9 de setembre de 2008

ABSOLT L'ALCALDE DE MONTBLANC

La festa major de Montblanc té un motiu més per estar de festa, el seu alcalde Josep Andreu aquest migdia ha estat absolt del judici de faltes per un pressumpte delicte de desobediència a l'autoritat i falta de respecte presentat per uns Guardia Civils del seu poble. A les 10,15 havia de començar el judici a Valls, com altres alcaldes, regidors, familiars i amics hi he anat per donar el meu suport a l'amic Pep Andreu. És digne destacar la presència de l'exconseller de Governació i ex-alcalde de Montblanc Josep Gomis, així com de Joan Puigcercós, President d'Esquerra. Amb una hora de retard ha començat el judici que finalment s'ha fet a porta tancada. L'espectació mediàtica ha estat molt significativa. Després de declarar tots els testimonis, la mateixa Fiscalia ha retirat l'acusació i ha demanat l'absolució. La sentència absolutòria és ferma. En sortir del jutjat l'alcalde, després de conéixer-se la sentència, ha atés a tots els mitjans i en tot moment ha recordat els nostres drets lingüístics, pels que ha demanat respecte.

2 comentaris:

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Pere,
M’he assabentat del cas de Josep Andreu i, efectivament considero un abús de poder per part de la Guardia Civil. Hi ha un principi jurídic pel que a una persona de reconegut prestigi no cal fer-la identificar. Hi ha algú més conegut a un poble que el seu alcalde?
Fes-li arribar la meva felicitació i congratulació pel desenllaç del cas.
Feliç diada de l'11 de setembre!!

Josep Romeu ha dit...

Montblanc: una absolució injusta

L’alcalde de Montblanc, el republicà Josep Andreu, ha estat absolt de la imputació que se li feia de desobediència a l’autoritat i manca de respecte. Havia estat denunciat per la Guàrdia civil per no haver-se volgut identificar i a més parlar-los en català. L’alcalde havia oblidat qui era l’autoritat del poble de Montblanc i quina la llengua que, per respecte, s’ha d’utilitzar per a adreçar-s’hi en el benentès que ja no és pertinent adreçar-se a aquestes autoritats si no és per a rendir “pleitesia”. Després de la vista oral, escoltats els testimonis, fins i tot la fiscalia ha retirat l’acusació i l’alcalde ha quedat absolt. I per acabar-ho d’adobar, ha sortit als mitjans de comunicació tot cofoi de la seva victòria deixant ben clar que donava el tema per tancat. Deplorable.

L’absolució de l’alcalde Montblanc ha estat un acte més d’humiliació i d’injustícia, com els que ja ens tenen acostumats els espanyols. Però ho fan amb aquella gràcia i aquell aire de perdonavides que fins i tot ens permeten, il•lusos de nosaltres, fer-nos creure que hem guanyat el judici. Quan el jutge va admetre a tràmit la denúncia, i quan el fiscal va preparar el cas, a l’igual que quan la Guàrdia Civil va presentar la denúncia, ja sabien que la sentència no podia ser condemnatòria. Allà hi havia hagut una violació flagrant de la llei, una manca de respecte envers la màxima autoritat de la població, i una vulneració dels drets individuals d’uns ciutadans que volien emparar-se en el que estableix l’Estatut i la legislació catalana pel que fa a l’ús de la llengua. I tothom ho sabia. Però es tractava de deixar clar que la llei pot ser vulnerada impunement quan els rota, d’acord amb una determinada ideologia política que no respecte els drets ni la legalitat quan els creuen que els és adversa..

El normal, en un sistema democràtic i amb una administració de Justícia no corrompuda, és que s’hagués assegut a la banqueta dels acusats qui va menystenir la primera autoritat municipal, i qui va vulnerar els drets d’uns ciutadans perfectament emparats per la llei. Però, no. En lloc de no admetre a tràmit una denúncia ridícula i forassenyada, i actuar d’ofici contra els infractors de la llei, fan un simulacre de judici i absolen la víctima. Aquesta, il•lusa, s’arriba a creure que ha guanyat la partida quan el que ve a dir la sentència és que la seva autoritat pot ser qüestionada, la legislació catalana negligida i els seus drets vulnerats. Deplorable.

Publicar a http://blocdejosepromeu.blogspot.com/