28 de gener del 2024

1974, l'any del pont d'Ascó.

 

1974 és l'any del pont d'Ascó. Enguany farà 50 anys que entrà en servei una de les infraestructures que han marcat la vida de la història recent de la comarca de la Ribera d'Ebre, concretament el 4 de desembre. A principis d'any el Gobernador Civil de Tarragona, Antonio Aigé Pasqual, anunciava la construcció  i parlava de la transcendència per als pobles de comarca. No esmentava, però, el motiu principal de la seua construcció:  la construcció de les centrals nuclears d'Ascó.  

A partir del contingut del seu missatge es obligat preguntar-se, s'hauria construït el pont sense la decidida participació d'ENHER, FECSA i l'Electroquímica de Flix? La pregunta es fàcil de respondre.

Era el quart pont sobre el riu d'Ebre de la comarca, després del de la línia fèrria a l'alçada de García (1892), del de Móra la Nova - Móra d'Ebre, més conegut pel nom del Pont de les arcades (1943) i el  Pont de Flix (1951). Pont d'Ascó projectat per l'enginyer José Ma Alonso Biarge.

Important la lectura dels dos retalls del  Diario  Español de Tarragona

01/01/1974 - Diario  Español

"Missatge gobernador civil Antonio Aigé Pascual

Me complace muchísimo la construcción del Puente de Ascó sobre el Ebro. Lo he dicho en alguna ocasión, dada la necesidad e influencia que va a ejercer en aquella zona. Ello es bien patente y decisivo. Su trascendencia para los pueblos de la ribera del Ebro es evidente. La Comisión Central de Servicios Técnicos de Presidencia de Gobierno, la Diputación con su decidida participación y las empresas ENHER., FECSA y Electro-Quimica de Flix."

05/12/1974 - Diario Español

"En la tarde de ayer fue puesto en servicio el nuevo puente sobre el río Ebro, construido mediante aportaciones de la Comisión Provincial de Servicios Técnicos, Diputación,' Empresa Hidroeléctrica del Ribagorzana, Electroquímica de Flix y Fuerzas Eléctricas de Cataluña.

Ha representado una inversión de 42 millones de pesetas, como asimismo de las posibilidades de la comarca en orden a su promoción industrial, ya que se evita el largo rodeo a través de Mora de Ebro y la Venta Camposines,

Estando constituido por tres tramos.de hormigón píetensado de 96 metros de luz central y 48 de laterales, construido por el procedimiento de voladizos sucesivos, técnica que se utiliza por primera vez en nuestra provincia.

Para la construcción de la variante (es refereix a la carretera de Vinebre fins el pont, 10.800.000 pessetes de pressupost)), con una pendiente máxima del 5 por ciento. Se han removido 16.000 metros cúbicos de tierras y 45.000 metros de terraplén, invirtiéndose l a cantidad de 14 millones a cargo totalmente de la Diputación, independiente de la aportación de la Central Nuclear Ascó que ha contribuido en la parte correspondiente."

Testimoni de les procés de la construcció del pont fou sens dubte el recordat Carmel Biarnés d'Ascó, les seues fotografies dipositades i digitalitzades per l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre en són testimoni:

  • Pont sobre el riu Ebre entre Ascó i Vinebre - Codi de referència: ACRE340-81-N-594.
  • Reportatge de la construcció del pont d'Ascó - Codi de referència: ACRE340-81-N-58.