21 de juny del 2019

LA NIT DE SANT JOAN AMB MALET, EL CAÇADOR DE BRUIXES, I ELS MUSSOLS SOKARRATS.


La nit de Sant Joan, després  de l'arribada de la Flama del Canigó, l'encesa de la foguera i el sopar popular, la gent de Flix podrem reviure a la plaça del Mercat la  figura del flixanco del segle XVI  Joan Malet, el primer caçador de bruixes de la història de Catalunya, amb l'actuació  del grup de diables de la Palma d'Ebre, "Mussols Sokarrats" i l'espectacle "MALET", adaptació al voltant del foc d'un dels personatges més sinistres i perversos que ha ofert el poble de Flix a la història de Catalunya.
La història l'ha descrit com el primer caçador de bruixes, l'instigador d'una duríssima repressió contra desenes de dones acusades de bruixeria. Joan Malet anava de poble en poble oferint els seus serveis a les autoritats locals com a identificador de bruixes,  que, segons les supersticions de l'època,  eren les culpables de les males collites, de la falta de pluges, de la mort dels animals domèstics i també de les persones. Així seria contractat tant a ciutats com Reus, Tarragona, Montblanc o Tortosa com a pobles petits com Flix, Horta de Sant Joan, Arnes o Calaceit.
Tan bon punt era contractat ordenava tancar totes les portes de les muralles del municipi, es passejava pels seus carrers cercant els signes del dimoni entre les dones, que generalment els trobava en dones velles, pobres i sense família que les protegís.
Després d'anys de malifetes li va arribar la seua hora. Seria detingut per a València i traslladat a Barcelona on la Santa Inquisició el va condemnar a morir cremat públicament a la foguera el 2 de juliol de 1549.
La nit de Sant Joan el tindrem com el principal personatge del grup de diables Mussols Sokarrats. Però hem de recordar que seu protagonisme sinistre en els moments més foscos i perversos de la història de la Inquisició ha fet del flixanco Joan Malet un personatge motiu d'exposicions, com les que realitzà el Museu d'Història de Catalunya, "Per bruixa i metzinera", personatge literari de ficció de la mà de l'escriptor David Martí a les seues obres  "El Caçador de Bruixes" i "Les bruixes d'Arnes", i darrerament com a reclam cultural - turístic amb una "ruta teatralitzada al voltant de Joan Malet" que es realitza a Reus abans de la seua festa major.