7 de juny del 2018

FLIX 1918.

     FLIX 1918.
Gener. El republicà Antoni Bagés Ribera (1889-1947) és el nou alcalde, la resta de components de l’ajuntament són: Josep Catalá Torres, Marià Ferrús Huguet, Alfons Guiu Corbella, Josep Guiu Corbella, Carles Mur Pujol, Josep Masot Bagés, Santiago Madina Echevarria, Miquel Pardell Ferré i Roc Ranís Sales. Ramon Ferrús Huguet és el jutge municipal.

7 de març. Entra en funcionament el servei telefònic a Flix mentre comencen els treballs per a la instal·lació d'una línia telefònica entre Flix i Almatret. (1) 

17 de març. Es celebra la “Festa de l’Arbre”: Avui celebra el poble de Flix la festa del Arbre a quin acte han Sigut invitats el president de la Diputació i el diputat electe pel districte, postres estimats amics i companys En Pere Lloret i En Macià Mallol.” (2)    

         26 de maig. El diputat i futur president de la Generalitat Francesc Macià envià un escrit a l’ajuntament de Maials recordant les futures obres de la carretera Maials a Flix (carretera que serà una realitat el 1987).

13 de juliol. L'ajuntament s'adhereix al "plebiscit de la voluntat municipal de Catalunya" per un nou Estatut. Finalment s'hi adheririen 1.047 ajuntaments, 30 en contra i 15 no respondrien.


La Fàbrica adquireix el seu primer automòbil, un Ford-T. 

28 de setembre. Es produeixen les dues primeres defuncions víctimes de la pandèmia de grip, una nena d'1 any i una dona de 38 anys. De les primeres deu víctimes mortals de la pandèmia 9 serien menors de 10 anys.

        


 12 d’octubre. Crònica esperpèntica de l’epidèmia de grip a Flix per part del diari catòlic tortosí "El Restaurador" de "propaganda católico - social". (3)   

“Desde  Flix: En  esta  población  Ia  epidemia  se  extiende  a  pasos  de  gigante;  hasta  ahora todos  los  días  han  habido  defunciones  de párvulos,  ahora  se  extiende  de  manera alarmante  hacia  los  adultos,  habiendo  ocurrido  algunas  defunciones,  y estando  en bastante  gravedad  muchos  de  los  apestados (...)

Quizás  sea  el  castigo  que  el  cielo  nos envía  por  la  poca  asistencia  que  cuenta  la procesión  sabatina  de  San  Roque (...)

No  sería  extraño que  este  fuera  el  medio  con  el  que  Dios  y  San  Roque  pretenden  aumentar  la  devoción  a  ese  Santo  y el  cumplimiento  de  los  preceptos  del  decálogo,  para  evitar  a  nuestro  pueblo  lo que  sin  duda  alguna  es  más  deplorable e  irremediable  a  saber:  la  condenación eterna.”

L'epidèmia de grip, també coneguda "per la gran pandèmia de grip", o com "la grip española", la més mortífera de tots els temps, segons el llibre de defuncions del Registre Civil de Flix començarà el 28 de setembre i s'allargarà pràcticament fins el 21 de novembre amb 33 defuncions, defuncións on hi consta la paraula grip, neumonia gripal o bronconeumonia gripal. Solament el dia 23 d'octubre es registraran 4 morts. En total el llibre de defuncions de l'any 1918 registra 108 defuncions, força lluny de les 47 defuncions de l'any 1917 i de les 54 de l'any 1919.

11 de novembre. Final de la Primera Guerra Mundial.

Desembre. Visita Flix el conegut dirigent de la CNT el reusenc Joan Garcia Oliver. El 15 de gener de l'any següent els 400 obrers de la Fàbrica començaran una vaga a la Fàbrica que s'allargarà fins el 22 de març. Els obrers aconseguiran entre d'altres millores la reducció de la jornada de 10 a 8 hores .






    (1)"Foment", Portaveu les comarques tarragonines del partit d'Unió Federal Nacionalista Republicana, 7 de març de 1918
      (2)"Renovació" : Setmanari nacionalista republicá - Año VI Número 194, 17 de març de 1918.

      (3)"El Restaurador", De propaganda católico social. - 12 d'octubre de 1918