17 de juliol del 2025

"El SOMATENT RONDA": ANARQUISTES, CARLINS, REPUBLICANS I LA SEQF.

 

¡El somaten ronda! Los favorecidos por la dictadura, toda una caterva de cristeros, lacayunos serviles de la Electroquímica, payeses acomodados, y cuantos sienten nostalgia de volver a los tiempos de Cristo-Rey, rondan armas al brazo acechando todos los movimientos de los trabajadores conscientes...

El 1922, gràcies a una notícia publicada al Diario de Tortosa, sabem que al maig es constituí el Somatent a Flix. “El  comandante  general  de  Somatenes  de  Cataluña después  de  constituir  el  de  Flix,  llegará  el  próximo domingo...". (1)

A la fotografia adjunta del sometent local armat hi trobem bona part de les forces vives de Flix: el regidor durant la dictadura de Primo de Rivera, Miquel Estopà Masot, Rafalet,   (1), Josep Palos Sales (2),  el jutge de pau, Joan Forcades Masot, (3), el fabricant de lleixiu,  Delfín Rius Martí (4), l'ex-alcalde, Lluís de Castellví Torres, don Lluís,  (8), amb barret, al costat del comandant general del sometent i dels directius alemanys de l’Electroquímica de Flix (SEQF), Wilhelm Müller (11), Willy Born (12) i Ernst Scheef (13), així com el suís Joan Müller (16). Regidors al primer ajuntament de la República, Ramon Fontanilles Franch (17) i Josep Maria Rey Tarragó (20). Carlins com Felip Agramunt Dusola (32), Felip de Rita, regidor durant la dictadura de Primo i nebot de l’històric Capellà de Flix. 

A més, s’hi poden identificar cinc de les primeres víctimes de la Guerra Civil a Flix, executades l’estiu del 1936:, Lluís March Barenys (24), Isidre Martí Barberà (25), Josep Terré Díez (33), Miquel Cubells Castellví, cap del sometent (14), i Ramon Sánchez Masot (39). (2) 

El Sometent, milícia armada d'autoprotecció civil paramilitar que havia estat dissolta per la República,  el gener de 1933, fou objecte d’un duríssim article publicat pel diari anarquista confederal Solidaritat Obrera, titulat "El somatén ronda", on es denunciava que a Flix encara hi havia el sometent malgrat estar prohibit, i es posava al mateix sac els carlins, els republicans i la SEQF, i se’ls amenaçava a tots amb la utilització de "la força proletària" (3).

Els seus integrants eren acusats pels anarquistes locals de ser un banda o colla de "cristeros", lacais servils de l’Electroquímica i nostàlgics dels temps de domini dels carlins de "Cristo Rey". És curiosa la comparació del sometent amb els "cristeros", nom amb què es coneixen a Mèxic els grups armats que, a mitjans dels anys vint, es revoltaren contra el govern en defensa de la fe, tot cridant «¡Viva Cristo Rey!».

"El  somaten ronda:

La facciosa institución que creó Primo de Rivera para la defensa del capitalismo, vuelve a estar en este pueblo.

Aquellos primeros dias del advenimiento de la República en que los nuevos gobernantes adoptaban piruetas y más piruetas para alucinar a los pobres mentecatos, creyendo que con el nuevo régimen cambiaria su situación, psaron como meteoros para retrotaernos a la triste realidad de hoy.

¡El somaten ronda! Los favorecidos por la dictadura, toda una caterva de cristeros, lacayunos serviles de la Electroquímica, payeses acomodados, y cuantos sienten nostalgia de volver a los tiempos de Cristo-Rey, rondan armas al brazo acechando todos los movimientos de los trabajadores conscientes...

La reaparición inesperada de las huestes de Primo en frente único cerrado con autoridades y burguesía hace sospechar que algo tenebroso se incuba en contra de los que no quieren supeditarse a las conveniencias burguesas ni a la imposición del capitalismo..." (4)  



(1) Correo de Tortosa - 10 - 5 - 1922

(2) ORENSANZ, Toni (2009) L'omnibus de la mort: parada a Falset. Ara Llibres. L'autor en analitzar  les morts de "la brigada de la mort" recorda el sometent, on els tradicionalistes o carlistes eren,  com a altres llocs, les principals víctimes.

(3) SANCHEZ CERVELLÓ, Josep.  El moviment obrer.. pag. 111 del volum Centenari de la Fàbrica 1897-1997. ERCROS.

(4) Solidaridad Obrera. "El somaten ronda". 28 - 1 - 1933.

* Fotografia documentada amb els noms corresponents per Josep Sabaté Ferrús