30 de desembre del 2008

L' "ABC" RECORDA QUE FLIX SEGUEIX SENSE DESCONTAMINAR



"FLIX SIGUE SIN DESCONTAMINAR", així de clar s'expressa el diari madrileny "ABC":


"Si les previsions s'haguessin complert, avui en dia l'aspecte del poble de Flix (Tarragona) no passaria desapercebut perquè estaria literalment «potes amunt». Grans màquines es dedicarien als treballs d'extracció de les 700.000 tones de llots tòxics que jeuen al fons del pantà des de principis del segle passat a causa dels abocaments de l'empresa Erkimia a l'Ebre
Però tot això forma avui part de la ciència-ficció, atès que no s'ha respectat el calendari establert. Avui en dia la imatge de Flix és la de sempre. . Els grans plans segueixen en via morta. «Primer ens van dir que començarien la descontaminació la passada primavera, després a l'estiu i després a l'octubre, però encara està tot per fer», lamenta l'alcalde d'aquesta localitat, Pere Muñoz.
Retard després retard, i canvis de dates continuus han estat marejant el destí del pantà una vegada i una altra al llarg de l'any. Alguns dels retards es deuen al canvi del personal del Ministeri de Medi Ambient, arran de les darreres eleccions generals, segons explica Muñoz i «això ha fet que el projecte passés d'unes mans a altres sense tirar endavant».
Segons les últimes converses entre l'ajuntament de Flix i el Ministeri, la data d'inici de la neteja del pantà oscil larà entre març i abril de 2009, «o això vull creure», manifesta Muñoz. Una altra de les raons que justifiquen el retard és que la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, SA (AcuaMed) ha prioritzat aspectes de seguretat abans de començar les tasques de neteja, a causa de la complexitat de l'obra ja que quan es comencin a moure els fangs del fons del riu, hi ha el risc que una part dels residus es desplacin fins arribar al curs de l'Ebre
Encara que fonts del Govern insisteixen que és «improbable» que la contaminació s'estengui al llarg del cabal del riu, s'ha elaborat un pla de seguretat que, més que altra cosa, ha suscitat polèmica i reivindicacions entre els ciutadans de les comarques que banya l'Ebre, en els darrers mesos. Per si el riu arribés a contaminar quan comencin les obres del pantà de Flix, es preveu la construcció d'entre 6 i 12 pous d'emergència entre les poblacions de Vinallop i Tortosa per garantir el proveïment d'aigua de boca i reg als municipis que formen part del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).
El sindicat Unió de Pagesos, la Plataforma en Defensa de l'Ebre i els propis afectats per les expropiacions han mostrat la seva repulsa a aquesta mesura amb diverses protestes en les últimes setmanes al legant que darrere d'aquestes obres hi ha un transvasament encobert d'aigua de l'Ebre fins a Castelló. Tot i així l'empresa executora ha assegurat que els pous seran temporals i que es tancaran quan s'acabi amb la descontaminació del pantà, descartant així l'opció que apuntaven els expropiats..." (ABC, 30/12/08, Júlia Giribets)