13 de juny del 2009

JORNADA DE PORTES OBERTES DE LA RESIDÈNCIA "LES ESCOLES"

, Aquest matí s'ha celebrat la jornada de portes obertes de la Residència i Centre de Dia "LES ESCOLES" de Flix. Nom donat a conèixer avui després d'un procés de participació popular. Avui hem comptat amb la presència de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, acompanyada per membres del seu departament, el delegat del Govern al Tarragona, Xavier Sabaté, els directors del serveis territorials, Xavier Vega, Carles Vega, Montse Perelló, Jordi Gaseni i Adam Tomàs, el president del Consell Comarcal, Josep Solé, membres del consistori, la diputada al Parlament Marta Cid, els arquitectes del projecte, representants de l'empresa. En acabar els actes la Consellera s'ha reunit amb membres del comité d'empresa i de la plataforma creada de suport als treballadors.

Discurs com alcalde amb motíu de la Jornada de Portes Obertes:
"Honorable consellera d’Acció Social i Ciutadania Carme Capdevila... digníssimes autoritats, amigues i amics...

Avui és un dia molt important per al nostre poble, i encara ho és més si tenim en compte la greu crisi que estem passant pel tancament d’INQUIDE Flix (del grup Fluidra) i davant l’ERO presentat per Ercros. Amb la incertesa de les negociacions de l’expedient de regulació d’ocupació damunt de tots els treballadors i treballadores de la Fàbrica, amb les respectives famílies, situació que aquí i avui aprofito, un cop més, com alcalde per mostrar la solidaritat de tot el poble.
Per l’ajuntament que he tingut l’honor de presidir durant els darrers 6 anys i molt particularment, us he de confessar que aconseguir veure realitzada la Residència que avui tenim l’oportunitat de visitar amb la jornada de porters obertes, i des de la perspectiva que donen els anys, és una gran satisfacció.

Hem de recordar que la conveniència de la construcció d’una Residència per a la Gent Gran per al nostre poble per part de la Generalitat, va ser un veritable repte personal i polític, amb més interrogants que respostes després de la constitució de l’ajuntament el juny del 2003.
Aquest important equipament havia estat llargament reivindicat des de principis dels anys 90, estava més que justificat, s’havien realitzar múltiples propostes i promeses, s’havien fet veritables brindis al sol, fins a 3 avantprojectes en tres llocs diferents, amb dimensions diferents, sempre davant la manca de suports de les administracions competents de la Generalitat.

No va ser, però fins el 2004, i amb la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Anna Simó, i amb el suport del doctor Ismael Piñas, director del departament a les Terres de l’Ebre d’aleshores , que no varem obtenir i aconseguir la sensibilitat necessària per part de la Generalitat, i molt especialment de d’aleshores Conseller en cap, Josep Bargalló, qui el 19 de novembre del 2004 va anunciar al nostre poble la construcció de la Residència per a la Gent Gran.

Cal dir, i ben fort, que anuncià la inversió més important que mai ha fet el govern de la Generalitat al nostre poble.

Avui podem conèixer i clarificar aspectes que li donen un valor afegit a l’obra. Com s’ha construït un equipament que ha integrat la història, el present i el futur ?

Amb l’encert dels autors del projecte, l’estudi d’arquitectura de Lluís Bravo i Gustavo Conteponi, integrant al projecte el caràcter històric de l’antiga escola de l’arquitecte alemany Paul Müller, rehabilitat, de manera que compleix les funcions de recepció, direcció a activitats comunes del Centre de Dia, i en paral·lel, l’edifici de planta nova on es desenvoluparà el programa residencial.

Així, després de gairebé 5 anys des d’aquell anunci per part del conseller Primer, i amb la voluntat decidida de la consellera Carme Capdevila, qui ens visità el maig del 2007 per presentar oficialment el projecte i el començament de les obres, avui, podem viure una jornada de festa, de celebració i d’esperança per al nostre poble.

Hem de destacar per damunt de tot, que amb la jornada de portes obertes, estem davant de la inversió més important que ha fet el govern de la Generalitat a Flix, no solament a nivell d’inversió, més de 7 milions d’euros, no solament pels llocs de treball directes i indirectes que crearà, si no molt especialment com a servei bàsic per a la nostra Gent Gran.

Amb l’equipament que avui donem a conèixer l’estat del benestar fa un gran pas al nostre poble. Amb un nou concepte del que representa les Residències assistides del segle XXI, un nou concepte de plataforma de serveis per a la Gent Gran, des del servei residencial i el centre de Dia fins els serveis complementaris oberts a la societat.

Amigues i amics, tot el que poguéssim fer per als nostres pares, mares, avis, àvies, sempre serà poc. Tot el que han fet pel nostre poble, per aquest país, per nosaltres, per les llibertats i la democràcia, mai serà suficientment reconegut.

Per això, ara és el moment de donar les gràcies. En primer lloc a totes les administracions que han participat d’una manera o altra en aquest projecte fet realitat, a les respectives conselleres Anna Simó i Carme Capdevila, secretaris generals, directors de serveis del departament d’Acció Social i Ciutadania, el doctor Ismael Piñas i l’actual director Adam Tomàs, sense oblidar al director del departament a Lleida, Carles Vega, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó. A l'equip d’arquitectura, a l’empresa constructora, l’aparellador, l’encarregat, a tots treballadors i treballadores que han participat en la construcció de l’obra, als meus companys de l’ajuntament des del 2003 que han confiat en el projecte finalment realitzat, i molt especial i particularment a la gent gran del nostre poble."

1 comentari:

Helena ha dit...

Quina llàstima no haver pogut venir!! L'altre dia vaig estar mirant el centre per fora una bona estona i em va agradar molt l'estructura i com estava distribuïda (el que vaig poder veure). La veritat és que n'he vist moltes i em va encantar. Es podrà visitar algun altre dia? Almenys una mica d'il·lusió enmig d'aquesta crisis que ens està sacsejant tant de ple a tots. Records i ens veim per Flix!