8 d’agost del 2014

35 ANYS DE FESTES MAJORS EN DEMOCRÀCIA.


 
Una fita important: 35 anys de festes majors en democràcia. El 35è és sens dubte un aniversari de segona al costat del 25è o 50è aniversari. Amb tot des del punt de vista històric, i en el nostre especialment, és una fita a destacar per tot el que representen els darrers trenta-cinc anys dels ajuntament democràtics després de la llarga dictadura.

L'any 1979 és una data per la història del municipalisme democràtic. El 3 d'abril es celebraren les primeres eleccions, el 19 d'abril es constituiren els primers ajuntaments, i des d'aleshores sempre s'ha parlat d'un abans i un després... els pobles i ciutats visqueren la recuperació de la democràcia local. 35 anys després és un denominador comú considerar la importància de la gran transformació viscuda pels nostres pobles i ciutats, i la Festa Major n'és un bon exemple.

Avui he rebut el programa de la Festa Major de Flix i la primera observació a destacar al costat dels escrits del regidor de Festes, Josep Pérez Giral, de l'alcalde, Marc Mur,  i les fotografies dels hereus i pubilles, han estat dos noms propis. Dos joves fills de Flix, nascuts en democràcia, ex-alumnes al col·legi públic Enric Grau, de l'IES de Flix, molt ben preparats, dos vides paralel·les d'èxit i reconeixement per part dels seus i molt especialment del seu poble. M'estic referint al flixanco més conegut i reconegut arreu, Xarim Aresté, qui, amb Gerard Quintana, ens ofererirà el concert principal de la vespra de la Festa Major, i a Fani Garcia Muñoz, la pregonera d'enguany.

Que Fani Garcia hagi estat l'escollida per llegir el pregó de la nostra Festa Major. És, sens cap mena de dubte, un reconeixement a l'anomenada generació de la democràcia. Una generació amb una identificació evident amb els 35 anys d'ajuntaments i de festes majors en democràcia. Una generació molt ben preparada, que ha nascut, viscut i estudiat en normalitat democràtica, primer a l'escola Enric Grau Fontseré i després a l'Institut de Flix, fent de monitors als estius al Tria't l'Estiu, que ha continuat els estudis lluny de casa. La Fani estudiant ha fet amb excel.lents resultats dos carreres universitàries, primer Sociologia i després Ciències Polítiques i de l'Administració a la Universitat de Barcelona. Aconseguint després un important lloc de treball al Departament d'Economia de la Generalitat. Sempre mantenint-se fidel a les seues arrels flixanques, sentiments que, tot i residir a Vilasar de Mar i treballar a Barcelona, cada cap de setmana el porta a Flix, amb els seus, acompanyada pels seu marit i la seu filla Berta.

Pràcticament ja hi som, el proper dimecres 13 serà el tret de sortida. Des del blog un desig en majúscula i amb quatre paraules:

                                             MOLT BONA FESTA MAJOR