22 de desembre del 2006

JOSEP DE FLIX: "FORMIGUES"



Avui a la Biblioteca Artur Bladé hem tingut una presentació poètica entranyable. Remei Franch ens ha introduit a l'obra "Formigues" de Josep de Flix, IV premi Sant Celoni de Poesia 2006. Obra publicada amb cura per Viena. Després en Josep Garcia Blas, alter ego de Josep de Flix ens ha comentat la seva obra.

HORA
quina hora és? em preguntes,
com si hagués cap altra hora
que l'ara en punt.

Com diu en el pròleg Joan-Elies Adell "és ben sabut que la poesia pot sorgir de qualsevol cosa, en qualsevol moment, a causa de la més inesperada de les circumstàncies... Formigues és un llibre que parteix d'una veu única, que se sap modesta i aparentment insignificant, però que, alhora, tampoc no renuncia a explicar-nos les coses que passen, sense més ni més, sense cap pretensió".

L'0bra es divideix en dos parts complementades: 42 Pessics i 13 dosis de Sal. Josep en fa una tria per emocionar bona part dels assistents. Mentres escoltes el ritme que dóna als seus poemes, no pots deixar de pensar en els seus origens, els seus pares, els avis, el seu entorn, que ens és comú. Penses en el fet que aquest jove autor, llicenciat en filologia anglesa, professor d'anglés en un institut lluny de Flix, ha decidit utilitzar el nom del seu poble per donar-se a conéixer en el petit-gran món de la literatura.