12 de novembre del 2007

CAL PROTEGIR EL BOSC DE SEBES

Avui a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (Saragossa), al despatx del Comisari d'Aigües de l'Ebre en Rafael Romeo he mantingut una important reunió, previament anunciada als mitjans de comunicació. El motiu era sobre el futur del bosc de ribera més important de Catalunya. Hi erem totes les institucions que tenen alguna cosa a dir al respecte: La Confederació Hidrogràfica, Medi Ambient de la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua, Endesa, la Reserva Natural de Sebes i l'Ajuntament de Flix. La gestió de l'embassament de Flix amb el seu bosc de Ribera, declarat entre d'altres espai protegit de la Xarxa natura 2000, Espai d'interès natural des del 1992, Reserva natural de Fauna Salvatge dels del 1995. Les seues més de 100 hectàrees de superficie, amb una trentena d'elles amb un bosc de ribera que es veu greument afectat per les fluctuacions de l'embassament en els darrers anys.
Pere Josep Jiménez ha presentat com a màxim coneixedor del problema un power point complert i indiscutible, previa constatació de que mentre el bosc de Ribera, aigües avall de la presa, al meandre, es troba en perfecte estat, el situat en contacte a l'embassament està malalt: concretament per l'increment progressiu i sostingut de la cota mínima els darrers anys, pel fet que els periodes d'inundació s'incrementen amb freqüència i durada, constatant-se que el bosc de ribera presenta elevats nivells d'afectació, via defoliació i mortalitat, cas dels oms, xops, aubers...
La paraula la té Endesa, qui té l'explotació de l'embassament com aquell que té l'explotació de les autopistes de peatge. El govern i la companyia explotadora tenen moltes possibilitats, poden fer l'anàlisis de balanços i beneficis, però en aquest cas a diferència de la gestió de les autopistes de peatge, la gestió de l'embassament té sota la seua responsabilitat un dels bens més importants que pot oferir la natura: l'ecosistema del bosc de ribera de Sebes.

2 comentaris:

quim ha dit...

Un parell de preguntes Pere sobre aquest tema.
S'han fet estudis? De quin tipus?Qui els ha fet?

Raül Sabaté ha dit...

Un cop més, es demostra que les empreses com Endesa són les propietàries "de facto" del riu. Com pot ser això possible?