5 de maig del 2019

5 DE MAIG, RECORD DELS PALMENCS MORTS A MAUTHAUSEN.


El 5 de maig de 1945 és la data de l'alliberament del camp nazi de Mauthausen - Gusen. Més de 118.000 persones hi varen ser exterminades, afusellades, gasejades i sobretot mortes pels treballs esgotadors sota els cops del SS i dels Kapos. 7.343 republicans hi van ser deportats, 170 eren de les comarques de l'Ebre dels quals 142 van morir. De la comarca de la Ribera d'Ebre van ser 52 les persones deportades, de les quals 32 moriren, 3 d'ells fills de la Palma d'Ebre.
JCF al servei militar a Melilla
·       Francesc  Sas Llop, de cal Pep de la Palma, (nascut el 23 de febrer de 1912),  mort al camp annex de Mauthausen, al castell de Hartheim el 8 de novembre de 1941, constant com veí de Sabadell, ciutat on treballava de fuster. Tenia 29 anys.
·       Josep Prunera Prunera,  de cal Sereno (nascut el 1907), mort el 2 d'abril de 1941 al camp annex de Gusen. Tenia  34 anys.
·       Joan Ciuraneta Filella, de cal Batistoles, (nascut el 3 de gener de 1892), mort el 2 de maig de 1941 al camp de Gusen. Tenia 49 anys.
Precisament de Joan Ciuraneta Filella he pogut recollir més informació gràcies al seu fill Martí, qui als seus 89 anys em recordà emocionat la memòria del seu pare.
JCF en el paper de Manelic
"Va néixer a la Palma d'Ebre el 3 de gener de 1892 dins d'una família pagesa,amb dos germans i una germana, de ben jove va anar a treballar a Sabadell on treballaria fent de repartidor de material tèxtil per les fàbriques,  alhora que començaria a fer d'actor dins d'una companyia de teatre amateur de la ciutat.  Farà el servei militar a Melilla al regiment de Cavalleria. En tornar del llarg servei militar es casarà amb Dolores Abella Ciuraneta, fixant la residència a la Palma d'Ebre, on tindrà quatre  fills, Palmira (1921), Josep (1925) i el bessons Matilde i Martí (1930).
Proclamada la República, Joan Ciuraneta començaria a simpatitzar amb ERC, partit  constituït setmanes abans de l'històric 14 d'abril de 1931, així seria un dels promotors de la Societat d'Esquerra Republicana i especialment del Grup Teatral d'Esquerra, recuperant  la seua afició pel teatre de joventut a Sabadell i amb papers com el de Manelic de "Terra Baixa", obra que representaria també als pobles veïns, "lo Ferrer de tall", "la monja enterrada en vida"...
Com a conseqüència dels fets de 6 d'octubre amb la proclamació de la República catalana per part del president Companys, seria detingut,  i a l'igual que d'altres membres d'ERC i l'alcalde Lluís Abella, empresonat a Falset. L'esclat de la Guerra Civil va trencar les esperances democràtiques republicanes. La Palma d'Ebre viuria, com la resta del país,  un dels períodes més dramàtics de la seua història.
Joan Ciuraneta Filella
El març del 1938 davant la proximitat del front de guerra marxaria amb tota la família a Sabadell, trobant treball a una masia de Rubí. El febrer del 1939 es traslladarien a casa d'uns parents de Sabadell, i davant l'ocupació de Barcelona, decidiria amb un oncle agafar el camí de l'exili, deixant els seus a Sabadell.
Exiliat a França, després de passar pels camps de concentració francesos viuria en una tenda de campanya al mig del bosc treballant fent fusta. Mesos després de començar la Segona Guerra Mundial seria fet presoner per la gestapo i enviat al camp d'extermini de Mauthausen - Gusen, lloc on trobaria la mort el 2 de maig de 1941, tot just fa 78 anys."