8 d’octubre del 2007

100 DIES DE GOVERN MUNICIPAL D'ENTESA

Escric aquest article precisament quan es compleixen els primers 100 dies del nou govern municipal d’Entesa a Flix. Un govern sorgit de la voluntat democràtica d’unes urnes que platejaren un equilibri de forces entre ERC i el PSC i al que s’afegí CIU. El govern dit d’Entesa pressuposa la voluntat de treballar per i pel poble amb el ben entès, valgui la redundància, de que val la pena fer esforços sincers per arribar a entendre’s en els temes més quotidians i també més importants pensant sempre en el bé comú. S’ha de reconèixer que no és ni serà una tasca fàcil, com diuen molts, una cosa és la teoria i l’altra la pràctica, però la voluntat dels que estem al capdavant dels diferents projectes polítics és que així sigui.

Durant aquest primers 100 dies de govern hem aplicat tot els esforços, començant des de l’alcaldia, en fer creïble l’entesa, tot i les dificultats que hagin pogut sorgir. La coordinació ha estat bàsica, onze persones amb les respectives responsabilitats de govern però amb sensibilitats de vegades discrepants han de fer un esforç d’enteniment i entesa amb el seny com a denominador comú. Agradi o no aquest tipus de govern, estic convençut que és el millor sistema de govern municipal que Flix pot tenir.

La tasca de govern s’ha visualitzat penso d’un manera clara, s’han acabat les obres engegades la legislatura anterior, l’ordenació peatonal del centre neuràlgic: el carrer Major, la plaça Església i l’avinguda Catalunya avui són aplaudits pels veïns i visitants. Festes populars com les de la passada Festa Major i la de l’Onze de setembre realitzades amb el seu escenari venen a demostrar l’encert de la inversió. S’han acabat les obres de Mercat municipal, la posta a punt i el toc de modernitat de les seues instal·lacions compensen amb escreix l’esforç econòmic i el temps de les obres. Igual podríem dir de les obres del nou dipòsit d’aigua dels Comellarets, una obra urgent que calia afrontar per garantir un servei de qualitat al poble.

Passats els primers 100 dies del nou govern municipal i havent finalitzat aquests importants equipaments amb els que s’ha fet un important esforç econòmic, no es pot deixar passar per alt la propera obertura del Centre d’Empreses, símbol del que ha de suposar la diversificació econòmica del nostre poble. El Viver d’Empreses, amb una excel·lent demanda, el Centre de Negocis i el Centre Tecnològic i la resta de serveis han de ser el motor de generació de confiança en el nostre futur.

Altrament allò que he repetit com a alcalde repetides vegades, que durant els darrers anys hem sembrat arreu de les diferents administracions per començar a collir, es comencen a visualitzar els seus fruits ja amb resultats. Les obres de la reivindicada Residència per a la Gent Gran i Centre de Dia, la inversió més gran que la Generalitat ha fet al nostre poble, estan a un bon ritme constructiu. El pisos de Protecció Oficial a l’avinguda de les Valls han aixecat tota l’estructura. La segona fase de la urbanització de la Ventonella, l’avinguda paral·lela a la de les Valls així com l’ajardinament de tot l’àrea es troba a la recta final. Finalment aquest mes de setembre les obres de restauració i consolidació del meandre amb una inversió de més de 7 milions d’euros estan en fase de desplegament logístic del parc de la maquinària i quan hagi sortit la Veu de Flix esperó que hagin començat les obres..

Mentrestant, tot i que intermitentment se’n parli als mitjans de comunicació, precisament aquest més de setembre fa tres anys que esclatà la “bomba mediàtica” de les tones de residus químics dels pantà de Flix. Tot i que fa tres anys l’Administració de l’Estat mitjançant el ministeri de Medi Ambient i la Generalitat de Catalunya coincidiren en la necessitat de solucionar d’una vegada per totes aquest greu problema ecològic, amb tres anys intensos d’elaboració de projectes, d’estudis i més estudis. Penso que no hi ha cap part del riu Ebre que estigui tan estudiat com el nostre. La premsa no té problemes en titular la situació actual com “Barrizal administrativo en Flix” (ABC del 9 de setembre). No es tracta de donar la raó a aquest mitjà, algun altre adjectiu s’hi adiria més, el cert és que el futur del nostre poble passa inevitablement per l’actuació mediambiental anunciada. No podem estar sotmesos al titular de torn que periòdicament parla del greu episodi contaminant, no podem estar subordinats al titular escaient segon la filtració de qualsevol dels estudis que sobre el riu i la població fa anys s’està realitzat, ni a l’acudit de torn tipus Springflix. Més que mai tenint en compte la feina feta cal que s’anuncií el concurs que ha de resoldre el calendari del tractament i neteja dels residus de l’embassament.


Pere Muñoz Hernández
Batlle de Flix (24 de setembre del 2007)
(A publicar per la pròxima Veu de Flix, 330)