3 de desembre del 2021

"La cova del Palau, un establiment eremític al riu de la Cana" de Carles Prats i Ferré.

"La cova del Palau és un jaciment arqueològic, situat en una balma rocosa del terme municipal de Flix, a prop del riu de la Cana, que hauria pogut ser un ermitori, habitat entre els segles XIII i XIV. Aquest llibre recull, mentre no es pugui estudiar el lloc amb profunditat i deteniment, tots els indicis que apunten al fet que la balma hagués estat habitada durant un període llarg de temps."

Amb aquestes paraules ens introdueix Carles Prats i Ferré al seu magnífic treball: "La cova del Palau, un establiment eremític al riu de la Cana". Balma del terme municipal de Flix, situada gairebé al final de la llenca que s'allarga vorejant el riu de la Cana entre els termes de Bovera, la Granadella i Bellaguarda al nord, i els de la Palma d'Ebre, la Bisbal de Falset i Margalef al sud.

"El jaciment es troba a redós d'una balma rocosa, a la partida anomenada l'Obaga del Carter". Carles Prats i Ferré, ens ofereix un excel·lent i documentat estudi d'aquest jaciment amb la principal finalitat, com bé ens recorda al propòsit del treball,  "de preservar les inscripcions que es troben a l'interior de la balma, tot reproduint fotografies de les inscripcions".  

Amb gravats de creus, de mans  i inscripcions en llatí a les parets de lectura incerta com: "Per secula seculorum amen", "caro mea" /riesibuo"... Gràcies als textos i  l'estudi dels materials ceràmics de la superfície del jaciment recollits amb els anys per Carles Prats i Ferré que, un cop analitzats  pel Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, podem dir que ens  trobem davant d'un  important jaciment arqueològic medieval.

Una cova situada als límits del terme de Flix, prop de la Bisbal de Falset, de la que n'havia tingut coneixement per estudiosos locals de le coves i balmes situades arreu del terme, i que gràcies a aquest magnífic treball, he pogut fa poc visitar tot constatant la importància que segurament  va tenir al seu temps com a establiment eremític.

"La cova del Palau, un establiment eremític al riu de la Cana" de Carles Prats i Ferré, editat per Vallclara.org / Llibres d'història local. Cabassers,  setembre 2021. 58 pàg. >Printed in Poland by Amazon Fulfillment.