1 de juny del 2016

"L'ESGLÉSIA I PARRÒQUIA DE L'ASSUMPCIÓ DE MARIA DE FLIX".



Dilluns vaig assistir a l'església a la presentació del llibre "L'església i parròquia de l'Assumpció de Maria de Flix", darrer treball de Josep Alanyà i Roig. La presentació formal del llibre la realitzà el secretari general del bisbat de Tortosa, Francisco García Monforte, també professor d'història del Seminari, i l'autor, Josep Alanyà, historiador i canonge arxiver de la catedral de Tortosa.

Mn Alanyà ens recordà la seva estada a Flix un cop ordenat sacerdot fa tot just cinquanta anys, una vicaria compartida amb Mn Francesc X. Ciuraneta entre els anys 1966-1970, una estada de quatre anys més dos a la veïna població de la Palma d'Ebre, essent prior de la parròquia Mn Josep Cirici recordant la vida cristiana a Flix de finals dels seixanta, les classes a l'Institut i a l'Escola d'Aprenents, la vida flixanca d'aleshores farcida amb un seguit de vivències personals. 

A més també varen prendre la paraula Mn Miquel Gasulla, rector actual de la Parròquia de Flix, Francesc Barbero,  com alcalde en funcions de Flix, Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, tancant els parlaments Enrique Benavent, bisbe de Tortosa. La cloenda de la presentació fou un magnífic concert d'orgue a càrrec d'Alfons Guiu i Núria Lazcano.

El llibre distribuit en setze capítols, molt ben documentats i il·lustrats, al llarg de cinc-centes pàgines ens ofereix la història exhaustiva de l'església i la parròquia de Flix. Des de  les primeres comunitats cristianes, la donació de l'església al monestir de Sant Pere de Besalú després de la reconquesta l'any 1166 fins l'actualitat, amb una detallada relació de les visites pastorals dels bisbes de Tortosa des del segle XIV, amb un interés molt especial a l'església renaixentista. A més dedica capitols importants a l'hospital de pobres, l'ermita del Remei i el col·legi de la Consolació, oferint un capítol final especial al rectorologi de l'església prioral  des de principis del segle XIV fins l'actualitat. Convertint-se així en un referent clau per conèixer la història de Flix.  

El llibre és la segona publicació d'una trilogia, la primera va ser "l'Orgue de Flix"(2010), ha estat editat amb la col·laboració de la  Diputació de Tarragona, l'Ajuntament i la Parròquia de l'Assumpció de Flix.


Fotografia de la galeria fotogràfica de la web de l'ajuntament de Flix.