15 de setembre del 2010

NOTA DE PREMSA: MOCIÓ AL SENAT SOBRE EL MTC

El Senat dóna suport a la petició de Pere Muñoz de consens amb les comunitats autònomes per a la ubicació de l’MTC

Muñoz ha recordat la posició contrària del Parlament català d’acollir-lo a Ascó

El senador republicà Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa a la Comissió de Foment, ha defensat aquest matí una moció en el Ple del Senat perquè el consens amb les comunitats autònomes formi part dels criteris de decisió per a l'emplaçament del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears. Després de diverses negociacions l’esmena que s'ha acordat i que ha estat aprovada per unanimitat diu: “S'insta el Govern que, en el termini més breu possible, determini l'emplaçament de l’MTC, assegurant-se la consecució del major consens social, territorial i institucional amb les entitats locals i les CCAA afectades (parlaments i governs respectius). Adaptant-se el consens al que estableix el Conveni Aarhus i seguint la metodologia del Programa COWAN ESPANYA, que en concordança amb el COWAN EUROPEU defineix els processos democràtics de presa de decisions en la recerca d'emplaçament del MTC”. Muñoz ha destacat la importància de la moció i el valor del consens, per la qual cosa ha demanat que sigui el Senat el que sol·liciti el necessari acord amb les CCCAA i els ens locals afectats.

El senador republicà ha recordat que “la demora en la decisió de la ubicació fa pensar en una operació tacticista i electoralista del PSOE de deixar passar primer les eleccions catalanes i, per tant, demanem una acció responsable i transparent del govern sobre aquest tema”. Per això, segons Muñoz, la moció aprovada avui “obliga el govern del PSOE a prendre la decisió abans de les eleccions catalanes, ja que té tots els elements i informes damunt la taula per prendre la decisió de manera immediata, si vol complir allò que ell mateix ha votat al Senat”. D’altra banda, Muñoz s’ha mostrat satisfet perquè la moció deixa ben clar que la decisió haurà de comptar amb el consens més ampli social, territorial i institucional amb les entitats locals i les CCAA. I, segons el senador republicà, “si el govern del PSOE és conseqüent amb aquesta moció i compleix allò que el seu grup aprova al Senat, haurà de rebutjar ubicar-lo a Catalunya, ja que el Parlament i el Govern de la Generalitat s’han manifestat contraris a acollir-lo”.


Muñoz s’ha felicitat per fet que CiU es manifesti un cop més contrari a ubicar el cementiri a Catalunya i, per tant, contrari a la candidatura d’Ascó. Tanmateix, el senador republicà ha demanat a CiU que “vagi a explicar els arguments de la votació d’avui i del Parlament als municipis de la Ribera d’Ebre, on hi ha alcaldes de CiU que donen suport a acollir el cementiri nuclear a Ascó”.

També podeu llegir el resum del debat al Senat al diari digital de ABC segon l'Agència EFE.