1 de setembre del 2016

LA COVA HOSPITAL DE SANTA LLÚCIA.


"EN RECORD DE TOTS AQUELLS QUE SERVIREN, SOFRIREN I MORIREN EN AQUESTA COVA HOSPITAL DURANT LA BATALLA DE L'EBRE (1938). AMB EL DESIG QUE LES FERIDES D'AQUELLA GUERRA ESTIGUIN JA GUARIDES"

Harry Dobson, miner i antifeixista gal·lès enterrat a la fosa comuna.
"IN MEMORY OF ALL THE BRITISH MEDICAL PERSONEL WHO WORKED TO HELP THE YOUNDED IN THIS CAVE HOSPITAL DURING THE BATLE OF THE EBRO, 1938"

Ahir vam retornat a la cova de Santa Llúcia de la Bisbal de Falset. Un espai natual i històric que ens porta a un dels moments més dramàtics de la història recent, la Batalla de l'Ebre.

Dos plaques ens criden l'atenció, la seua lectura ens situa en la importància històrica d'aquest espai. Una escrita en català en record a tots els que serviren, sofriren i moriren en aquesta cova hospital i l'altra en anglès, dedicada a la memòria del personal sanitari britànic que hi treballà formant part de les brigades internacionals, concretament XI i XV.

Els panells informatius que acompanyen l'espai ens informen de la importància estratègica d'aquest hospital de campanya, un hospital als servei dels soldats republicans ferits durant la batalla, molts d'ells brigadistes internacionals, també presoners de guerra i població civil de la zona ferida durant els bombardejos franquistes.