1 de desembre del 2007

PICASS0 I HORTA DE SANT JOAN




Ahir al vespre i a la Biblioteca Artur Bladé Desumvila de Flix vaig assistir a una magnífica conferència "Horta, Picasso i paisatge. Fragments d'una mirada enamorada" a càrrec de Elias Gaston del Centre Picasso d'Horta. Resultat d'un ponència del mateix autor al V Congrés de la CCEPC, "Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana" que es realitzà a Maó el 2005. Picasso va estar en dues ocasions a l'Horta de Sant Joan; la primera de vuit mesos, quan era tot just un adolescent, va venir a refer-se d'una malaltia (escarlatina), i amb el seu amic Manuel Pallarés, fill d'Horta, va descobrir el paisatge i la gent d'Horta. Tant és així que 10 anys després va decidir tornar-hi per ensenyar-l'hi a la seva companya, Fernande Olivier, i durant quatre mesos, retrobar la felicitat de la seua primera estada, redescobrint el paisatge d'Horta aquest cop des de l'optica cubista. L'anàlisis de l'obra de picasso, en especial la referent a la Fàbrica (antic Molí d'Oli)i la muntanya de Santa Barbara, i el seua semblança amb l'obra de Cezanne de Sainte Victoire, ha estat didàcticament molt ben explicada per Elias Gaston.

La xerrada forma part del cicle de conferències "Congrés Obert: Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana", organitzat per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. Aquest ha acte comptat amb el suport del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila, l'Ajuntament de Flix i l'Institut Ramon Muntaner.

2 comentaris:

Javier Pastor ha dit...

Hola soy un estudiante de historia del arte de la UB. Estoy interesado en el estudio de el origen del cubismo, y quisiera que me informaras sobre la tercera imagen que publicas en tu blog, si es de Picasso y corresponde a su segunda estancia en Horta de Sant Joan. Gracias. Javi.
javipastor@yahoo.es

Jerry Cotton ha dit...

http://www.hortadesantjoan.org/