Flix / viva Francisco Sanjuán".
 31 de març. L'ajuntament nomena a, dictador Francisco Franco "alcalde honorario y perpétuo del municipio".
1965. 25 de novembre. Després de 27 anys de “Jefe Local de FET y de de las JONS” i 20 anys d'alcalde cessa dels càrrec Francisco Sanjuán Fortuny. Serà substituït per José Barbero Ballester.

1 comentari:

anna ha dit...

El meu comentari anterior sobre Març Maig és erroni. Disculpes .