11 d’agost del 2009

FOTOGRAFIES INÈDITES DE FLIX DEL 1938






L’Institut Cervantes de Roma i el Casal Municipal d’Arnes han organitzat una magnífica i original exposición de 100 fotografies realitzades pel tinent feixista Guglielmo Sandri, on ens recorda la participació del feixisme italià en el Guerra Incivil del 36. Sandri formà part del contingent de 76.000 soldats i milicians que Mussolini envià en suport a Franco (43.000 militars, 32.000 milicians i 5.550 d’aviació).

Esmentar que les 4.000 fotografies que realitzà Sandri es salvaren de miracle, el 1992, una jove de Vipiteno les trobà a una caixa al costat de la brossa a punt d'anar a les escombraries, sense cap referència de l’autor. La dona i vidua de Sandri acabava de morir, i la seua casa era netejada pel seu propietari. El 2004, di Michele de l’Arxiu de Bolzano va conèixer la noia que havía guardat les fotos, i va convèncer al seu arxiu que les comprés; es posà a investigar, localitzà gracies a supervivents italians de la Guerra Civil a l’autor, trobà als seus familiars i entrà en contacte amb el Museu d’Història de Catalunya, que organitzà la primera exposició.

Aquesta exposició ha estat organitzada per di Michele i narra de forma cronológica casi toda la guerra: de les imatges realitzades durant la Batalla de l’Ebre n’hi ha dues inèdites i força interessants de Flix. Fotografies que m’ha tramés el Director dels Serveis Territorials de Cultura Xavier Vega.

1 comentari:

Francesc Castellví Esteban ha dit...

Bones fotos. Curiosa la presència del "zepelin" o globus dirigible encara que bastant comú en aquells temps al nostre poble.
Pitoi