21 de setembre del 2021

Flix 1961, imatges i records.

 

Flix 1961, imatges i records.   

Mestres de les escoles públiques: José Ardebol Mallat (director), Juan R. Montia Farré, Francisco Perucho López, Doroteo Lapèña Serrano, Juan Martínez Segura, Angelina Forcades Bagés, Emilia Forcades Cervcelló, Concepció Pagés Castellnou i Leonor Gaset Llecha.

 

Mestres: J. Martínez, F. Perucho, J. Ardébol (director), D. Lapeña i J.R.Montía

Mestres: J. Martínez, F. Perucho, J. Ardébol (director), D. Lapeña i J.R.Montía


Escoles de la Colònia: Francisco Guirado Pagés, José Guirado Pagés, Montserrat Gispert Andreu, Josefa Ollé Pamias.

Col·legi de les monges de la Consolació: Madre superiora, sor Ana Maria Agustí Gimeno, directora: sor Carmen Fabregat Fabregat.

Construcció d’un modern  parc infantil a la Colònia.

 5 de gener. Riuada, set dies de durada. 3.870 m3/s.   (1)        

           

5 de febrer. Renovació parcial del consistori presidit per Francisco Sanjuan Fortuny: Manuel Bagés Llecha i José Sabaté Sabartés nous tinents d’alcalde. Regidor: Mateu Rodes Díez, José Sabaté Ferrús, José Sabaté Garciapons, José Ferrús Merino, Carlos Sales Amorós, Juan B. Sabaté Sánchez i José Domingo Abelló Pujol.  José Ma Argente Saez nou secretari municipal.

           23 de març. Inauguració de la Biblioteca Pública Municipal amb uns 2.300 volums. (2)

          Maig. Obres d’un Celler al Sindicat Agrícola, entre d’altres es construirien 4 trulls de 25 tones i 2 d’11,5. Al setembre començà a funcionar, treballant 298,575 kg de raïm amb una graduació mitjana de 14,4º.

Es comunica la propera construcció del nou grup d’habitatges al vora el l’Ebre del “Patronato Cardenal Arce Ochotorena”, més conegudes com les casetes del riu.    

Agost. Descripció de l'ambient del poble assegut des del Bar Carim de l'escriptor Josep Maria Espinàs. (3)

   "La nit d'agost és fresca. Flix ha conservat afortunadament, com a espai de passeig, una plaça abrigada i un carrer estret, porxat en part. és un escenari cenyit, de perfils molt concrets, que només permet veure un bocinet de cel negre. Entre els arcs i taules del cafè, on estic assegut, els nois i les noies passen aplicadament, amb una llarga experiència evident, però no formen mai cap parella mixta, llevat que es trobi en fase pública de consolidació. Aquest continu passar i repassar és un símptoma de poble accessible -per a mi. (...) Només fa un quart d'hora que soc a Flix i ja conec de vista -perquè ja les he vist set o vuit vegades- mig centenar de persones. Fins i tot tinc la tentació de saludar..." 

12 d’agost. Surt el suplement pel jovent de “Antorcha” anomenada “Muchachos”, en col.laboració de la penya parroquial “los Audaces”,  promoguda pel vicari Josep Mª Saez.

Festes Majors. "Concepción Sanjuán, reina de les Festes, "corte de honor": Salvadora Cervelló, Elena Larrosa, Montserrat Pablos i Antoñita de Oriol." (4)


10 de setembre. Es constitueix la “Peña Parroquial de los Audaces”, entitat que dinamitzarà als anys seixanta les activitats de la joventut flixanca. (5)

Grup escolar amb el mestre J. Martínez




(1) Lurdes Montagut. Facebook - Grup Flix pel record.

(2)Joan P Margalef. Facebook - Grup Flix pel record.

(3)ESPINÀS, J.M. Seguint tot l'Ebre amb un primitiu Velosex. La Campana.2003.

(4)Francisco Gómez Toquero.  Facebook - Grup Flix pel record.

(5) Manolo Alabart. Facebook - Grup Flix pel record

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Estic fent una recerca sobre els i les docents que van exercir a Torroja del Priorat. Un d'aquests, a finals dels anys quaranta, va ser Josep Guirado Pagès. Voldria saber si teniu alguna fotografia on aquest aparegui, i si la teniu qualsevol mena d'informació al respecte. (missatge de Josep Aixalà i Jansana)

P ha dit...

Fotografia de Josep Guirado Pagés facilitada per l'Arxiu Municipal de Flix enviada per l'adreça e.mail de Josep Aixalà i Jansana.