15 d’abril del 2009

FLIX: CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA

Fa vint anys, el 16 d’abril del1989 es proclamà Flix “Ciutat Pubilla de la Sardana”. La nostra pubilla Aurea Navarro fou proclamada Pubilla Universal 1989. El President de la Diputació Joan Maria Pujals feu la "Lliçó Magistral", el President de l’obra del Ballet Popular, Joan Vidal i Gayolà, llegí el missatge al món sardanístic realitzat pel Director General de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza.
Ramon Sabaté Nogales va escriure la lletra de la sardana "Flix Ciutat Pubilla" i la música fou realitzada pel mestre Joan B. Sabaté. El cartell anunciador fou dissenyat per Elena Camarasa i el monument commemoratiu, situat al final de l'avinguda de Catalunya davant del riu Ebre, fou realitzat per l’escultor Germà March.

“La caravana de la Flama de la Sardana, la ciutat Pubilla 1989 a Flix i l’Obra del Ballet Popular ( ...) El diumenge el va protagonitzar el nomenament de Flix com a Ciutat Pubilla de la Sardana. No vull fer comparacions que podrien resultar equívoques, però sí que vull fer ressaltar que el Pubillatge de Flix ha estat un bon pubillatge. Potser no hi havia motiu de temença, precisament pel seu allunyament del rovell de l’ou de la sardana. La festa va adquirir tota la transcendència que comporta, que acompanya de l’entusiasme amb que els de Flix es van lliurar a la feina, va donar bons resultats. Plena la plaça a l’acte de proclamació; insuficient el local del dinar de germanor, i plena, ben plena, una altra vegada la plaça en la ballada de la tarda (...) En resum, el viatge de la sardana a les terres més occidentals del país ha estat positiu. JOSEP VENTURA. Comentari fet a Catalunya Radio”.(1)

(1) SOM. Publicació de Cultura Popular Catalana. Num 105. Maig-juny 1989. P.5-6. Article: La caravana de la Flama de la Sardana, la ciutat Pubilla 1989 a Flix i l’Obra del Ballet Popular de Josep Ventura.