21 de gener del 2010

ELS CÀRRECS D'ERC DEL CAMP DE TARRAGONA CONTRA EL MTC A ASCÓ


Després d'assistir ahir a l'assemblea de la Llanterna de Móra d'Ebre, avui m'he reunit al Casal Rovira i Virgili de Tarragona amb els dirigents d'Esquerra del Camp de Tarragona i després hem fet una roda de premsa on s'ha deixat constància clara i nítida del rebuig al MTC (altrament dit Cementiri Nuclear):

"El diputat al Parlament per Tarragona, Sergi de los Rios, el president de la Federació d’Esquerra al Camp de Tarragona, Adam Manyé, el senador Pere Muñoz i nombrosos càrrecs electes del partit han fet una crida a l’Ajuntament d’Ascó perquè no presenti cap candidatura a acollir el magatzem temporal centralitzat dels residus nuclears d’Espanya, o en altres paraules, a què “no jugui a la loteria de tenir un cementiri nuclear i ser l’abocador de l’Estat ja que hipotecarà el país i les generacions futures”.

De los Rios ha recordat que “el Parlament de Catalunya, on resideix la sobirania popular, ja s’hi va pronunciar en contra i volem que això es respecti, a més de la voluntat de 61 ajuntaments i 7 consells comarcals de la demarcació que també van aprovar una moció contra un cementiri nuclear al país”.

Els alcaldes de la Secuita i Vilaplana, els portaveus a Tarragona, Cambrils, Vandellòs i l’Hospitalet i Riudoms, el senador i regidor de Flix Pere Muñoz, el president regional, i el secretari de Política Parlamentària regional, Maurici Preciado, han comparegut aquesta tarda al Casal Rovira i Virgili per escenificar l’adhesió des del Camp al “clam popular de les Terres de l’Ebre en contra del cementiri nuclear”. I han fet una crida a les formacions del Camp perquè se sumin a un manifest. “El cementiri nuclear no és un tema local, ens hipoteca a tots, a Ascó, la comarca de la Ribera d’Ebre, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i també el país”, ha dit Adam Manyé, qui ha interpel·lat “als meus homòlegs” Xavier Sabaté (PSC), Quim Nin (CDC) i Martí Barberà (UDC) perquè també facin “pressió conjunta” a l’Ajuntament d’Ascó.

Els dirigents d’Esquerra al Camp han anunciat la intenció d’assistir a la manifestació anticementiri nuclear convocada per diumenge 24 de gener a les 11.00h a la Rambla de Catalunya d’Ascó. Del que es tracta és de “fer la pressió perquè l’ajuntament d’Acó no presenti cap candidatura, ja que si no ho fa no li podrà tocar la loteria del cementiri nuclear”.

De fet, el senador Pere Muñoz ha criticat l’ordre ministerial que publicà el govern espanyol el 29 de desembre -donant temps fins al 30 de gener- perquè qualsevol municipi de l’Estat pugui decidir presentar candidatura per majoria simple del plenari. “Quan el govern Zapatero va començar a treballar el tema del cementiri nuclear sempre va dir que tindria en compte el consens territorial, l’entorn del municipi i la comunitat autònoma, però l’ordre ministerial del 29 de desembre no ho compleix; la gent de les Terres de l’Ebre ha dit clar i català que no vol un cementiri, però el ministeri només farà cas al que decideixin els nou regidors d’Ascó”, ha avisat Pere Muñoz.

Vandellòs i l’Hospitalet es va negar dues vegades a tenir el cementiri Si al final Ascó presenta candidatura, serà el ministeri d’Indústria qui haurà de triar entre aquesta localitat i la de Yebra (Guadalajara), que avui dijous ha aprovat presentar-ne la seva. El senador Muñoz ha advertit que Ascó tindria tots els números de ser designada seu definitiva. En aquest sentit, el regidor de Vandellòs, Xavier Samarra, ha explicat els motius pels quals “Vandellòs i l’Hospitalet ens vam negar dues vegades a tenir el cementiri perquè no el volem, ni al nostre municipi ni enlloc de Catalunya”. "