14 d’abril del 2015

FLIX, RECORDS DEL DIA DE LA REPÚBLICA.




El 14 d’abril de 1931 es proclamà la República Catalana i la II República espanyola, una data històrica que amb els anys s'ha convertit en tot un símbol de la llibertat i la democràcia. A Flix, malauradament no tenim documentat l'esclat d'alegria popular general arreu del país. Sabem que a les eleccions municipals del 12 d'abril havien guanyat els candidats republicans amb una candidatura encapçalada per Manuel Sánchez Sánchez (1890-1969), fuster, casat amb Raimunda Estopá Pujol, domiciliats al cr. Caporal Rius 35. També sabem que compartia la responsabilitat de l'alcaldia amb Josep Garciapons, a qui trobem actuant com alcalde en molts documents. També coneixem la resta de components dels primer ajuntament republicà: Josep M. Rey, Joan Cubells, Salvador Ferrús, Antoni Melich, Ramon Fontanilles, Josep Sabaté, Albert de Quintana i Marià Massot (alcalde de la Lliga entre els anys 1934 i 1936, una de les primers víctimes de la Guerra Civil) .

A partir d'aquest 14 d'abril cada any seria una veritable demostració popular la seua celebració. Així tenim constància documental gràcies al grup de facebook "Flix pel record" i les fotografies facilitades per J P M dels anys 1934 i 1936. Les fotografies adjuntes són del 1934. Celebració republicana que, per cert, en el cas del nostre poble venia de lluny, però amb canvi de dates, com podem comprovar amb la notícia 16 de febrer de 1905 del diari de Tarragona “Justícia”, quan al nostre poble els republicans federals commemoraven el 32è aniversari de la I República:

“Según carta que recibimos de Flix, los entusiastas correligionarios de que aquella villa han commemorado la  fecha del 32  aniversario de la proclamación de la República en España, con una gira campestre y una velada político literaria.
Dichos actos, como todos los que celebran  aquellos abnegados republicanos, resultaron importantísimos y de provecho para nuestros redentores ideales, pronunciandose entusiastas discursos que fueron en extremo aplaudidos.
Reciben los republicanos de Flix nuestra felicitación mas sincera, que no desperdician ocasión en que puedan demostrar á los serviles del régimen actual, que solo con la restauración de la República en España se conseguirá acabar con el malestar en que vivimos”.