20 de gener del 2008

GENER DEL 1900: PRIMERA VAGA A LA FÀBRICA


1900. 2 de gener. Promoguda pel republicanisme federal es realitzà la primera vaga dels treballadors de la Fàbrica de Flix, que aleshores tenia 90 treballadors, vaga que tindria uns vint dies de durada. 1 oficial i 30 guardies civils romandrien a Flix durant el conflicte. El diari "La Opinión" de Tarragona es feu resò del conflicte.
“Nos comunican desde Flix que se ha constituido una sociedad de obreros empleados en la fábrica electroquímica al objeto de sostener la huelga, ésta la motivan que los trabajadores de la cal quieren cinco reales de jornal por hora de trabajo, que es muy pesado pues han de cubrirse la boca y nariz para no respirar emanaciones dañinas; les ofrecen 25 céntimos por hora. Los de las turbinas ganan un real cada hora y aspiran a cobrar 30 ccéntimos. Los de la Sala Química tienen 10 reales diarios y pretenden 2,50 pesetas. El conflicto no parece entrar en vias de arreglo, pues ayer salió para Flix el señor Gobernador civil de la provincia acompañada del teniente coronel de la Guardia civil”[1]
19 de gener. La guardia civil va detindre 3 dones acusades d’haver agredit a una companya que es dirigia a treballar a la Fàbrica.
21 de gener. La premsa donà per acabada la vaga.

Fotografia d'una de les primeres visions de conjunt de la Fàbrica.

[1] La Opinión, num 8, 10 de gener de 1900. Tarragona.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant! I la foto també, és pot veure clarament l'estat del riu en aquella època