26 d’agost del 2014

DOLORS CABRÉ I MONTSERRAT (1914 -1995)


Ca Manolo
"A Dolors Cabré i Montserrat, filla adoptiva de la vila en l'any del centenari del seu naixement, mestra en l'amor i en el coneixement del poble, Riba-roja d'Ebre a 25 d'agost de 2014". Aquest és el text de la placa que el seu poble col.locà solemnement a la façana de seua casa.

Un reconeixement a una de les riberenques més importants del segle XX,  de la Reial Acadèmia de la Història, pionera dels estudis locals de la Ribera d'Ebre, dinamitzadors cultural per excel·lència, amb un nom vinculat per mèrits propis amb l'Ermita de Berrús i que no hagués quedat sota les aigües de l'embassament de Riba-roja d'Ebre, amb la realització de la Biblioteca Mestre Cabré de Tivissa o amb la carretera entre Vinebre i Garcia. Amb dos estudis a destacar pels riberencs entre la seua extrensa bibliografia: "Riba-roja d'Ebre i del seu terme municipal" (1974) i "Sant Enric d'Ossó i la seva vinculació a Riba-roja d'Ebre" (1893).

Carta manuscrita de Dolors Cabré tot parlant de Carmel Biarnés

Va ser un acte senzill i alhora emotiu, els parlaments de l'alcalde, Antonio Suàrez, i del president del Consell Comarcal i alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ens recordaren la importància de la seua figura durant els anys del  franquisme i la transició als seus respectius pobles. Els parlaments dels seus nebots dedicat a la seu "tieta Lola" expressaren la seua dimensió humana. Particularment assistir a l'acte de reconeixement a Dolors Cabré em portà molts bons records de la vella i estimada professora de llengua espanyola a l'institut Martí Franqués de Tarragona.