17 de novembre del 2019

CAMINADA PELS ESPAIS DE LA BATALLA DE L'EBRE - 2019


Enguany hem tornat a recordar el replegament de l'exèrcit republicà des de la Serra de la Fatarella fins el  riu Ebre passant per Flix. Gairebé unes cent persones amants de la natura i la història hem caminat els 14 kilòmetres i 540 metres de desnivell,  baixant des del Campament del XV Cos d'Exèrcit republicà per l'antic camí medieval, guiats per l'estudiós de la Batalla de l'Ebre Jaume Blanch qui ens ha fet una magnífica lliçò d'història sobre el terreny dels darrers dies del replegament, una caminada que ha tingut l'afegit especial de la recreació històrica per part del grup de recreació la XV Brigada Mixta.
La recreació del final de la Batalla de l'Ebre ha coincidit amb les dates exactes, 15, 16 i 17 de novembre. 81 anys després Flix ha viscut un seguit d'activitats organitzades per l'Ajuntament, la CANA, Flexus Teatre, la XV Brigada Mixta, els Voluntarios de Fayón - Recreación Històrica i el Espais de la Batalla de l'Ebre.
Divendres a Ca Don Ventura a les 7 de la tarda  vam tenir la presentació del llibre "La batalla de l'Ebre, un riu de sang" a càrrec de Josep Sànchez Cervelló, coautor del text, més tard i al  vespre a la Unió Social  vàrem participar d'un excel·lent espectacle amb bona música i encertats textos poètics: "Maleïdes les guerres i aquell qui les va fer" a càrrec de Carles Beltran, Namina i Lali Barenys, neta d'un històric metge durant la República a Flix. 
Dissabte  es va recrear i reviure al Passeig de l'Ebre el Final de la batalla amb el pas del riu dels republicans. Al final de la tarda la Unió Social es va omplir amb motiu de la presentació del documental "Pregàries de poder (desenmascarant Martí Torrent)", amb escenes rodades a Flix. Per la nit i als baixos de l'entitat es va fer un sopar amb ball dels anys 30-40. Avui pel matí la 7a caminada pel espais de la batalla de l'Ebre i aquesta tarda, també al cinema de la Unió Social, s'ha projectat la pel·lícula "Mientras dure la guerra", d'Alejandro Amenábar.