27 d’abril de 2020

"Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres - Carranza"."Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres Carranza" de  Pau Guiu Rofes i Luís Olivas del Pozo, ha estat la novetat literària del Sant Jordi confinat flixanco d'enguany. Una publicació que és una mostra representativa de l'ingent arxiu visual Mestres - Carranza, una selecció dels gairebé 7.000 negatius en blanc i negre digitalitzats, mirada personal de la nissaga familiar de fotògrafs de les constants vitals del poble de Flix.
Tal com recorda la contraportada "constitueix una extraordinària ocasió per aguaitar als indrets quotidians, als bocins del record i de la història de la vida de Flix, els rostres dels protagonistes i els seus paisatges"... Essent un homenatge "a tots els fotògrafs que van aconseguir captar aquells moments de la realitat amb la mirada intuïtiva, íntima i humana...!
La idea inicial sorgí del excel·lent treball de recerca de batxillerat titulat "Flix en blanc i negre" de Pau Guiu Rofes, dirigit pel recordat professor d'arts plàstiques de l'Institut de Flix Angel Fernández (m. 2018).  Treball al que s'ha afegit un fotògraf professional, Luís Olivas del Pozo, un flixanco d'adopció nascut a Madrid, que ha digitalitzat i treballat les fotografies del fons Mestres - Carranza, essent  el responsable de l'exposició de les darreres Jornades del Patrimoni que des de fa onze anys  organitza la Cana, segurament l'exposició que ha tingut més bona acollida entre els veïns i veïnes de totes les realitzades fins el moment.
Pau Guiu Rofes i Luís Olivas del Pozo, l'excel·lent tàndem responsable d'aquest llibre, han tingut el suport i la col·laboració puntual de membres de la Cana. El llibre està estructurat en un primer bloc introductori format per la presentació del president de l'entitat, Jaume Masip Llop, la introducció  de la fotografia a l'Arxiu Municipal de Flix a càrrec del responsable de l'Arxiu, Josep Antoni Collazos Ribera, seguit d'una breu història de la fotografia de Luís Olivas.  
Els segon bloc dedicat a l'Arxiu Mestres - Carranza està estructurat amb un introducció inicial que ens serveis per entrar a l'estudi dels milers de negatius del fons de l'Arxiu Mestres - Carranza,  cedits a l'Ajuntament de Flix i gestionat per l'Associació la Cana.  Amb suports dels diferents formats, des de les plaques de vidre del finals del s. XIX  fins els negatius en suport flexible, passos previs al procés de digitalització mitjançant escàner d'alta resolució, els retocs digitals per tal d'eliminar defectes... havent estat escanejades fins el moment de la publicació del llibre gairebé uns 7.000 negatius en blanc i negre d'un fons aproximats de 14.000.
A continuació  entrem en la biografia dels protagonistes del fons fotogràfic, des del pioner Emilio Carranza Solà (1881-1955), autor de les fotografies més antigues que disposem de Flix i autor de fins a vuit noves patents referents al món de la imatge,  fins Isabel Mestres Margalef (1937), àvia de Pau Guiu, tot passant per Domingo Mestres Carranza ( 1907 - 1968), nebot d'Emilio Carranza,  fotógraf, barber i perruquer de dones, i Joan Luís Mestres Margalef (1940-1969), mort prematurament als 28 anys d'edat.
A continuació i en set apartats trobem una selecció de les imatges més representatives presentades, destacant algunes a pàgina sencera, atenent el "Paisatge urbà" (22 fotografies), "Llocs significatius" (37 f.), "Indústria i grans construccions" (35 f.), "Festes i tradicions" (59 f.), "Escenes del poble" (72 f.), "Esdeveniments socials" (33 f.) i "Retrats fotogràfics" (34 f.).  Amb un apartat clau per conèixer en clau personal i especial el fons i el treball amb una entrevista de Pau Guiu a la seua avia Isabel Mestres Margalef (8 f.), la seua afició a la fotografia, els inicis, els encàrrecs, el fet de ser dona, la vida familiar i el treball fotogràfic, tot carregat d'anècdotes i experiències viscudes.
Editat per l'Associació Cultural la Cana, "Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres Carranza" de Pau Guiu Rofes i Luís Olivas del Pozo, és el volum 5 de la col·lecció Lo Pedrís,  ha tingut el suport de l'Ajuntament de Flix , la Diputació i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.   Té 160 pàgines i s'han imprés 350 exemplars. Entre les col·laboracions cal destacar: Jaume Aresté, autor de l'arbre genealògic de la família Mestres-Carranza, Montserrat Estela en la traducció de textos, Jaume Masip i Pere Muñoz al costat de Luís Olivas en la redacció dels peus de fotografia, també Pere Muñoz com a responsable d'alguns dels textos introductoris i Maria Pena Costa en el retoc digital de les fotografies.  El disseny, correcció i composició ha anat a càrrec de Núria Grau (Caduf), i la impressió ha estat realitzada per Optim. gr. ISBN 978-84-09-19580-0, DL T 397-2020.

3 comentaris:

Adolfo ha dit...

Estimado Pere,
antes de nada desearle un buen 2021.
Soy coleccionista de aparatos fotográficos y estaba investigando el campo de las ampliadores. Me he encontrado con la figura de Emilio Carranza y sus patentes en este campo.
https://viejascamaras.blogspot.com/2021/01/ampliadoras-espanolas.html

Estaba tratando de investigar más sobre Emilio Carranza, me he encontrado a Teresa Carranza Torres y Javier Carranza Arraez, fabricante de ampliadoras en los 50-60 que me ha llevado a Emilio y entiendo que hijo de este último.

Leyendo su blog y la información de la exposición no he encontrado información de esta rama de la familia Carranza. Por favor, no sé si usted tiene algo de información de estas dos persona.

Un cordial saludo y gracias por anticipado, Adolfo

Marc ha dit...

Hola Adolfo,

Soy bisnieto de Emilio Carranza Arraez y estoy buscando informacion para formar una arbol genealogico.

Me gustaria que comentaramos informacion que hayas podido recoger.

Un saludo
Marc

P ha dit...

Marc,per l'arbre genealogic millor que et posis en contacte amb l'arxiu municipal de Flix.