22 de febrer del 2012

75 ANYS DEL PRIMER BOMBARDEIG FEIXISTA SOBRE FLIX


Demà, 23 de febrer,  el poble de Flix té per recordar un a de les efemèrides més dramàtiques que ha viscut en els darrers segles: el primer bombardeig de l'aviació feixista. Ja he fet altres entrades referents, però enguany tenim el deure de tornar-ho a recordar ja que farà 75 anys d'aquest moment històric.

Tenim força documentació al respecte, la més important és l'informe de la Comissaria de Defensa Militar de Tarragona referent al bombardeig de FLIX per l’Aviació facciosa a la nit del dia 23 de febrer de 1937:

 "A les deu hores de la nit aparegué el primer avió deixant caure una bomba sobre l’edifici de la fàbrica ELECTRO-QUÍMICA DE FLIX, precisament sobre la nau de fabricació de Clorat-Bi. Transcorregueren uns vint minuts sense que fós llençada cap altra bomba... . Al tornar a encendre els llums sembla que sis o set aparells, començà un intens bombardeig, primer damunt l’Hospital de Sang a on caigueren seguides quatre bombes enrunant l’edifici... "                                              

Per acabar aquest llarg i detallat informe deia : "La població civil alarmada sortí al camp a refugiar-se. Les cases de la població foren també bombardejades. El bombardejament durà fins a la una i vint hores de matinada. El nombre de bombes llençades passà de cent vint-i-cinc. Són de gros calibre. Sembla que siguin les de cent cinquanta kilos. Un clot fet per una d’elles amidà quatre metres de profunditat. (...) Avui la població civil de Flix, especialment les dones i infants han abandonat el poble per refugiar-se al camp. Tarragona 24 de febrer de 1937.”

              Amb tot m'agradaria aportar la significativa portada del diari "LLIBERTAT" del dia 25 de febrer, diari que estava considerat l' òrgan oficiós d'ERC a Tarragona, i on fa esment del "bombardeig d'ahir a la nit", amb una breu relació del fets de la nit del 23 al 24 de febrer, recordant nou morts i el gran nombre de ferits que serien traslladats després per un tren sanitari des de Reus. A més hi ha enportada una altre escrit "Metralla facciosa sobre Catalunya" on recorda que "Catalunya avui comença a viure de cara a la guerra ... les nostres comarques pels vaixells estrangers i per l'aviació mercenària de Franco han acabat de fer caure la vena que tapava  dissortadament els ulls del poble català. Primer Port Bou, després les platges de Barcelona i Tarragona, més tard les poblacions de Lleida i Barcelona, i ara, el criminal bombardeig de l'Hospital de Sang de  Flix. ..".