10 de juliol del 2014

LA PALMA D'EBRE. ITINERARI PEL NUCLI URBÀ


L'Associació Cultural l'ESPONA, ha editat un opuscle a quatre mans amb el títol: "La Palma d'Ebre. Itinerari pel nucli urbà", resultat d'una activitat realitzada per l'entitat l'agost de l'any passat anomenada "Una passejada pel poble".

Francesc Filella, Ricard Sas, Sergi Cuadrado, Ricard Boqué i Antoni Galceran foren l'equip de treball - cicerone de la passejada i conseqüentment els coautors del volum en qüestió.


Així i a partir de les notes i el guió d'aquella excursió pel nucli urbà, el text ha acabat amb una exhaustiva recopilació indispensable que conèixer la Palma d'Ebre.


Com es pot veure en el plànol adjunt es fixaren 12 centres d'interès començant pel Calvari i acabant al Mural i barranc de la Font Vella, tot passant entre d'altres per les restes del Castell, per la joia de l'Església Romànica, l'església Nova, la casa del Mateu Escolà, el molí d'oli o cal Trist. 

Com bé es reflexiona a la introducció: "La Palma no és un poble de postal, com alguns de l'entorn que van quedar deshabitats i posteriorment han estat reconstruïts. Ans al contrari, ha estat i és un poble ben viu, i així ho demostren les transformacions del darrer segle". Transformacions que una interessant sèrie de fotografies antigues i actuals que acompanyen el text en són testimoni, ens ajuden a conèixer molt millor la Palma d'abans i d'avui. 

Una publicació indispensable per conèixer els nostres pobles  i que està està dedicada molt encertadament al fill il·lustre del poble, Rossend Escolà, desaparegut dies abans de la realització de l'itinerari, el 15 de juliol de 2013. 

Enhorabona i moltes felicitats  a la gent de l'Espona.


1 comentari:

Jaume Masip Llop ha dit...

Molt bé, ja tinc ganes de veure-ho! pe estimar el que tenim ho hem de conéixer.