10 de febrer del 2023

Final d'obres descontaminació embassament

 


Ahir a la tarda vaig asistir a un acte simbòlic i important alhora,  la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, certificava el final de les obres de descontaminació  de l'embassament, començant el procés d'estracció de les palplanxes de confinament de la zona descontaminada. 

Hauran passat 19 anys de la publicació de l' estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques  (CSIC) sobre la greu contaminació de l'embassament producte de l'activitat centenària de la Fàbrica (Ercros), aleshores era l'alcalde de Flix, Recordar que aleshores va ser determinant la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, en acordar l'estracció dels residus contaminants. Una llarga història de descontaminació que ha tingut molts capítols i ha merescut moltes entrades al meu blog.

 Per al meu record una fotografia realitzada amb el mòbil amb la ministra escoltant un resum dels treballs de descontaminació realitzats amb la Fàbrica al fons.

"Amb l'aixecament del mur de palplanxes acabarà amb èxit l'obra de restauració ambiental més gran feta mai a Catalunya. 15 anys de perseverança i més de 180 milions d'euros per descontaminar completament l'embassament de Flix. Un dia d'enhorabona per tot l'Ebre." (Tuit de Francesc Barbero, alcalde de Flix)

"El cas de Flix va arrencar el 2004, quan un estudi científic va detallar la contaminació acumulada al fons de l’embassament, davant la centenària planta química del municipi. El projecte per a la retirada de fins a 700.000 metres cúbics de llots contaminats del fons del pantà s’inicià l’any 2010, quan va instal·lar-se precisament aquesta tanca de palplanxat per aïllar la zona contaminada i les seues aigües. Dos anys després van començar efectivament els treballs de retirada dels llots, que FCC va donar per acabats al 2015. Però l’esclat del cas Frontino de presumpta corrupció en el si d’Acuamed posà de relleu que no s’havia retirat tot el material previst del fons del pantà, on quedava encara un 10 per cent per extreure." (Diari de Tarragona)

 

 

Escoltant la ministra els quatre alcaldes que hem estat al govern durant el procés de restauració ambiental: Francesc Barbero, actual batlle de Flix, Pere Muñoz (2003-2009), Marc Mur (2011-2019) i Oscar Bosch (2009-2011)