20 de desembre del 2006

PARC SOLAR "RAMON ESCRICHE"

A Flix construeix el parc solar més gran de l’Estat.
“ Flix tindrà en funcionament a finals de l'any que ve el parc solar més gran de l'Estat espanyol. Les firmes Ecotècnia i Solon promouran en aquest municipi de la Ribera d'Ebre un parc de 880 pannells giratoris. La planta tindrà una potència instal·lada de 12 MW i una producció anual de 15 milions de kWh, equivalents al consum d'unes 5.600 famílies. Tot plegat ha requerit una inversió de 59 milions d'euros.
La planta fotovoltaica es construeix en uns terrenys de Flix coneguts com la Devesa, pròxims al meandre del riu. L'equipament ocuparà un altiplà de 30 hectàrees, on el grup Endesa ha rebut l'encàrrec de construir la infraestructura elèctrica interior i la seva connexió a la xarxa de distribució. Els 880 pannells de captació estan preparats per fer el seguiment astronòmic del sol, un sistema que permet augmentar la seva eficiència en un 35% en relació a les instal·lacions fixes. L'empresa del projecte, batejada amb el nom de Flix Solar, reserva una part dels terrenys per a futures ampliacions.
L'alcalde de Flix, Pere Muñoz, va mostrar ahir la seva satisfacció, perquè la planta ajudarà el municipi a diversificar les seves fonts d'ingressos, actualment dependents en gran mesura de la factoria química d'Ercros. Segons Muñoz, el parc solar convertirà Flix en un "referent" de les energies renovables a nivell estatal. De fet, segons l'alcalde, un parell d'empreses especialitzades en la producció de tecnologia solar han trucat a les portes de l'ajuntament per instal·lar-se al municipi, i aprofitar "les sinergies que generarà el parc".
Flix Solar ha acordat amb l'ajuntament instal·lar la seva seu al parc d'empreses municipal. Allà es construirà una aula d'educació mediambiental, que en combinació amb les visites a la reserva natural de Sebes, donarà una nova "potencialitat turística" al municipi de la Ribera d'Ebre.”

Oriol Margalef. Article a l’AVUI del 14 de desembre del 2006.