15 de juliol del 2007

MOSCA NEGRA

Malauradament la plaga de la mosca negra torna a ser notícia, i no ho és precisament per que els mitjans de comunciació avui se'n fan, en tot cas és important que en parlin. Avui és el torn del Diari de Tarragona, fent esment d'un conversa telefònica realitzada ahir al vespre: "L'alcalde de Flix, Pere Muñoz, confirmava ahir al Diari la preocupant situació al seu municipi: «fins al juny, tranquil·litat, però al juliol hem patit un fort increment de la mosca, molts veïns han sofert picades als jardins i horts més propers al riu, algunes força cridaneres».La situació de Flix és paradoxal donat que els científics encarregats d'avaluar l'evolució de la plaga no detecten la presència de gaires larves al riu. Muñoz assenyala que el vent podria transportar la mosca adulta a Flix des del sud de la comarca, la zona 'calenta' de la plaga, o des del riu Segre, on ja es va detectar la mosca negra el 2006 i on fins a aquest mes de juliol la Generalitat no hi ha actuat de manera contundent".

Fa poc ho va ser l'Avui: "La mosca negra és una autèntica plaga en tres comarques de Catalunya, fins el punt que dificulten les feines agrícoles i la vida a l'aire lliure dels seus veïns. El govern dedica només 445.000 euros a un pla per lluitar contra les larves d'aquest molest insecte"... Si fa anys en sentiem parlar com un episodi ocasional al riu Ter, fa dos anys es confirmà com una plaga a la zona baixa de la Ribera d'Ebre, especialment al terme de Ginestar, i l'any passat afectà especialment la zona de Flix i es començà a detectar al Baix Segre, enguany el radi d'afectació ja és prou extens com per dir que no és un problema local. El cas de la zona de Flix és contradictòri, els tècnics de CODE que en fan el seguiment i les actuacions pertinents, constaten que a l'embassament, al meandre i aigües avall direcció Ascó no es troben les larves de la mosca negra, però el cert que els exemplars adults acampen per arreu, larves que sí que se'n troben a la confluència del Segre i Cinca a Mequinensa, al baix Segre i a aigües avall des d'Ascó. Aquesta contradicció s'hauria d'investigar ja que és una constatació evident, tan evident que els veïns demanen solucions, uns veïns que cada cop conèixen millor el comportament del molest insecte, que prenen les mesures preventives adients, però, el cert és que, amb tot i malgrat tot, no n'hi ha prou!!!

3 comentaris:

Fani ha dit...

L’estiu passat va venir un noi (amb no sé quin títol) a fer una xerrada sobre la mosca negra a ca Don Ventura i va estar xerrant sobre estudis i observacions que havien fet del bitxet. Va dir que NO ERA POSSIBLE DE CAP MANERA que s’estés propagant la plaga a través de l’aigua de reg perquè les larves necessiten llum per a viure i moririen a les tuberies mentre l’aigua “viatja”. Però si en les 2 o 3 hores que pot tardar l’aigua de l’Ebre en arribar a La Bisbal o a Margalef, les larves es moren per falta de llum, en una nit que són com a mínim 7 hores de foscor estariem lliures de plaga!!!
En aquest tema hi ha alguna cosa que falla.
Fani

M ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Maria ha dit...

Pere, sóc la Maria. He fet un blog. Connectat a www.PUZZLESmanga.blogspot.com

PD: La mosca negra està a tot arreu, AUXILI!.