14 de juliol de 2022

"Joan Montamat, una pagesia a la Ribera d'Ebre" de Xavier Garcia.


El passat 2 de juliol l'Ajuntament de Garcia, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i Unió de Pagesos van organitzat un "Homenatge en el seu 90è aniversari a Joan Montamat".  Pagés, sindicalista i fundador d'Unió de Pagesos a la Ribera d'Ebre, alcalde de Garcia i Sirga d'Or. Acte d'homenatge on el periodista Xavier Garcia oferí una conferència tot presentant el seu darrer treball: Joan Montamat, una pagesia a la Ribera d'Ebre.

L'autor de la sèrie Homenots del Sud ens ofereix una biografia molt particular d'un dels referents de la pagesia de la Ribera d'Ebre. Referent en el marc de la transició democràtica, en un context complex de grans transformacions provocat pels grans projecte energètics com les nuclears i els transvasaments. Amb una memòria prodigiosa, Joan Montamat, als seus 90 anys, i el periodista Xavier Garcia, bon coneixedor de la comarca, mantenen una conversa llarga i molt personal mentre feien un tomb pel poble de Garcia i un passeig vora l'Ebre. Des de la infantesa republicana, la Guerra Civil, el temps dels refugiats, la joventut al poble, el festeig i casori amb Emma Argilaga, los fills, la petita botiga de queviures, la millora de les finques, l'arribada de la democràcia, les lluites de la Unió de Pagesos, dotze anys a l'alcaldia ... noranta anys d'història d'un poble pagès amb els records d'un Homenot del Sud. Protagonistes d'un petit món vora l'Ebre.

A Joan Montamat el vaig conèixer l'any 1979 després de les primeres eleccions municipals democràtiques del 3 d'abril. L'alcalde de Garcia per a bona part dels alcaldes joves era tot un referent, una d'aquelles persones que sempre es feia escoltar. Així començaria una relació que es mantindria al llarg dels anys vuitanta, anys de reivindicacions  de tota mena, especialment de caire comarcal, anys de voluntarismes previs a la consitució dels Consells Comarcals. La darrera trobada amb Joan Montamat va ser a l'Escola d'Estiu de Prada de Conflent de l'any 2007, on participava en les activitats acompanyat pel seu gran amic Francesc Vernet del Masroig (1928-2021), referent pagès i polític del Priorat així com company de tertúlia radiofònica.

GARCIA, Xavier (2022). Joan Montamat, una pagesia a la Ribera d'Ebre. Ed. Petròpolis. Col. Mirades 8.