1 de novembre del 2007

TOTS SANTS: FOTOGRAFIA HISTÒRICA

Aquesta fotografia publicada per la veu de Flix n 284, datada a l'any 1906, és segurament una de les més antigues de la història de Flix, i segurament la més antiga realitzada al cementeri, per cert de recent construcció, ja que fou obert l'any 1904. Té la particularitat aquesta imatge del paisatge que l'envolta fàcilment identificable, especialment amb la visió del castell carlí al fons. L'arxiu municipal de Flix conserva l'esquela de la nena difunta: "Núria Monlleó Baiges", de 19 mesos. És interessant constatar que entre el temes preferits a l'inic del món de la fotografia tinguem el món dels difunts. A principis del s. XX era costum fotografiar la imatge d'un familiar difunt, com un darrer record d'aquella persona estimada, i a més ubicada dins el taüt. Amb un contrast fotogràfic clar entre el vestit blanc de la nena i el dol-negre rigurós de les quatre familiars que l'envolten.

4 comentaris:

Jordi SOLDEvila ha dit...

Avui en dia, per posar al costat del fèretre i fer-se la foto, titllarien la família d'amorals i sinistres necròfils. Curiosament, en l'època actual, els mitjans de comunicació poden ensenyar les vergonyes ètiques de qualsevol individu però una fotografia com aquesta seria censurada i els qui la publiquessin "pixelarien" la cara del nadó.

El rostre de la mort real està censurat. Gran pèrdua.

Yolanda ha dit...

La nena enterrada era la germana de la meva àvia.

Pim Pam ha dit...

Més informació: segons m'han explicat les quatre dones vestides de negre no són familiars sinó alumnes de l'escola que van anar a l'enterrament com a "ploraneres" (ma besàvia, mare de la Núria, era mestra de Flix).

Rafa ha dit...

Jo estic buscant informació a Flix del senyor Batista Castellví Abella, nascut cap al 1850. Va tenir 13 fills, entre ells Bernat Castellvi Bellmunt