19 de juliol del 2024

Carrer 19 de juliol, un carrer amb història.

 

Placa de l'any 1917, avui desapareguda. Fa pocs dies algú va arrencar i robar la ceràmica.

"FLIX. El dia 25 del corriente mes se celebró con gran entusiasmo en la barriada de la Sociedad Electroquímica de Flix la festividad de San Jaime, uno de cuyos números consistió en bautizar solemnemente sus calles en construcción y  para perpetuar la memoria del fausto acontecimiento de la Asamblea de Parlamentarios catalanes, de común acuerdo con las autoridades locales se dió a una de ellas el nombre de 19 de Julio."

El 31 de juliol de 1917 La Vanguardia oferia la notícia amb una frase amb contingut polític:  "Para perpetuar la memoria del fausto acontecimiento de la Asamblea de Parlamentarios catalanes". Sis dies després de la dissolució per part de la Guardia Civil de l'Assemblea de Parlamentaris catalans que es trobaven reunits al Palau del Parc de la Ciutadella, assemblea de diputats electes titllada de separatista i revolucionaria per part del Govern conservador d'Eduardo Dato, la direcció alemanya de la Fàbrica i les autoritats locals, al l'alcalde Miquel Pardell al capdavant, acordaven posar el nom de 19 de Juliol en record de la fatídica data a un dels carrers de la Colònia de Flix. Un gest que ens serveix per constatar el grau d'implicació amb Catalunya per part de la direcció alemanya de la Fàbrica i en especial del seu director Wilhelm Müller.

NOTA: Un cop publicada l'entrada l'amic Jaume m'ha donat a conèixer la desaparició de la placa. Una placa de ceràmica de l'any 1917 dedicada a 19 de juliol que a l'igual d'altres plaques, com la del carrer Plieninger o la de la plaça del Doctor Müller, han estat arrencades i robades, deixant l'espai buit de les parets. Una perdua de patrimoni que hauriem de denunciar pel que suposa un acte d'espoliació i pillatge del nostre patrimoni arqueológic i històric.

 


  https:/flix+1917