27 de gener del 2020

MARTÍ ROURET. L'ESCALA, MÓRA D'EBRE, BARCELONA, MÈXIC.


La Fundació Josep Irla ha publicat la biografia Martí Rouret. "L'Escala, Móra d'Ebre, Barcelona, Mèxic", un excel·lent treball de Rafel Bruguera, company al Senat del grup d'Entesa Catalana de Progrés i des del 2015 diputat al Parlament de Catalunya. Una biografia de l'home de màxima confiança del president Lluís Companys, diputat al Parlament de Catalunya, conseller de Sanitat i comissari general d'Ordre Públic, entre d'altres responsabilitats. Com ens recorda al pròleg Josep-Lluís Carod-Rovira  "un dels personatges més destacats i, alhora, menys coneguts d'aquells anys republicans, anys de passió política, creativitat cultural i plenitud nacional". Exiliat després de la Guerra Civil, primer a França i després a Mèxic, va mantenir sempre la vinculació amb ERC.
Martí Rouret i Callol (L'Escala, 1902 - Ciutat de Mèxic, 1968) després d'estudiar magisteri a l'Escola Normal de Girona el 1924 seria contractat a l'escola del Sindicat Agrícola d'Ascó i el 1926, després d'un any lluny de la Ribera donant classes a un collegi privat de Figueres continuaria la seva professió al Centre d'Instrucció Democràtic de Móra d'Ebre, centre educatiu  i població on deixaria una gran petjada cultural, docent i política, tot i passar el 1931 a la nova destinació de Corbera d'Ebre.
Els segon i tercer capítols "De l'Escala a Mora d'Ebre" de "De l'escola a la política" són  un bon exercici per entendre el catalanisme polític i la implantació d'ERC  a bona part de les Terres de l'Ebre. Un dels riberenc més il·lustres del segle XX, Artur Bladé i Desumvila (1907-1995), serà un dels homes de la seua màxima confiança,  em recordava per carta mesos abans de morir un acte polític amb Martí Rouret a Flix

"BARCELONA, 15 de gener de 1995 - Benvolgut i sempre recordat amic: Com ja deveu saber per algun company del CERE, el meu precari estat de salut i els meus molts anys (en faré 88 el proper 2 de març) gairebé m'impossibilitin no solament caminar, sinó de la meva passió de llegir i escriure: avui faig l'esforç  (...)  He passat tota la tarda d'aquest diumenge fred i trist, llegint o, més ben dit, fullejant el volum que m'ha fet recordar la meva relació amb Flix iniciada quan amb en Martí Rouret (...) i molts altres anàvem de poble  en poble propagant les nostres idees catalanistes i republicanes. Per cert que a Flix, un dia (de l'any 1930 o principis del 31) en un dels balconets que es veuen a la vostra foto de la plaça Església, vaig quedar afònic per fer-me escoltat per la gent que hi passejava indiferent, la major part de dreta o de la CNT-FAI que aleshores predominava a Flix (...)"
El Centre Instructiu Democràtic (La Democràcia), La Riuada, El Galacho, L'Ideal de l'Ebre, La Ribera, periòdic catalanista, republicà, la Federació Radical Socialista de la Ribera d'Ebre i Terra Alta, el Partit Republicà Radical Socialista,  Esquera Republicana de Catalunya, Marcel·lí Domingo, Ramon Nogués,  Artur Bladé...
La Guerra Civil . Mà dreta de Company. L'expatriat a França - Mèxic. Epíleg de José Maria Murià Brunet. El Meu gra de sorra. trenta-set poemes i seixanta-set articles... 263 pàgines de biografia i recull de tot un exemple de "fidelitat al seu compromís polític catalanista i republicà fins la seva mort".